Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 297977 .

Woord van de Pastoor

Dries Mertens en Zacheus

Bij de huldiging van de Rode Duivels, na hun historische WK in Rusland, is me als “moment van de dag” Dries Mertens opgevallen. Dries Mertens is de kleinste van gestalte van de Rode Duivels en dat zette hij nog eens extra in de aandacht toen hij zijn entree deed op het balkon van het stadhuis aan de Brusselse Grote Markt. Op zijn knieën verscheen hij voor de menigte, het hoofd net boven het balkon, alsof hij echt heel klein was. Een soort zelfspot, klein van gestalte en groot voor velen. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=EWrEJG2SVNA

De kleine man die groot werd voor velen. Dat is Dries Mertens zeker voor heel wat van zijn supporters. Ik moet dan ook spontaan denken aan het verhaal van Zacheus, zoals we dat aan het begin van het negentiende hoofdstuk van het Lucasevangelie kunnen lezen. Jezus komt in Jericho. Er is daar heel veel volk, de mensen stonden wellicht rijen dik en een zekere Zacheus, hoofdambtenaar bij het tolwezen en een rijk man, wil Jezus ook zien. Er is 1 probleem. Zacheus kan Jezus niet zien met dat vele volk want , zo zegt het evangelie ons: “hij was klein van gestalte”.
Zacheus vindt toch een oplossing om Jezus te zien: hij loopt hard vooruit en klimt in een wilde vijgenboom omdat Jezus daar langs zou komen. Wanneer Jezus aan die boom voorbij komt, wordt Zacheus door Jezus gespot. Jezus haalt de kleine Zacheus uit de boom. “Zachaeus, kom vlug naar beneden, want vandaag moet Ik in uw huis te gast zijn”. Zacheus was niet alleen klein van gestalte maar heel veel mensen keken ook op hem neer omdat hij een hooggeplaatste tollenaar was, iemand die de belastingen inde voor de heidense Romeinse bezetter, een collaborerende verrader dus. Tollenaars verrijkten zich, ze waren bij de bevolking helemaal niet geliefd en ook voor Jezus zijn ze zondaars. Toch schrijft Jezus ook mensen als Zacheus niet af en kiest Hij precies die kleine Zacheus uit om gastheer te zijn voor Zijn bezoek aan Jericho. De ontmoeting met Jezus zal het leven van Zacheus een wending geven want na die ontmoeting met Jezus zegt Zacheus: “Heer, bij deze schenk ik de helft van mijn bezit aan de armen en als ik iemand iets afgeperst heb, geef ik het hem vierdubbel terug”.

De kleine man Zacheus wordt door Jezus groot gemaakt. Een mooie boodschap voor elk van ons. Jezus wil ook in ons leven komen en elk van ons redding aanbieden zoals hij dat bij die kleine mens Zacheus deed. Wie zich klein weet bij Hem, krijgt van Jezus een grote toekomst. Niemand is te klein om Jezus te zien en Hij wil ons uit onze bomen halen want Hij wil bij ons te gast zijn, heil aan ons huis brengen en Hij heeft grote plannen met ons. Kleine mens, laat je groot maken door Hem !

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be

OPEN KAPEL IN HOLSBEEK: https://www.nieuwsblad.be/cnt/blggo_03661403