Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 308742 .

Woord van de Pastoor

Verhaal over de tijd en de parabel over de ponden

DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=_-ndQbB1MDs


 


 


Een tijd geleden kreeg ik een mooi nadenkertje gemaild. Het is een vraag. Stel je voor: je hebt bij een wedstrijd de volgende prijs gewonnen. Iedere ochtend stort jouw bank 86.400 euro op je rekening. Maar deze prijs heeft ook zijn reglement, zoals elk spel zijn reglement heeft. De eerste regel is: alles wat je in de loop van de dag niet uitgegeven hebt, wordt terug genomen. Je kan het geld niet op een andere rekening storten. Je kan het alleen maar uitgeven. Maar elke ochtend, wanneer je wakker wordt, stort jouw bank opnieuw 86.400 euro op jouw rekening voor de volgende dag. Tweede regel is dat de Bank het spel kan beëindigen zonder waarschuwing, op elk moment kan ze zeggen: “Het is voorbij, het spel is uit !” Ze kan de rekening sluiten en je krijgt geen nieuwe rekening meer. Wat zou jij persoonlijk doen ? Je zou wellicht alles kopen wat je wil ? Niet alleen voor jezelf maar voor alle mensen die je graag hebt…!?! Juist ? Misschien zelfs voor mensen die je niet kent, omdat je het niet alleen op kunt krijgen ? Juist ? Je probeert elke eurocent uit te geven en te gebruiken. Juist ? Eigenlijk is dit spel de realiteit. Ieder van ons heeft zo een “magische bank”. We zien ze echter niet.De magische bank is de tijd. Elke ochtend, wanneer we wakker worden, krijgen we 86.400 seconden. Wanneer we ’s avonds gaan slapen wordt de resterende tijd niet bewaard. Wat we vandaag niet geleefd hebben, is voor altijd verloren. Gisteren is voorbij. Iedere ochtend begint jouw rekening opnieuw te vullen, maar de bank kan ze op elk moment opzeggen…zonder verwittiging ! Wat ga jij vandaag doen met jouw dagelijkse 86.400 seconden ?Zijn die niet veel meer waard dan dezelfde hoeveelheid in Euro ? Denk daarover na en denk altijd daaraan: Geniet van elke seconde van je leven, want de tijd vliegt sneller weg dan je denkt ! Dus: let goed op jezelf.


 


Ik vond het een heel mooi verhaal wat me brengt bij de parabel over de talenten die Jezus vertelt in het negentiende hoofdstuk van het Lucasevangelie. Jezus vertelt daar een gelijkenis, over een man van hoge geboorte die op reis gaat naar een ver land om het koningschap te verkrijgen. Hij roept tien van zijn dienaars, gaf hun tien pond en sprak tot hen: “Doet daar tijdens mijn afwezigheid zaken mee”. Na een tijd komt de koning terug en roept zijn dienaars aan wie hij zijn geld gegeven heeft. De eerste komt en zegt: “Heer, uw pond heeft er 10 opgeleverd”, deze wordt door de koning geprezen en hij krijgt gezag over 10 steden. De tweede komt en die zegt hem dat zijn pond er vijf heeft opgebracht en hij krijgt gezag over 5 steden. Dan komt de derde en die zegt iets anders: “Heer, hier is uw pond; ik heb het weggestopt in een doek en zo bewaard; ik had angst…” De eerste twee werden door hun Heer geprezen als, “uitstekend, goede dienaar”. Voor de derde dienaar die bang was en het pond weggestopt heeft, is de Heer bijzonder hard, “slechte knecht” noemt hij hem.


 


Dat verhaal over die bank met die dagelijkse storting en de parabel over de ponden bevragen ons op hetzelfde. Wat doe ik met mijn leven ? God heeft ons een kapitaal in handen gegeven. In jouw leven, in mijn leven heeft God heel wat neergelegd, wat doe ik er mee ? God geeft ons in ons gebed, langs mensen, langs gebeurtenissen aanwijzingen voor Zijn Plan met ons; wat doe ik er mee ? Soms zijn het misschien onvermoede en vreemde dingen maar durven we het aan ? In die parabel zegt de derde knecht dat hij zijn pond weggestopt heeft, omdat hij bang was en precies dat maakt zijn meester kwaad. We moeten in ons leven nooit bang zijn om met onze ponden te werken, nooit bang zijn om met datgene wat God in leven duidelijk maakt en in ons hart heeft neergelegd en aan de slag te gaan. God legt het er niet zomaar in neer, God maakt niet zomaar dingen duidelijk. Durf er mee aan de slag gaan en wees niet bang. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn maar het zal ons wel gelukkig maken, ten diepste gelukkig, zoals God ons bedoeld heeft. Zorg er voor dat , wanneer we eens voor God komen te staan, we door Hem geprezen worden omdat we met onze ponden hebben gewerkt. Zorg er voor dat Hij ook over jouw leven kan zeggen: “Uitstekend, goede dienaar ! Omdat gij in iets kleins trouw zijt geweest zult gij gezag hebben over tien steden”.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


HERDENKINGS- EN BIDPLAATS VOOR OVERLEDENEN IN GALMAARDEN: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-galmaarden/overledenen-worden-permanent-herdacht-in-kapel-a2921062/


 


OVER HET BESTE ORGEL VAN HET PAJOTTENLAND: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-galmaarden/-na-opknapbeurt-beste-orgel-in-pajottenland-a2915845/