Priester Penne
U bent bezoeker 488513

Woord van de Pastoor

Je Engelbewaarder

WEETJES OVER JE ENGELBEWAARDER

Aanstaande woensdag 2 oktober, vieren we in de Kerk onze trouwste gezel, iemand die altijd bij ons is: onze engelbewaarder. God heeft aan elk van ons een engel gegeven, ook aan jou. Die engel bewaakt, beschermt, grijpt in, zonder dat we het merken. In het boek Exodus horen we de kern uitleggen van onze bewaarengel. We horen daar God zeggen: “Zie, ik zend mijn engel voor u uit om u onderweg te beschermen en u te brengen naar de plaats die Ik heb vastgesteld. Heb aandacht voor hem en luister naar zijn woord. Kom niet tegen hem in opstand… Mijn engel zal voor u uitgaan.” (Exodus 23,20-23a) Zie: https://www.youtube.com/watch?v=PluEgJsTR58&ab_channel=AndyPenne

 

In de afgelopen tijd heb ik zo een en ander gelezen over de engelbewaarders en er waren enkele dingen die ik zelf niet wist en toch interessant vind als gedachte. Ik deel ze graag met u.

 

God heeft aan elke mens een engel gegeven, ook aan hen die niet christen zijn. Soms is de ervaring van een bewaarengel de reden om zich te bekeren.  Een aantal theologen, onder andere de heilige Thomas van Aquino, bevestigen een Traditie in de Kerk dat we niet alleen persoonlijk een engelbewaarder hebben maar dat ook parochies, bisdommen, steden en landen een persoonlijke engelbewaarder hebben. Een interessante gedachte om bij moeilijkheden en zorgen voor je parochie, bisdom, stad of land de engelbewaarder te aanroepen!

 

Van wanneer krijgen we nu die bewaarengel, bij onze geboorte of al eerder? De Catechismus van de Katholieke Kerk zegt in 336: “Vanaf het begin tot de dood is het menselijk leven omringd door hun bescherming en voorspraak”. Vanaf de ontvangenis in de moederschoot hebben we dus een bewaarengel.

 

We kennen uit de Heilige Schrift de drie namen van engelen. We vieren ze jaarlijks samen op 29 september: de aartsengelen Michaël, Gabriël en Rafaël. Heeft onze engelbewaarder dan ook een naam? Het zal wel maar die weten we niet en de Kerk ontmoedigt de gelovigen hun bewaarengel een naam te geven. De redenering daarachter is dat een naam een zekere mate van autoriteit over een andere persoon inhoudt. Als ik je naam weet, kan ik je bellen wanneer ik wil en kan ik een zekere mate van autoriteit over je voelen. We hebben geen gezag over onze beschermengel. Hij rapporteert slechts aan Een: aan God Zelf. We kunnen de hulp vragen maar we moeten niet het gevoel hebben op onze wenken te worden bediend.

 

Iets wat ik regelmatig hoor bij woordjes in uitvaarten is: “Ons moeder is nu een engel geworden” of “Opa is nu mijn bewaarengel geworden”. Dat is iets wat niet klopt. We worden geen engelen wanneer ons lichaam sterft. Wanneer we daar bij de Heer zijn kunnen we wel voor onze dierbaren ten beste spreken maar we worden geen engelen. Op de Laatste Dag zullen we als mensen opstaan.

 

De belangrijkste taak van de Engelbewaarder bestaat er niet uit om te zorgen dat we geen armen of benen breken of dat we geen verkeersongevallen hebben. Soms hoor je dat wel eens zeggen als iemand goed uit een ongeval is gekomen: “Die heeft een goede bewaarengel gehad”. De belangrijkste taak van de bewaarengel is niet om ons geen ongelukken te krijgen om ons naar de Hemel te brengen en ons leven bij God te laten uitkomen. Zoals in de Catechismus van de Katholieke Kerk staat in 336: “Iedere gelovige wordt terzijde gestaan door een engel om hem als een behoeder en herder naar het leven te leiden. Vanaf het aardse bestaan neemt het christelijk leven in het geloof deel aan de gelukzalige gemeenschap van engelen en mensen, verenigd in God.”

 

Als kind heb ik ooit een kort gebedje geleerd tot de engelbewaarder. Het gebedje geeft de kern weer van wie de engelbewaarder voor mij is. Tot slot wil ik dat gebed hier bidden: “Engel van God, die mijn bewaarder zijt, aan wie de Goddelijke Goedheid mij heeft toevertrouwd, verlicht, bewaar, geleid en bestuur mij. Amen.”

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.