Priester Penne
U bent bezoeker 502210

Woord van de Pastoor

Heilig Hartbeeld

Tussen de kerk en de pastorie van Luyksgestel staat het Heilig Hartbeeld. Het beeld staat onder een boom. Af en toe moet het beeld schoongemaakt worden. Wanneer dat gebeurd is, dan ziet het er als nieuw uit. Er schijnen vroegere tijden geweest te zijn waarin er een grote Heilig Hartdevotie was. Sommigen zien een Heilig Hartbeeld als iets vanuit een ver verleden maar eigenlijk is het heel actueel. Misschien moeten we – zoals het beeld van Luyksgestel – af en toe eens het beeld oppoetsen ?

Een tijd geleden vroegen kinderen mij wat dat Heilig Hartbeeld betekende. Ik heb hen toen gezegd: wat denk je als iemand jou een kaartje geeft met een hartje erop getekend ? Ze begonnen te lachen en een van hen zei: “Dan zou ik denken dat er iemand verliefd op mij is”. Zo heb ik dat beeld uitgelegd. Een Heilig Hartbeeld wil ons zeggen: Jezus houdt veel van ons. Hij houdt zoveel van ons, dat Hij Zijn leven voor mij persoonlijk heeft gegeven op het Kruis. Daar op het Kruis, waar Hij Zijn leven voor mij gaf, is Zijn Hart zelfs nog eens met een lans doorstoken. In Johannes 19,34 wordt ons verteld dat een van de soldaten met een lans zijn zijde doorstak en er vloeide meteen water en bloed uit. Het is vanuit die zekerheid dat Hij van ons houdt en Zijn leven voor ons gaf, dat wij, christenen, echt kunnen leven. Vanuit dat bemind-zijn door Hem hebben christenen door de eeuwen heen grote dingen kunnen doen.

Een verhaal wat op mij als kind indruk heeft gemaakt is het volgende verhaal wat priester De Swaef schreef in zijn boek “Filter”: “Driehonderd jaar geleden waren Franse Jezuïeten naar Canada getrokken om de Roodhuiden te bekeren. Een aanvankelijk succes bij de Huronen zouden zij met bloedige tol betalen in de pogingen om door te dringen bij de Irokezen. In het martelaarsboek der missie heeft ons altijd een episode getroffen. Pater de Brébeuf, een stoere Normandiër, werd aan een boom gebonden en op verfijnde en wrede wijze gefolterd. Maar, sterk als een hercuul, weerstond hij, zonder een klacht of zucht, verbazend lang de vreselijkste martelingen. In een aanval van woede en ongeduld, sprong dan een Irokees toe en haalde met zijn tomahawk het hart uit het lichaam van de martelaar. Zij zogen er allen om beurt wat bloed uit en aten er een stukje van: aldus wilden zij deel hebben aan de kracht, de moed en het uithoudingsvermogen van het bleekgezicht. Ook hier werd het bloed van de heilige Jean de Brébeuf en zijn gezellen, het zaad van nieuwe christenen. Geen vijftig jaar later schreef de Kerk de eerste heilige van “Nieuw-Frankrijk” in haar heldenboek: de Irokese maagd Tekawitha.” (Filter, D. De Swaef, blz. 90)

Elke keer als we de beeltenis zien van Jezus die ons Zijn Hart toont, mogen wij ons afvragen: wat doen wij met Zijn Liefde ? Een liefdesverklaring vraagt altijd om een antwoord. Je kunt ze aannemen en beantwoorden of je kunt ze afwijzen. Wat doe ik met Zijn Liefde ? Hoe klinkt bij het kijken naar het Heilig Hartbeeld niet wat we in het Johannesevangelie lezen: “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” (Joh. 3,16)

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.rk-bergeijk.nl

FOTO’S INZEGENING ALTAAR EN MONUMENTEN DOOR MGR. MUTSAERTS
http://www.rk-bergeijk.nl/files/inzegening.html


Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.