Trouwkaars
DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=YrQnv6cWGr4
Bij alle kerkelijke huwelijken in onze streken wordt er tegenwoordig een kaars aangestoken. Vroeger kende men dit gebruik niet, het is een gebruik wat blijkbaar is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het is ondertussen een vertrouwd gebeuren geworden dat bruid en bruidegom na het geven van het ja-woord en het zegenen en overreiken van de trouwringen een trouwkaars aansteken met het vuur van de paaskaars. Sommige bruidsparen steken al aan het begin van huwelijksviering de trouwkaars aan. Altijd wordt de trouwkaars aangestoken aan de paaskaars, de bijzonderste van alle kaarsen.
Er zit een mooie symboliek achter. In het achtste hoofdstuk van het Johannesevangelie zegt Jezus van Zichzelf: “Ik ben het licht der wereld. Wie Mij volgt dwaalt niet rond in de duisternis, maar zal het licht des levens bezitten”. Vele jaren voor het huwelijk, bij het doopsel, is er eens een doopkaars aangestoken en in de loop van de tijd zijn man en vrouw uit het Licht van Jezus Christus gaan leven. Man en vrouw die kerkelijk trouwen vragen in dat eenvoudige gebaar van het aansteken van hun trouwkaars aan de Paaskaars aan Jezus Christus, het Licht der wereld, dat Hij hen beiden altijd met Zijn licht mag begeleiden. In het ja-woord wat man en vrouw aan elkaar geven verbindt Jezus Christus zich onverbrekelijk aan hen, zolang ze beiden leven. Het aansteken van de trouwkaars is een gebed dat de Heer hen altijd het nodige licht mag geven dat ze elkaar in liefde blijven zien, dat ze elkaar blijven zien als door-God-voor-elkaar-geschapen. Het aansteken van de trouwkaars is een gebed dat de Verrezen Heer hen met Zijn Licht nabij mag zijn op deze eerste trouwdag en de vele andere goede en kwade dagen die zullen volgen. Het aansteken van de trouwkaars mag ook een gebed zijn dat ze vanuit hun verbondenheid met Christus, het Licht voor alle mensen, licht voor elkaar mogen zijn.
Veel gezinnen geven hun trouwkaars na het huwelijk een bijzondere plaats in huis. Op de kaars staat soms een kruis of een andere verwijzing naar Jezus Christus, ringen en sommigen laten er ook hun naam en de trouwdatum op drukken of schilderen. Het mag het bruidspaar altijd herinneren aan de dag dat ze elkaar trouw voor het hele leven beloofden, de dag ook dat de Heer zich onlosmakelijk aan hen verbond en hen beloofde dat Hij hen al de dagen van hun leven met Zijn licht zou nabij zijn.
Omdat de huwelijkskaars toch een heel bijzondere kaars is, een getuige van een bijzonder moment voor man en vrouw, steekt men de trouwkaars zelden aan. Sommige gezinnen steken ze aan op hun huwelijksverjaardag of op momenten dat men het licht van Jezus Christus bijzonder nodig heeft. Bij het Doopsel van de kinderen die uit het huwelijk geboren worden, ontsteekt men dikwijls eerst de trouwkaars aan de paaskaars en daarna ontsteekt men de doopkaars aan de trouwkaars als een duidelijk teken: het licht van Jezus Christus waaruit wij als gehuwden leven, willen we doorgeven aan ons kind.
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.