Slechts drie geboortefeesten
Aanstaande woensdag 8 september vieren we het feest van Maria geboorte, de verjaardag van Onze-Lieve-Vrouw. Onze Hemelse Moeder is jarig ! We weten niet precies wanneer Maria geboren is maar de Kerk viert het geboortefeest van de Heilige Maagd vanouds op 8 september. Waarom op die dag ? Wel, op 8 december vieren we de Onbevlekte Ontvangenis van Maria en in die tijd duurden zwangerschappen ook al negen maanden dus: negen maanden na de ontvangenis van Maria in de schoot van haar moeder Anna vieren we haar geboorte.
Het feest van 8 september is bijzonder want op de heiligenkalender staan er maar drie geboortefeesten. Bijna alle heiligen worden gevierd op de dag dat ze overleden zijn, de dag dat ze naar de Eeuwigheid zijn gegaan. Hier en daar is er een kleine uitzondering maar de algemene regel is dat een heilige gevierd wordt op de dag dat hij of zij gestorven is. De regel voor het vieren van de feestdag van een heilige is dus zijn of haar sterfdatum. Ik noem volledigheidshalve enkele van de weinige uitzonderingen op die regel. De Heilige Paus Johannes-Paulus II wordt niet op zijn sterfdag 2 april gevierd omdat die datum meestal in de Goede Week of in de Paasweek valt maar hij wordt gevierd op 22 oktober, de verjaardag van zijn verkiezing tot Paus. Het heilige echtpaar Louis en Zélie Martin, de ouders van de heilige Theresia van Lisieux, worden niet op hun sterfdag gevierd maar op hun trouwdag, 19 oktober.
Er zijn dus in onze Kerk drie uitzonderingen op de algemene regel waarbij niet de sterfdatum maar de geboorte wordt gevierd.
Ik sprak al over de eerste: de geboorte van Maria.
Een tweede uitzondering is de geboorte van Jezus, op 25 december, Kerstmis. Die geboorte is natuurlijk zo een bijzondere gebeurtenis in de mensengeschiedenis dat die wel moet gevierd worden. We weten ook niet precies de geboortedag van Jezus maar ook daar zie je een eenheid met een ander Hoogfeest. 25 december is negen maanden na 25 maart, de aankondiging van de Geboorte van Jezus, Maria Boodschap. God is mens geworden, het werd aangekondigd door de Engel Gabriël aan Maria, Maria gaf haar ja-woord, het Kind werd in Bethlehem geboren, het Licht kwam in de wereld. Dat geboortefeest moet dus ook gevierd worden.
Er is nog een derde geboortefeest op de heiligenkalender: 24 juni. Dan vieren we het geboortefeest van de heilige Johannes de Doper, degene die de weg bereid heeft voor de Messias. Waarom vieren we die geboorte op 24 juni ? Wel, ook dat heeft met een ander Hoogfeest te maken. Bij de boodschap van de Engel Gabriel aan Maria dat ze de moeder van de Zoon van God ging worden, had de Engel ook gezegd dat haar nicht Elisabeth ook zwanger was. De Engel had gezegd dat ze al in haar zesde maand was. Drie maanden na die aankondiging – 25 maart – vieren we dus op 24 juni de geboorte van Johannes de Doper. Vanwege zijn bijzondere rol als aankondiger en wegbereider van de Messias vieren we naast zijn sterfdatum – 29 augustus, de onthoofding – ook zijn geboortefeest.
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.