Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 398627 .

Woord van de Pastoor

Januarigedachten

De hele maand januari mogen we elkaar een “zalig nieuwjaar” toewensen. Die wens gaat verder dan zeggen “beste wensen”. We wensen daarmee dat de andere in het komende jaar God dichtbij mag weten en dat we onze naasten ook echt naast ons laten leven. We moeten ons daarop toeleggen want de drukte van ons leven laat ons dat wel eens vergeten. We zeggen zo gemakkelijk dat we het te druk hebben. Is dat nu echt zo ?

Het volgende verhaal laat ons daarover nadenken. Een professor had voor zijn les een aantal voorwerpen voor zich liggen. Eerst nam hij een lege mayonaisepot en vulde deze helemaal met golfballetjes. Hij vroeg zijn studenten of de pot vol was. Zij antwoordden van wel.
Toen nam hij een doos met kralen en kiepte deze in de pot. Hij schudde er lichtjes mee en de kralen rolden tussen de open plekken tussen de golfballetjes. Weer vroeg hij de studenten of de pot nu vol was. Ze gaven weer het antwoord: ja, de pot is vol. Hij nam nu een bakje met zand en kiepte dit zand in de pot met golfballetjes en kralen. Het zand vulde alle ruimte op tussen de golfballetjes en de kralen. Weer vroeg de professor of de pot nu vol was en ze antwoordden van wel. Nu nam de professor twee koppen koffie en kiepte de hele inhoud ervan in de pot met golfballetjes, kralen en zand. De hele inhoud verdween in de pot. De koffie vulde de ruimte op tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.
"Nu", zei de professor, "wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven. Deze pot gevuld met golfballetjes, kralen, zand en koffie, stelt het leven van een mens voor." "De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn." "De kralen zijn de andere dingen die belangrijk zijn. Je werk, je huis, je auto. Het zand, dat staat voor de kleine dingetjes die belangrijk voor je zijn. Als je het zand als eerste in de pot kiept en hem hiermee vult, is er geen plek meer voor de kralen of voor de golfballetjes. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingetjes besteedt, dan kun je nooit meer ruimte hebben voor jouw belangrijke dingen”. Besteed aandacht aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem tijd voor een onderzoek voor je gezondheid zo nu en dan. Neem je partner mee uit eten. Doe nog iets leuks, er is altijd nog wel ergens tijd om het huis te poetsen of de dingen te repareren. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand." Een van de studenten vroeg waar de twee koppen koffie in die pot van voor stonden. De professor zei dat de student daarmee een heel goede vraag stelde. “Ik wilde daarmee alleen nog maar weer eens aangeven en bevestigen dat, hoe vol je leven ook mag zijn: er is altijd wel een plekje om samen met een vriend of een dierbare een kopje koffie te drinken”.

Ga ik in 2008 de juiste aandacht besteden aan mijn band met God, mijn naasten en mezelf?

Gods Zegen,
Uw priester en pastoor A. Penne