De verering van de Heiligen.
Bij een huisbezoek vroeg een van onze parochianen mij hoeveel heiligen er nu eigenlijk wel waren? Ze zag iedere dag op haar scheurkalender een aantal heiligen staan, ze zag in het parochieblad dat er op weekdagen in de Mis bijna elke dag wel een heilige wordt gevierd en ze zag dat ik op Facebook elke dag een afbeelding van de heilige van de dag post. Ik moest het antwoord schuldig blijven. Er zijn er duizenden. Ongeveer tienduizend heiligen zijn er door de Kerk officieel erkend, heiligverklaringen die door een van de Pausen zijn gedaan maar er zijn er ook heel veel die lokaal worden vereerd als heilige en waarvoor nooit een officiële heiligverklaring is geweest. Zovele mannen en vrouwen van wie we geloven dat ze bij God zijn en voor ons ten beste kunnen spreken. In de liturgie van Allerheiligen zullen we horen in de lezing uit de Openbaring van de heilige apostel Johannes, hoofdstuk 7: “Daarna zag ik een grote menigte, die niemand tellen kon, uit alle rassen en stammen en volken en talen. Zij stonden voor de troon van het Lam, gekleed in witte gewaden en met palmtakken in de hand.” Halloween, Allerheiligen en Allerzielen.
Christenen die niet rooms-katholiek zijn hebben het wel eens moeilijk met onze heiligenverering. Soms wordt door hen wel eens gezegd dat de katholieken de heiligen aanbidden en dat heiligen Jezus Christus verdringen. Dat klopt natuurlijk niet. Wij aanbidden alleen God. Vanuit onze overtuiging dat de heiligen bij God wonen, vragen we hun voorspraak bij God. We vieren de heiligen om dichter bij Jezus Christus te komen. Heiligenlevens lezen leert ons hoe die man of vrouw met zijn of haar leven concreet Jezus Christus heeft nagevolgd. Iedere heilige is anders maar we kunnen er wel een mooi voorbeeld van krijgen hoe we Jezus Christus kunnen trouw blijven in leven en sterven en trouw wordt altijd beloond.
Door het jaar hebben we heel wat dagen waarop we Moeder Maria vieren. Het belangrijkste doel van die Mariafeesten is om ons dichter bij haar Zoon Jezus Christus te brengen. In de Catechismus van de Katholieke Kerk lezen wij in nummer 1172: “Bij de viering van de jaarlijkse kring van de mysteries van Christus vereert de kerk met een bijzondere liefde de zalige Moeder van God, Maria, die onverbrekelijk met het heilswerk van haar Zoon is verbonden; in haar bewondert en verheerlijkt zij de meest verheven vrucht van de verlossing en beschouwt zij met vreugde, als in een smetteloos beeld, datgene wat zij zelf geheel verlangt en hoopt te zijn”.
Elke dag staan er op de kalender heilige mannen en vrouwen. Je moet maar eens kijken op www.heiligen.net Als we hun leven en sterven in herinnering brengen doen we dat omdat ze voor ons een voorbeeld mogen zijn van hoe we trouw kunnen zijn aan Jezus Christus. Ze geven ons allen een voorbeeld hoe we concreet als christen kunnen leven. De Catechismus van de Katholieke Kerk drukt het in nummer 1173 als volgt uit: “Wanneer de kerk jaarlijks de martelaren en de andere heiligen gedenkt, ‘verkondigt zij het paasmysterie’ in hen ‘die met Christus hebben geleden en met Hem zijn verheerlijkt. Zij houdt de gelovigen hun voorbeelden voor ogen, waardoor allen door Christus tot de Vader geleid worden, en zij verkrijgt door hun verdiensten de weldaden van God’.”
De Catechismus van de Katholieke Kerk houdt ons in nummer 957 ook voor dat hoe dichter we bij de heiligen zijn, hoe dichter ze ons bij Jezus Christus kunnen brengen: “Want zoals de christelijke gemeenschapszin van hen die op aarde nog onderweg zijn, ons dichter bij Christus brengt, zo verbindt de gemeenschap met de heiligen ons met Christus. Uit Hem, als de bron en het hoofd, stroomt alle genade en het leven van het volk van God
zelf”.
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be
Wilt u het Woord van de Pastoor voortaan in uw mailbox ontvangen? Klik hier.