Priester Penne
U bent bezoeker 526749

Woord van de Pastoor

Sinterklaas en geschenken

YOUTUBE-FILMPJE BIJ DIT WOORD: https://www.youtube.com/watch?v=GFa9GTaBU0U&ab_channel=AndyPenne

Het komende weekend vieren veel gezinnen weer Sinterklaas. Coronaproof is hij enkele weken geleden met zijn boot aangekomen. Coronaproof heeft hij zich in de afgelopen dagen laten zien. In de afgelopen dagen maakte hij samen met zijn Pieten coronaproof een rondrit door al onze parochies en wat waren de kinderen blij hem toch te kunnen zien. Heel wat kinderen kijken uit naar wat de goede Sint in het komende weekend zal brengen. Voor veel mensen is Sinterklaas een synoniem van iemand die cadeautjes brengt. Dat is niet zo maar toevallig. Sinterklaas verwijst naar de heilige Nicolaas, bisschop van Myra en ze hebben hem niet zomaar “de man van de geschenken” gemaakt. Het gaat terug op een verhaal wat over de heilige Nicolaas wordt verteld.

Een buurman, die van goeden huize kwam, was straatarm geworden. Die buurman zag nog maar een mogelijkheid om zichzelf en zijn drie dochters in leven te houden: namelijk zijn drie dochters als prostituee te laten werken. Toen Nicolaas dat vernam was hij vol afschuw over zo een wandaad. Hij wikkelde een klomp goud in een doek en gooide die ’s nachts door het raam bij die buurman naar binnen. Vervolgens nam hij snel de benen. Niemand had hem gezien. Toen de man de volgende morgen opstond, vond hij de klomp goud. Hij dankte God en begon onmiddellijk alles in orde te maken voor het huwelijk van zijn oudste dochter. Einige tijd later schonk Nicolaas op diezelfde manier weer een klomp goud. Toen de buurman die vond, jubelde hij het uit. Nu nam hij zich voor verder wakker te blijven. Zo wilde hij erachter komen wie hem op deze manier uit de armoede hielp. Welnu, een paar dagen later zeilde er weer een klomp goud naar binnen. Deze was wel twee keer zo groot als de vorige en maakte dus nog al wat lawaai, toen hij op de grond terecht kwam. Dat hoorde de buurman. Hij zette prompt de achtervolging in. Maar Nicolaas was er vliegensvlug vandoor gegaan. De buurman smeekte de wegrennende gestalte voor hem te blijven staan. Hij wou zo graag zijn gezicht even zien. Hij liep zo hard dat hij uiteindelijk de man toch inhaalde…en herkende. Hij wierp zich voor hem neer en maakte zelfs aanstalten om zijn voeten te gaan kussen. Maar Nicolaas weerde zijn dankbetuigingen af. Hij eiste alleen maar dat hij tot aan zijn dood het geheim zou bewaren van de vriendendienst die hij hem bewezen had.

De heilige Nicolaas gaf dus geschenken aan mensen in nood, in de stilte van de nacht en hij wilde niet dat iemand zijn identiteit kende. Hij wilde dat anderen het ook goed hadden, zoals hij het ook goed had. Hij heeft zijn inspiratie zeker ook gehaald in de woorden van Jezus zoals we die vinden in het evangelie van Matteüs hoofdstuk 6 verzen 2 tot 4: “Wanneer gij dus een aalmoes geeft, bazuin het dan niet voor u uit, zoals de huichelaars doen in de synagoge en op straat, opdat zij door de mensen geprezen worden. Voorwaar Ik zeg u: Zij hebben hun loon al ontvangen. Als gij een aalmoes geeft, laat uw linkerhand dan niet weten, wat uw rechter doet, opdat uw aalmoes in het verborgene blijve en uw Vader, die in het verborgene ziet, zal het u vergelden.” De Heer leert ons dat het mooiste geschenk gegeven wordt uit een liefdevol hart en niet uit verlangen naar enige persoonlijke erkenning. Men dient te geven om goed te zijn voor de andere. Dat heeft de heilige Nicolaas concreet gemaakt en zo is zijn naam na zovele eeuwen verbonden met het geven van cadeautjes. Groot en klein wens ik met die gedachten een mooi Sinterklaasfeest.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

VERVANGEN WE ZWARTE PIET DOOR EEN ENGEL ? zie: https://www.youtube.com/watch?v=pRYUczw2MaY&ab_channel=AndyPenne

HET ZWARTEPIETEN- EN ENGELVERHAAL IN DE MEDIA: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201127_95559744?&articlehash=6131B2F9F91CF860A64778CF7D84E4562EB930F653DB3846C157484F4754CBACF554D5366AB514EADE5DF6F3B198D27F96E46CED8BE1ED490424221F6AC0B3C3 en https://editiepajot.com/regios/6/articles/69839


Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.