Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 304170 .

Woord van de Pastoor

Kerk bij het voetbalveld

Nu het Europees voetbalkampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk in volle gang is, wil ik ook een opmerkelijk iets rond dit kampioenschap naar voren brengen en er even bij stilstaan.

Eerst dit: Jezus zond Zijn leerlingen de wereld in om van Hem en Zijn Woord te getuigen. Niet alleen in onze kerkgebouwen moeten we dat doen maar ook in het leven van elke dag. Door onze manier van zijn, geluk uitstralend en inzettend voor de mensen op onze levensweg is het onze opdracht Jezus Christus uit te dragen. Dat kan ook in de nabijheid van het voetbalveld, op het E.K. voetbal wordt daar een mooi voorbeeld van gegeven…

Het radionieuws meldde dat bij wedstrijden van het Zweedse nationale elftal altijd een delegatie van vijf mensen van de Zweedse Kerk aanwezig is. Getuigend willen ze daar als Kerk aanwezig zijn. Ze zijn er om de dorstigen te laven – ze kunnen een glas water krijgen, ze zijn er voor de zieken – ze staan klaar met pleisters, en ze troosten de zwakken – ze staan klaar voor wie nood heeft aan een gesprek, om supporters bij verlies van hun ploeg op te vangen of een hart onder de riem te steken.
De Zweedse Kerk zegt daar te willen zijn waar de mensen zijn want voetbal heeft net zoals het leven heel wat in petto: sterke gevoelens, verlies, vooruitgang, paalschoten maar ook onverwachte reddingen. Ze willen daar graag bij de mensen zijn als Kerk: daar waar vreugde is maar ook daar waar verdriet is willen ze zijn.
De contacten tussen de Zweedse Kerk en de voetbalwereld zijn sterk. Al anderhalf jaar is er een delegatie van de Kerk bij interlands, ook van de dames- en jongerenploeg. De Zweedse Voetbalbond en de Kerk hebben een contract met elkaar. Voetbal wil jongeren een zinvolle vrijetijdsbeleving geven en misschien kan niet iedereen een ster worden maar je leert samen spelen, je leert samen vreugde en verdriet hebben, een sterk gevoel van saamhorigheid, je leert bepaalde waarden. Zowel de Kerk als de voetbalwereld zijn grote volkse bewegingen en die hebben veel idealen gemeen zoals fairplay. Ook voor de Zweedse Voetbalbond is het een winwinsituatie en de Zweedse Kerk mag in de Zweedse voetbalstadions ook reclame maken tijdens de interlands met borden, ze mogen informatie uitdelen en collectes houden voor ontwikkelingshulp. De Kerk is heel dankbaar om dit te kunnen doen. Ook deze zomer gaan 60000 Zweedse jongeren naar een voetbalschool en ook daar is de Kerk aanwezig, die krijgen allen een voetbal die ethisch verantwoord is, die niet uit kinderarbeid komt.

Toen ik dit bericht hoorde op het nieuws, dacht ik: “Misschien is dit iets voor onze kerkleiders om te kijken waar met de voetbalbond kan samengewerkt worden ?”, zonder opdringerig te zijn aanwezig zijn, meewerken aan de vorming van mensen en op die manier getuigen en mensen aan het denken zetten wie de bron is van onze manier van zijn. Ook op die manier kunnen we Jezus Christus en Zijn Boodschap bij mensen brengen…

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.