Priester Penne
U bent bezoeker 502624

Woord van de Pastoor

Aswoensdag en het bestrooien met as

DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=SwwZy65w4lo&ab_channel=AndyPenne
Volgende week woensdag 17 februari is het Aswoensdag en beginnen wij onze weg naar Pasen, het vieren van de Verrijzenis van onze Heer Jezus Christus. Gelovigen komen vanouds op Aswoensdag naar de kerk. Een bijzonder moment in de viering van Aswoensdag is het opleggen van de as, in onze streken noemen we dat gemakkelijk “het halen van een askruisje”. Vanwege de coronaepidemie zullen er dit jaar geen askruisjes gegeven, zoals het in de meeste parochies gebruikelijk is, maar zal er as over de kruin van het hoofd worden gestrooid. Sommige mensen kijken daar van op als je zoiets zegt, Aswoensdag zonder een askruisje, kan dat wel ? Eigenlijk gebeurt er dit jaar niets nieuws: er is altijd al de keuze geweest tussen het geven van een askruisje of het bestrooien met as. Dit jaar kiezen we dus – door het coronagebeuren – voor het bestrooien met as.
Ook al zijn wij in onze streken gewend om een askruisje te krijgen, het zegeningsgebed dat de priester bidt, gaat er eigenlijk van uit dat de as wordt uitgestrooid op het hoofd. De tekst van het zegeningsgebed luidt: “God, Gij verlangt de dood niet van de zondaar maar zijn bekering. Luister naar ons gebed en zegen de as die wij op ons hoofd willen uitstrooien. Wij belijden hiermee dat wij maar as zijn en tot stof zullen wederkeren. En nu wij de veertigdagentijd willen ter harte nemen vragen wij U vergeving van zonden en nieuw leven naar het beeld van Uw verrezen Zoon, Jezus Christus, onze Heer”.
Vanwege het besmettingsgevaar wordt dus dit jaar voor de hele Kerk het bestrooien van as voorgeschreven. De priester zal de as zegenen en met wijwater besprenkelen en zal eenmaal één van de gebruikelijke formules uitspreken: ofwel “Bekeer u en open uw hart voor het evangelie” (Mc. 1,15) ofwel “Mens, gedenk dat gij stof zijt en tot het stof der aarde wederkeert” (cf. Gen. 3,19). Dan zal de priester in stilte as uitstrooien over de kruin van de gelovigen.
Het bestrooien met as heeft verschillende betekenissen. We erkennen daarmee onze eigen sterfelijkheid en onze eigen broosheid die door Gods Barmhartigheid verlost moet worden. Een van de formules van de asoplegging verwijst naar wat God na de zondeval tot Adam zegt in het boek Genesis: “”Je bent stof en tot stof keer je terug”. (Gen. 3,19) Het is ook een teken van een boetvaardig hart in de tijd op weg naar het Paasfeest.
Het bestrooien met as is een heel oud symbool, we vinden het verschillende keren terug in het Oude Testament. Men doet het als teken van berouw maar ook als een vraag naar God om genade met hen te hebben. Zo bidt Job: “Alles herroep ik, over alles heb ik spijt, zittend in stof en as”. (Job 42,6) Zo kunnen we ook in het boek Judith lezen: “Alle mannen, vrouwen en kinderen van Israël die in Jeruzalem woonden, wierpen zich neer voor de tempel, strooiden as op hun hoofd en spreidden hun boetekleed uit voor het aangezicht van de Heer.” (Judith 4,11)
Op verschillende plaatsen in de Heilige Schrift lezen wij dat waar mensen zich met as bestrooien, men berouw heeft over de zonden en men God vraagt om genade, dat men door God verhoord wordt en er geen vernietiging komt.
De Belgische bisschoppen hebben opgeroepen om op zoveel mogelijk plaatsen Aswoensdagvieringen te voorzien. Ook al mogen er maar 15 aanwezigen in de viering zijn, de priesters zullen zeker hun uiterste best doen om op zoveel mogelijk plaatsen vieringen te voorzien. In onze Federatie zullen er 4 Eucharistievieringen zijn op Aswoensdag: om 9 uur in de kerk van Holsbeek, om 10 uur in Sint-Pieters-Rode, om 18 uur in Kortrijk-Dutsel en om 19 uur in Nieuwrode. Laten we de Veertigdagentijd goed beginnen !

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.