Priester Penne
U bent bezoeker 526745

Woord van de Pastoor

Jezus en de Pelikaan

DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=ECQqgohPb6g

Aanstaande zondag is het Sacramentszondag. Lange weken zijn de deuren van onze kerken gesloten geweest en precies op dat Hoogfeest van Sacramentsdag zullen de gelovigen weer de Eucharistie kunnen bijwonen en de Heilige Communie kunnen ontvangen. Velen kijken er verlangend naar uit. Hoewel er een groot aanbod was via computer, radio en televisie om dagelijks verbonden te zijn met de Eucharistie, gaat niets boven de Eucharistie “in levende lijve” bij de wonen en samen te vieren. Heel wat mensen vertelden mij dat ze niet zullen wachten tot volgend weekend maar ook deze week naar een van de vieringen zullen komen. Dat kan want elke dag is er in onze Federatie Holsbeek minstens één Eucharistieviering. De meeste Vlaamse priesters zullen vanaf maandag 8 juni graag elke dag weer publiekelijk Eucharistie vieren.
Ik wil in dit woord even stilstaan bij een bijzonder symbool van de Eucharistie.
Op altaren en communiebanken, in glasramen en vloermozaïeken zie je wel eens de afbeelding van een pelikaan. In de kerk van Holsbeek zie je hem in het altaar en op de communiebank; in de kerk van Kortrijk-Dutsel boven het tabernakel. De pelikaan vinden we niet terug in de Bijbel en toch vinden we hem in vele kerken terug.
Wat is de betekenis van de pelikaan in de kerk ?
Er is het verhaal dat als de jongen van de pelikaan van honger dreigden te sterven dat de moederpelikaan met haar snavel haar eigen borst open pikt om met het bloed en het vlees haar jongen in leven te kunnen houden. Ook al ging het ten koste van haar eigen leven, ze gaf haar leven voor haar jongen.
Er is ook een dierenfabel dat de pelikaan het vermogen zou bezitten om zijn dode jongen tot leven te wekken door het besprenkelen van zijn bloed.
Elk begrijpt dat zowel het verhaal als de dierenfabel mooi beelden voor Jezus Christus zijn. Jezus heeft Zijn leven voor ons gegeven om ons te verlossen. Door Zijn leven voor ons te geven heeft Hij goedgemaakt wat op de eerste bladzijden van de Schrift verloren ging. Door Zijn lijden en sterven zijn wij verlost. Door Zijn leven voor ons te geven is de vriendschap tussen God en mens hersteld. Hij is voor ons gestorven opdat wij in leven zouden blijven, opdat de zonde en de dood niet meer het laatste woord zouden hebben. Het bloed van Christus brengt heil en verlossing, nieuw leven voor ons, mensen.
In de kunst wordt de pelikaan dikwijls afgebeeld terwijl hij zijn rechterborst opent. Dat laat ons denken aan wat we in het Johannesevangelie lezen: ook de rechterzijde van Jezus Christus werd op het kruis door een lans doorboord en daaruit stroomden bloed en water, de levensstroom van de sacramenten.
Elk begrijpt ook dat het beeld van de pelikaan die zijn jongen voedt met zijn vlees en bloed ook een mooi symbool voor de Eucharistie is. In de Eucharistie geeft Jezus ons Zijn Lichaam en Zijn Bloed opdat wij zouden in leven blijven.
In de liturgie vinden we een mooie verwijzing naar de pelikaan in het “Adoro te devote” wat de heilige Thomas van Aquino schreef. Ook daarin wordt met het beeld van de pelikaan Jezus Christus beschreven die voor ons heeft geleden en die voor ons gestorven is en ons zo nieuw leven gaf en die ons blijft voeden in de Eucharistie.
Daar zingen en bidden wij:
“Pelikaan vol goedheid, Jezus onze Heer,
Reinig mij, onreine, door uw zuiver Bloed,
Waarvan éne druppel zelfs verlossen kan
Heel het wereldrond van al zijn zondigheid.”

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be

WE HIELDEN PROCESSIE TER ERE VAN DE HEILIGE ERMELINDIS IN MELDERT AFGELOPEN WEEK.ZIE: https://www.hln.be/in-de-buurt/hoegaarden/sint-ermelindisprocessie-in-coronatijd-zes-deelnemers-aan-de-processie~a8156a84/ en https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200601_04977375

EEN NIEUW PODIUM VOOR DE SINT-MAURUSKERK TE HOLSBEEK: https://www.facebook.com/elseninterieur/photos/a.1946639585636957/2294805067487072/?type=3&theater


Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.