Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 304526 .

Woord van de Pastoor

Sinterklaas - Heilige Nicolaas

DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=GFa9GTaBU0U


 


Eens het half november is, begint de spanning voor vele kinderen te stijgen. In het weekend na 11 november is er ieder jaar de intocht van Sinterklaas. Met zijn boot komt hij uit Spanje en trekt dan de volgende weken door het hele land. In winkels, bij verenigingen en op zovele plaatsen maakt hij zijn opwachting en kunnen kinderen hem gaan begroeten. Kinderen doen thuis en op school nog wat meer hun best dan anders, ze proberen nog meer braaf en lief te zijn. Vijf en zes december zijn in Nederland en België voor de meeste kinderen belangrijke data. De schoen wordt gezet, vol verwachting klopt het hart, wat zal de goede Sint aan snoep, aan speelgoed of andere dingen brengen ? Al lange tijd is het Sinterklaasfeest een deel van onze cultuur.


 


Het Sinterklaasfeest vindt zijn oorsprong in de kerk bij de Heilige Nicolaas van Myra. Met zekerheid weten we weinig van hem. Hij was bisschop van Myra in Klein-Azië, in Turkije en hij stierf tegen het midden van de vierde eeuw. Vooral sedert de tiende eeuw wordt hij in de gehele kerk vereerd. De stad Bari in Italië bewaart zijn relieken. Zijn gedachtenis wordt in de Rooms-Katholieke Kerk ieder jaar op 6 december gevierd. Vele verhalen zijn er geschreven over de Heilige Nicolaas, het ene al wonderbaarlijker dan het andere. Bijna al die verhalen horen tot de categorie legenden. In de loop der eeuwen zijn er steeds meer bijgekomen. Toch geloof ik dat die overdrijvingen ontstaan zijn uit een historische kern. En wat is die kern: de Heilige bisschop Nicolaas was een man die het woord van Jezus heel concreet heeft gemaakt: “Bemin God bovenal en uw naaste als uzelf”. Alle verhalen gaan zeker terug naar de kern wie hij moet zijn geweest: iemand die zijn christen zijn serieus heeft genomen, iemand die vanuit zijn band met Jezus Christus goed en gul en barmhartig is geweest voor zijn medemensen en die vanuit zijn band met Jezus Christus wonderen heeft gedaan.


 


De bekendste legende die over de heilige Nicolaas wordt verteld en zoals hij ook dikwijls wordt afgebeeld bij heiligenbeelden van hem, is de legende over drie jongens die in een bos wandelden en de weg kwijt raakten. Ze vroegen een herbergier of ze bij hem mochten slapen. In de herberg pakte de herbergier een mes, vermoordde de jongens en stopte ze in een ton. De heilige Nicolas die toevallig langskwam had direct in de gaten dat er iets mis was. Hij bad tot God en de drie jongens stapten levend uit de ton alsof er niets was gebeurd. Door dit verhaal werd de heilige Nicolaas de beschermheilige van de kinderen. Meer dan de vraag of dat verhaal nu waar gebeurd is of niet, vertelt ook dit verhaal ons iets over het evangelie van waaruit die heilige Nicolaas heeft geleefd en wat ook onze sterkte mag zijn. Ook in de donkerste momenten van je leven: durf bidden om licht en uitkomst, ook al lijkt alles verloren. Durf vanuit je band met Jezus Christus vertrouwen dat de dood niet het laatste woord zal hebben. Die dingen zijn de kracht en de sterkte van talloze christenen geweest, ook van de Heilige Nicolaas.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


 


WELKOM OP JAARLIJKSE VIERING SINT-LEONARDUS TOLLEMBEEK: http://www.persinfo.org/2016/10/30/jaarlijkse-viering-van-sint-leonardus-tollembeek


 


BROODWIJDING IN BEVER: http://www.editiepajot.be/regios/4/articles/51400


 


ZEGENEN HUBERTUSBROODJES BIJ BAKKER GALMAARDEN (MET FILMPJE): http://www.persinfo.org/2016/11/03/pastoor-penne-zegende-sint-hubertusbroodjes-bij-galmaardse-bakker


 


VEERTIG JAAR KOSTER TOLLEMBEEK: http://www.persinfo.org/2016/10/30/roland-sergeant-40-jaar-organist-tollembeek