Anorexia
Deze week was ik bij een gezin die zich veel zorgen maken om hun tienerdochter die aan anorexia lijdt. Een heel geworstel om haar te laten eten en haar te overtuigen dat ze helemaal niet te dik is. Ook bij haar heeft het ideaalbeeld “superslank-zijn” zich genesteld met alle gevolgen van dien. Ik hoor er de laatste tijd steeds meer van.
Het is iets van alle tijden. Mensen zien er graag jonger en mooier uit dan ze in werkelijkheid zijn. De computer biedt daar heel wat mogelijkheden voor. Kijk eens in tijdschriften. Je ziet daar foto’s van actrices van een zekere leeftijd die er verdacht jong uitzien. Ook in verkiezingstijd zie ik wel eens affiches met politici die plots geen dubbele kin meer hebben.
Op de radio hoorde ik deze week dat het Franse parlement zich buigt over een wet die dat fotoshoppen wil verbieden.Men wil paal en perk stellen aan de afbeeldingen van modellen die er zo supermooi uitzien – wat niet echt is - omdat ze helemaal opgekalefaterd zijn met make-up of met fotoshop. Parlementslid Valérie Boyer wil dat een wet, waarin staat dat als er foto’s verschijnen, affiches met foto’s van mensen die geretoucheerd zijn, bewerkt op die foto, er ook bijstaat dat het lichaam wat we zien bewerkt is met de computer. Als dat niet vermeld wordt, staat er een straf op van 37.500 euro. Dit wetsvoorstel kadert in de strijd tegen anorexia. Het gaat haar om de volksgezondheid. Vrouwen worden er in onze tijd toe aangemoedigd om er zo mooi, zo jong en zo slank mogelijk uit te zien. Het voorbeeld wat men dikwijls krijgt in bladen of affiches is geen realistisch voorbeeld. Een tijd geleden heeft die Franse politica ook een wet erdoor gekregen, die websites strafbaar maken die anorexia stimuleren, die meisjes aanmoedigen om zo weinig mogelijk te eten en extreem af te vallen. Makers van dergelijke sites kunnen drie jaar de cel in gaan.
Valérie Boyer krijgt heel wat bijval in Frankrijk. Ook het Franse Damesblad “Elle” maakte onlangs heel doelbewust een aflevering waarin 8 vrouwelijke topmodellen zonder make-up en zonder fotoshoppen verschenen waaronder Monica Bellucci. Het was een statement om te laten zien: het kan ook in het echt. Het wetsvoorstel rond het niet retoucheren van foto’s wil politica Boyer ook van toepassing laten zijn op politieke affiches. Als er op een affiche een politicus plots zonder dubbele kin of zonder rimpels, of een politica plots met grotere borsten verschijnt moet er op die affiche komen staan: “is bewerkt met de computer”.
Ik heb de afgelopen dagen regelmatig aan deze dingen gedacht. We hebben van God een lichaam gekregen en daar moeten we zorg voor hebben. Maar we zijn ook allemaal uniek. We hoeven niet allemaal dezelfde vorm te hebben. God houdt van ons zoals we zijn. Als we zorg dragen voor onze gezondheid, houdt Hij van ons, hoe we er ook uitzien. God wil niet dat we lijken op de mooie, gefotoshopte mensen uit de boekjes. Hij heeft ons geschapen naar Zijn Beeld en gelijkenis en als we daar aan werken, dan zijn we werkelijk mooi !
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
INTERVIEW
Voor www.inspiratiemagazine.nl gaf ik een interview, zie http://www.inspiratiemagazine.nl/artikelen/2009-05-penne.pdf
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.