Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 376086 .

Woord van de Pastoor

Maria verscheen in Lourdes

DIT FILMPJE IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=0XMKjjy4hBE&feature=youtu.be

Honderdzestig jaar geleden, op 11 februari 1858, kreeg het eenvoudige meisje Bernadette Soubirous, voor het eerst een verschijning van de Heilige Maagd Maria bij de grot van Massabielle in het Franse Lourdes.

Wat is daar nu eigenlijk allemaal gebeurd en gezegd in 1858 ? Achttien keer zou dat veertienjarige meisje een verschijning krijgen van de Moeder van de Heer.

De eerste keer was dus op 11 februari 1858. Bernadette was samen met haar zusje en een vriendinnetje hout aan het sprokkelen aan de rivier de Gave toen Maria haar voor het eerst verscheen. Bernadette hoorde een apart geluid, een windstoot. Als dat een tweede keer gebeurt, kijkt ze richting de grot van Massabielle. Ze beschrijft zelf wat ze zag in de bovenste nis van die grot: een dame in het wit gekleed, ze droeg een wit kleed en ook een witte sluier, een blauwe gordel en een gele roos op elke voet. Ze zag dat de vrouw een rozenkrans bij zich had. Bernadette begon daarom de rozenkrans te bidden, de dame bidt met haar mee. Wanneer het rozenkransgebed voorbij was, was de verschijning ook voorbij.

Bij de verschijning op 18 februari vraagt Bernadette aan de Dame: “Wilt u zo goed zijn Uw naam op schrift te stellen?”; “Dat hoeft niet”, krijgt Bernadette als antwoord. De Dame in het wit stelt een wedervraag: “Wilt u zo goed zijn voor mij om gedurende twee weken naar hier te komen ? Ik beloof niet u hier in deze wereld gelukkig te maken, maar wel in de andere”.
Het leven zal Bernadette zeker niet altijd verwennen, er was tegenstand en ongeloof rond de verschijningen, er was het getob met haar gezondheid, ze zal ook jong overlijden.
Van een aantal van de verschijningen zijn geen uitspraken bekend.

Bij de zevende verschijning op 23 februari kreeg Bernadette een geheim geopenbaard dat alleen voor haar bestemd was.

Op 24 februari geeft de Dame als boodschap: “Boete! Boete! Boete! Bid tot God voor de zondaars! Kus de grond als boete voor de zondaars!”.

Bij de verschijning van 25 februari vraagt de Dame: “Ga drinken aan de bron en was u er” maar Bernadette ziet geen water. Ze gaat drinken aan de Gave. In de holte van de grote woelt ze met haar handen in de grond, wast zich met modderig water dat daar plots opborrelt, ze drinkt er van en eet ook van een plant die daar groeide. Bernadette doet dat op het woord van de Dame: “Ga drinken en U wassen aan de bron. Eet van het kruid dat U daar vindt”.

Bij de verschijning van 2 maart gaf de dame aan Bernadette de opdracht: “Ga aan de priesters zeggen hier een kapel te bouwen, ik wil dat men hier in processie naartoe komt”.

In al die tijd had de Dame nog niet gezegd wie ze was. Er was wel het vermoeden dat het Moeder Maria was maar al die tijd zegde ze haar naam niet. Tot de zestiende verschijning op 25 maart. De dame openbaarde zich aan Bernadette met een titel die het eenvoudige meisje eigenlijk niet kon kennen: “Que soy era immaculada councepciou”, “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”. Zo wordt duidelijk dat het de Moeder van God is die bij de grot verschijnt. Maria zal dan nog twee keer verschijnen, de laatste keer op 16 juli 1858, op het feest van Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel.

Lourdes is in de loop der jaren de grootste katholieke bedevaartsplaats van Frankrijk geworden, jaarlijks bezoeken miljoenen mensen deze plek. Mensen vragen daar en overal waar er een beeltenis van Maria en de grot is om de voorspraak van de Onbevlekte Ontvangenis bij haar Zoon. Veel zieken hebben er in de loop der jaren genezing gevonden naar ziel en naar lichaam. Wat Maria daar aan het eenvoudige meisje Bernadette heeft gezegd, is ook een boodschap voor elk van ons. Laten ook wij ons bekeren, ons constant keren naar wat Jezus en het evangelie ons vragen. Laten ook wij biddend verbonden zijn met de Hemel, eenvoudig bidden, spreken met de Heer en luisteren naar Hem en ons vanuit die levende relatie toeleggen op de naastenliefde, bijzonder naar de zieken en hen die lijden.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne
www.priesterpenne.be