Priester Penne
U bent bezoeker 501171

Woord van de Pastoor

Platina

Daags voor Kerstmis mocht ik Robert en Juliëtte een bijzonder bezoekje brengen. Ik mocht hen namens de parochiegemeenschap van Galmaarden feliciteren met de zeventigste verjaardag van hun huwelijk. Wel een heel bijzonder jubileum. Zeventig jaar getrouwd is een platinajubileum. Vijftig, een gouden huwelijksjubileum komt vrij regelmatig voor, zestig – diamant - toch ook enkele keren per jaar maar zeventig is toch wel tamelijk uniek. Je moet er echt veel geluk mee hebben en natuurlijk…beiden blijven leven. Beiden zijn de negentig voorbij, hebben een aantal kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en sinds kort ook een achterachterkleinkind. http://www.editiepajot.be/regios/6/articles/29521


 


Voor veel jongeren klinkt het ongelofelijk dat mensen zeventig jaar bij elkaar kunnen blijven in liefde en trouw. Elkaar trouw beloven voor het hele leven is voor veel mensen iets wat bijna ondoenbaar is. Wat heb je nu nog voor altijd ? Toen mijn grootouders trouwden kochten die zich een huis en daar bleven ze hun hele leven wonen; nu verhuist men om de zoveel tijd. Toen mijn grootouders trouwden kochten ze zich een tafel en stoelen en meubels en die waren voor het hele leven en de kinderen zouden er ook nog wel mee zijn; nu gaan we naar IKEA en als we de meubels beu zijn, ruilen we ze in voor andere. Toen onze grootvaders gingen werken, bleven ze trouw aan hun baas – en hun baas aan hen ! – en na veertig jaar kregen ze van de baas een gouden horloge vanwege hun trouw; nu wordt er regelmatig van job veranderd om verschillende redenen. In dat rijtje staat het huwelijk dan helemaal alleen, kan je nog heel je leven trouw zijn aan één partner ?


 


Eigenlijk kun je dat niet en daar om heeft de Heer ons een Sacrament gegeven: het kerkelijk huwelijk. http://www.youtube.com/watch?v=TeN7hhICLZw Het kerkelijk huwelijk is iets meer dan een burgerlijk huwelijk. Met een burgerlijk huwelijk sluiten 2 mensen een contract. In een kerkelijk huwelijk zeggen twee mensen tegen elkaar dat ze, al de dagen van hun leven, trouw zullen blijven aan elkaar. Ze doen dat voor een Altaar en vragen daarbij de Heer met hen mee te gaan; het kerkelijk huwelijk is een verbond. In hun ja-woord zal de Heer Zich verbinden aan die man en vrouw en hen altijd Zijn kracht en sterkte geven om trouw te blijven aan dat uitgesproken ja-woord. Een kerkelijk huwelijk is meer dan een woord en een krabbel in een boek, de Heer Zelf klinkt zich vast aan de partners en zij mogen er van overtuigd zijn dat Hij echt bij hen is. De liturgie van het huwelijk heeft daar een mooi teken bij: bruid en bruidegom spreken hun ja-woord hand in hand uit en daarna legt de priester zijn stola op de ineengeslagen handen als een teken van de Heer die hen voortaan zal samenhouden. Wanneer beiden echt uit die zekerheid leven dat God met hen meegaat en hen samenhoudt, dan is het ook in deze dagen nog mogelijk om voor het hele leven trouw te blijven en de liefde jong te houden “in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid, in armoede en rijkdom”. Mensen zoals Robert en Juliëtte en zoveel andere gouden, diamanten en briljanten bruidsparen zijn voor de jongeren een duidelijk bewijs dat het kan om altijd van elkaar te blijven houden en elkaar niet los te laten, zoals de Heer dat met elk van ons sinds ons Doopsel doet. Beiden levend uit de zekerheid dat God er altijd is met Zijn Genade kan van elk kerkelijk bruidspaar die het geluk kent oud te mogen worden, een gouden,  ja zelfs een platina paar te maken.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


 


Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.