Priester Penne
U bent bezoeker 527873

Woord van de Pastoor

Lam Gods

In de Engelse hitparade is deze week als grote verrassing op 68 nieuw binnengekomen het Agnus Dei uit de Missa Sopra Ecco Si Beato Giorno van Alesandro Striggio in een uitvoering van I Fagiolini. http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/missa-sopra-ecco-si-beato-giorno-staat-hitparade Een speciaal stuk voor zestig stemmen, voor vijf koren van twaalf stemmen. Ik hoorde een stukje ( luister: http://www.youtube.com/watch?v=rrjQIuhsknM&feature=BF&list=PLC22815C489EA4241&index=4 ) en het klinkt inderdaad prachtig. Die zestig stemmen zingen allemaal een verschillende partij, iets uitzonderlijks en overweldigends. Een Agnus Dei in de hitparade. Het kon niet mooier zijn en op geen beter moment komen dan in onze jaarlijkse veertigdagentijd want het laat ons stilstaan bij wie Jezus voor ons is.

Agnus Dei is het Latijn voor Lam Gods en duidt op Jezus. Het is niet zomaar een uitvindsel of een mooie titel voor Jezus verzonnen door een vrome ziel maar het is afkomstig uit het evangelie. In het Johannesevangelie 1, 29 lezen we dat Johannes de Doper Jezus aanduidt als het Lam Gods. We lezen daar: “De volgende dag zag hij Jezus terwijl die naar hem toekwam. ‘Daar is het Lam van God’, zei hij, ‘degene die de zonde van de wereld wegneemt’”. Het was een beeld wat de omstanders allemaal begrepen. Moest er iemand naar ons wijzen en zeggen: “Daar loopt het Lam van God”, we zouden ons misschien beledigd voelen of het vreemd vinden maar de omstanders wisten wat Johannes bedoelde. Er bestond binnen het jodendom een ritueel om de gezamenlijke zonden van het gehele volk der Israëlieten voor God te verzoenen. Eenmaal per jaar ging de Hogepriester het Heilige der Heiligen binnen om, met het bloed van een onschuldig lam, de zonden van het volk voor de ogen van God te bedekken door het bloed op het deksel, het \"verzoendeksel\" van de Ark van het verbond te sprenkelen. Hiermee was symbolisch aangegeven dat de Goddelijke Wet, in de Ark vertegenwoordigd als de Tien geboden, niet meer door God, in de sjechina, \'gezien\' werd omdat het bloed het deksel bedekte. Hierom draaide de hele eredienst van Israël.

Als Jezus aangeduid wordt als het Lam Gods mogen we denken aan wat Hij gedaan heeft op het Kruis. Hij heeft Zijn Leven voor elk van ons persoonlijk gegeven. Op het Kruis heeft hij de vriendschap tussen God en mens hersteld, heeft Hij de Hemelpoort voor elk van ons geopend, heeft Hij de zonde en de dood het laatste woord ontnomen. Als een onschuldig lam, als een offerlam heeft Hij Zijn Leven voor elk van ons gegeven.

In elke Mis wordt er gebeden of gezongen, terwijl de priester de Hostie breekt en een gedeelte van de Hostie in de kelk laat vallen: “Lam Gods dat wegneemt de zonden der wereld, ontferm U over ons, geef ons de vrede”, in het Latijn is dat Agnus Dei. In de Mis wordt het kruisoffer van Christus op onbloedige wijze tegenwoordig gesteld. Onder de gedaante van brood en wijn komt de Heer, Die voor mij Zijn leven heeft gegeven, werkelijk aanwezig.

De Veertigdagentijd mag ons laten stilstaan bij de kern van wie Jezus voor mij is ? Is Hij voor mij het Lam Gods die Zijn Leven voor mij gaf en weet ik Hem aanwezig in de Mis ?

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

ZEGENING MOLEN LUYKSGESTEL
Afgelopen vrijdag werd de gerestaureerde molen van Luyksgestel gezegend en opnieuw open gesteld. Een fotoverslag: https://picasaweb.google.com/hajvlent3/InzegeningDenDeen?feat=email#slideshow/5586637734523495346





Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.