Het was onlangs groot nieuws dat de Provinciale Scholen in Oost-Vlaanderen besloten hebben om op donderdag een veggiedag te houden, een dag zonder vlees. Het middagmaal is dan vegetarisch. Vanaf nu krijgen alle leerlingen die een warme maaltijd eten op donderdag geen vlees meer voorgeschoteld. http://www.tvoost.be/nl/2011-09-08/oost-vlaamse-provinciescholen-starten-met-wekelijkse-veggiedag/
Eigenlijk is een dag zonder vlees niets nieuws, alleen noemde men het geen veggiedag en was het niet op donderdag. De oudere mensen weten nog dat vroeger in de Rooms-Katholieke Kerk de vrijdag een vleesloze dag was. Tot in de jaren zestig werd er op vrijdag geen vlees gegeten ter herinnering aan het lijden en sterven van Jezus Christus, die op een vrijdag voor ons allen op het Kruis stierf. Bij verschillende oudere mensen hoor ik nog altijd over dat gebruik dat men – ook al heeft de Kerk dat gebod opgeheven - toch op vrijdag vis eet.
Er zijn wel eens parochianen die mij vragen waarom de Kerk dat voorschrift heeft opgeheven om op vrijdag geen vlees te eten. Wel, men wil de verantwoordelijkheid bij de gelovige neerleggen zonder strikt te zeggen wat men moet laten. Ze raadt de gelovigen aan op vrijdag een voedingsproduct te schrappen wat normaliter op het menu staat. Er zijn ook vegetariërs – mensen die nooit vlees eten - en mensen die zich financieel zelden of nooit vlees kunnen veroorloven. Voor hen zou een gebod om geen vlees te eten op vrijdag dan eigenlijk niets inhouden. De verantwoordelijkheid waar de Kerk ons op wijst is om ter herinnering aan het lijden en sterven van onze Heer op vrijdag oog te hebben voor soberheid in eten en drinken en roken, daarbij past zeker ook bezinning en reflectie van de voorgaande week. Van vrijdag visdag maken kan bij een aantal mensen zeker helpen maar zeker niet bij iedereen.
De bisschoppen van Engeland en Wales hebben anderzijds per 16 september jongstleden weer aan hun gelovigen gevraagd op vrijdag geen vlees te eten en een tijd geleden heeft de bisschop van Groningen, Mgr. De Korte, ook al gepleit om op vrijdag in plaats van vlees vis te eten. Men doet dat vanuit de gedachte dat vis een milieuvriendelijker alternatief is dan vlees. Voor een kilo vis is veel minder plantaardig voedsel nodig dan voor een kilo vlees. De oproep van deze bisschoppen om eens in de week vis te eten is dan ook in de huidige tijd erg goed om de milieuproblematiek enigszins te beperken. Bisschop de Korte zegt dat één vleesloze dag per week een enorme bijdrage zou kunnen leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot, “We weten dat elke kilo vlees ontzettend veel energie opslurpt en gepaard gaat met de uitstoot van heel veel broeikasgassen”.
Wat is de betekenis van de vrijdag als dag van het lijden en sterven van de Heer voor mij ? En hoe draag ik mijn steentje bij in het goed omgaan met de schepping die God ook mij heeft toevertrouwd ?
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.