Bij het opbergen van de kerststal en de kerstversiering
DIT FILMPJE IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=1YHQP--3RLU
Regelmatig krijg ik de vraag van parochianen tot wanneer de kerststal nu eigenlijk moet blijven staan.
Sommige mensen zetten hun kerststal en kerstboom zodanig vroeg - sommigen al eind november - dat men er na de eigenlijke kerstdagen al snel op uitgekeken is maar ook omdat de naalden van de kerstboom meer onder dan aan de boom te vinden zijn.
Sommigen ruimen de kerstboom en de kerststal al onmiddellijk na nieuwjaar op.
De meeste mensen ruimen hun kerststal en kerstversieringen op na 6 januari, het oude feest van Driekoningen. Je hoort mensen dan redeneren: de drie koningen zijn bij de stal geweest en nu kan het allemaal weg.
Op het Sint-Pietersplein in Rome blijft de kerststal staan tot 2 februari, de veertigste dag na Kerstmis, het feest van de Opdracht van de Heer, Lichtmis. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig mensen ken die de kerststal in onze streken tot 2 februari laten staan. Vroeger eindigde de kersttijd in de Kerk ook officieel met het feest van Lichtmis.
In onze kerken laten we de kerststal staan tot na de derde zondag na Kerstmis, het feest van de doop van de Heer. Drie weken lang vieren we Kerstmis. Dan eindigt in de Rooms-Katholieke Kerk officieel de kersttijd. De zondag na kerstmis vieren we het feest van de Heilige Familie, de zondag daarop Openbaring des Heren, het vroegere Driekoningen en de zondag daarop het Feest van de Doop van de Heer. Daarna begint de tijd door het jaar en kunnen de kerststal en de kerstversiering naar zolder of naar een andere plaats waar ze veilig opgeborgen worden.
Iemand gaf mij onlangs een gebed wat hij bad bij het wegzetten van de kerstversiering. Ik geef het hier graag mee.
Heer Jezus, vandaag hebben wij al onze kerstversieringen opgeborgen. We gaan de gewone tijd binnen en ons huis ziet er ook weer gewoon uit. Maar, Heer, u weet het en wij weten dat ons huis een geheim heeft. Diep van binnen zijn al onze kerstversieringen er nog steeds. De zegen van Kerstmis is altijd bij ons, bewaard in de diepe, rustige plaatsen van het huis.
En, Heer, ons leven zal ook weer gewoon worden, maar u weet dat ieder van ons de genade van het doopsel heeft. De genade die u ons gaf, is altijd bij ons, in de diepe, rustige plaatsen van onze ziel.
Moge we elke dag de genade van Kerstmis beleven, alleen zonder alle attributen: mogen wij altijd in overvloed geven, geschenken dankbaar ontvangen, anderen gastvrij verwelkomen en ons verdiepen in Uw leven.
Maak van ons huis een thuis met Kerstmis in de kern, en onze zielen een thuis waar Jezus altijd woont. Amen.
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.