Het einde van de wereld
Afgelopen zaterdag werden er twee bijzondere dingen verwacht. In Nederland werd er voor zaterdagavond een extra Sinterklaasjournaal aangekondigd. Vol verwachting klopte het hart van vele Nederlanders. Het bleek allemaal mee te vallen, de ene Sinterklaasacteur volgde de andere op. Sommigen dachten al dat Sinterklaas iets zou vertellen over het einde van de wereld want de media hadden in de afgelopen dagen ruchtbaarheid gegeven aan het visioen van de Amerikaanse predikant Harold Camping. Die beweerde dat op zaterdag 21 mei de wereld zou vergaan. Om die boodschap kracht bij te zetten had hij verspreid over de Verenigde Staten tweeduizend reclamepanelen laten neerpoten en duizenden folders verspreid met daarop slagzinnen als Judgement Day. The bible guarantees it. Het zou precies 7.000 jaar geleden zijn dat een zondvloed de hele aardbol, behalve de ark van Noach, verzwond. Op 21 mei was het bovendien 722.500 dagen geleden dat Jezus stierf aan het kruis. Hevige aardbevingen zouden het einde der tijden inluiden en een uitverkoren twee procent van de wereldbevolking zou worden opgenomen in de hemel. Maar zaterdag ging voorbij als elke andere dag. Het was al de tweede keer dat hij een foute voorspelling deed. Ook op 6 september 1994 bleven zijn tienduizenden volgelingen na een gelijkaardige voorspelling in de kou doordat Christus besliste zijn terugkeer nog wat uit te stellen. Je laten leiden door zulke berichten laat sommigen hele aparte dingen doen. De zestigjarige Robert Fitzpatrick uit New York hechtte zoveel geloof aan de voorspelling van de predikant dat hij in de aanloop naar het einde van de wereld al zijn spaargeld, ongeveer 140.000 dollar, verkwanselde. Nog erger: In Californië zou Lyn Benedetto vorige maand de kelen van haar twee dochters en van zichzelf hebben proberen over te snijden om haar familie het voorspelde einde van de wereld te besparen.
Regelmatig duiken er zo van die voorspellingen op. Heel wat sites op internet kun je vinden die 21 december 2012 aanduiden als het einde van de wereld. Voorspellingen van dominees of verschijningen van een of andere heilige of het aflopen van een of andere kalender liggen daar dikwijls aan de basis van. Gevolg: een hele hoop oprust bij heel wat mensen.
Parochianen vragen mij wel eens: “Pastoor, wat denkt u daar nu van ?” Laat me zeggen dat ik natuurlijk geloof in een einde der tijden. Er komt een moment dat de Heer terugkomt, Jezus heeft ons dat gezegd. We kunnen dat uitgebreid lezen in het 21ste hoofdstuk van Lucas en het 13de hoofdstuk van Marcus. Op het einde van het kerkelijk jaar, in november, lezen we elk jaar de evangelies die daarover gaan. Er komt eens een einde aan wat we hier hebben en zijn. Niemand kent het moment. Jezus zegt dat Hij het Zelf niet weet: “Niemand weet wanneer die dag of dat moment zal aanbreken, de engelen in de Hemel niet en de Zoon niet, alleen de Vader”. Wanneer iemand mij komt vertellen over verschijningen en privé-openbaringen en daar wordt een tijdstip genoemd wanneer het einde van de wereld wordt aangekondigd, is dat voor mij een argument om het niet te geloven. We moeten ons leven niet door zulke voorspellingen laten leiden maar waakzame mensen zijn, elke dag met Jezus Christus leven en ons niet concentreren op data. We moeten elke dag klaar staan voor de Heer. Elke dag kan onze laatste zijn. We zullen dan niet tot de Heer moeten zeggen: “Ik had u pas verwacht op 21 december 2012 want dat was de voorspelling op internet”. Een goede en een gezonde waakzaamheid zal ons echt laten leven met God en met elkaar, zoals de Heer het ons vraagt.
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
NIEUWE BENOEMING
Sinds zaterdagavond ken ik mijn nieuwe benoeming. Ben er blij en dankbaar voor om als priester te gaan werken in mijn thuisstreek. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=LK3AHM6B
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.