Priester Penne
U bent bezoeker 535603

Woord van de Pastoor

Bijbelse begroeting in de Mis

Een tijdje geleden vroeg iemand mij om te helpen bij het maken van een Misboekje voor een jubileummis. Ze had al een opzet gemaakt en na het openingslied stond er kruisteken en openingswoord. Toen ik er haar op wees dat er tussen het kruisteken en het openingswoord altijd een Bijbelse groet wordt toegevoegd, vroeg ze: “Waarom moet dat?”.

Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom dat moet. Waarom staat na het kruisteken altijd een korte Bijbelse begroeting, heeft dat zin? Een terechte vraag. Die Bijbelzin zo onmiddellijk na het kruisteken wil er iedereen op wijzen dat de Eucharistieviering niet op de eerste plaats een gezellige bijeenkomst van gelovigen is, de reden van het samen komen kan in het openingswoord vermeld worden - maar het wil onze gedachten naar God richten. We komen met en bij de Heer samen, dat is de kern van elke Eucharistie en die toon moet gezet worden van bij het begin. Dat is de reden van die Bijbelse begroeting. Het is zoals Jezus het ook in het evangelie zegt: “Waar er twee of drie in mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden.” (Matteüs 18,20)

De twee meest bekende begroetingen zijn zinnen die komen uit het Nieuwe Testament, uit de brieven van de heilige Paulus. De zin die ik bijna altijd gebruik en die wellicht de meest bekende en de meest gebruikte is, luidt: “De genade van de Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de heilige Geest zij met u allen.” Het is letterlijk de laatste zin van de tweede brief van Paulus aan de Korintiërs, hoofdstuk 13 vers 13.
De tweede is “Genade zij u en vrede van God onze Vader en van de Heer Jezus Christus”. Die zin komt uit de groet die de apostel Paulus brengt aan het begin van de Brief aan de Romeinen, hoofdstuk 1, vers 7.
De allerkortste die men kan gebruiken is: “De Heer zij met u”. Dat is dan weer een zin die uit het Oude Testament komt, uit het Boek Ruth. In hoofdstuk 2 vers 4 lezen we: “En daar kwam ook Boaz uit Betlehem. Hij zei tegen de maaiers: ‘De Heer zij met jullie’ en de maaiers antwoorden: ‘Wees gezegend door de Heer.’” Ook al is die zin zo bekend, toen ik de afgelopen dagen aan verschillende mensen vroeg uit welk Bijbelboek “De Heer zij met u” kwam, was er niemand die het Boek Ruth kon noemen. Ik las ergens dat het toch wel interessant is dat die begroeting nu net uit een verhaal komt wat gaat over oogst, dankzegging en dagelijks brood. Heel passend dus om daar de Eucharistieviering mee te beginnen!
Wanneer de bisschop de Eucharistie celebreert zal hij altijd zeggen: “Vrede zij u”. Die woorden kennen we natuurlijk allemaal uit de Paasevangelies. Elke keer weer als de Verrezen Heer verschijnt aan Zijn moedeloze en teneergeslagen leerlingen zegt Hij: “Vrede zij u”. In elke Eucharistieviering komt de Heer, voor ons persoonlijk aan het kruis gestorven en verrezen, werkelijk aanwezig onder de gedaante van brood en wijn.

Misschien hebt u zich ook wel eens afgevraagd over die Bijbelse begroeting: “Waarom moet dat?”, we mogen er voortaan een uitdrukkelijke uitnodiging in beluisteren met de Heer samen te zijn.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.