Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 304312 .

Woord van de Pastoor

Exodus

Met twaalf parochianen gingen we onlangs naar de bioscoop in Geraardsbergen kijken naar “Exodus”, https://www.pathe.nl/film/19209/exodus-gods-and-kings , een film over Mozes en de uittocht van het Volk van God uit Egypte. De laatste jaren zijn er verschillende films gemaakt over Bijbelse figuren, de ene al geslaagder en Bijbelgetrouwer dan de andere. Het positieve van die films over Bijbelse figuren is dat heel wat mensen voor of na de film het verhaal in de Bijbel gaan lezen en dan ontdekken waar het Boek beter is dan de film of waar de film een loopje heeft genomen met het Boek.


 


Het bekijken van de film bracht mij er ook toe om het Exodusverhaal even te herlezen in de Heilige Schrift. Vijf wensen en gedachten voor het nieuwe jaar wil ik er uit formuleren.


 


Een eerste gedachte is dat aparte levensbegin van Mozes. Hij wordt geboren in een tijd dat alle jongetjes vermoord moesten worden, zijn moeder legt hem in een rieten mandje in de Nijl, hij wordt geadopteerd door de dochter van de Farao en groeit op aan het Egyptische hof. Op zijn veertigste komt hij er achter dat hij een Hebreeër is, vermoordt een van de slavendrijvers, vlucht naar de woestijn, wordt daar herder. Een leven kan soms apart verlopen. Ook dat van ons kan nogal wat bochten hebben, net als dat van Mozes. Toch blijkt het uiteindelijk allemaal in een Plan te passen. Zo mogen we ons leven ook altijd zien. Al gebeuren er soms moeilijke en onbegrijpelijke dingen: blijf sterk, vertrouw, laat de schouders niet hangen maar doe altijd moedig verder. God heeft een Plan met ons, net als met Mozes.


 


Een tweede gedachte is de roeping van Mozes. Uit een brandende doornstruik die niet opbrandt spreekt God tot Mozes dat hij het Volk Gods uit Egypte naar Kanaän moet brengen. Mozes ziet dat echter niet zitten want hij heeft een spraakgebrek. Zijn broer Aaron zal Mozes vergezellen en het woord doen. Een mooie gedachte: God bevraagt ons nooit boven onze krachten. Als Hij ons ergens toe roept, zal Hij ons altijd Zijn kracht en genade en de nodige hulp geven. We moeten nooit bang zijn voor wat God van ons vraagt !


 


De derde gedachte is dat Mozes aan God vraagt hoe Zijn Naam is.“Ik ben die er is”, zegt Hij. Onze God is geen God ver weg, Die zich af en toe eens laat zien als Hij er zin in heeft. Nee, Hij is een God die er altijd is, die ons nooit in de steek laat, die altijd met ons meegaat, onze trouwste gezel. Durf God zo ook te zien in het nieuwe jaar, wat het ook brengt.


 


De vierde gedachte haal ik uit het de indrukwekkende beelden die in elke film over Mozes te vinden zijn: God heeft Zijn Volk met machtige Hand uit Egypte bevrijd en laat het zelfs dwars door de Rietzee, over droog land, trekken.  Wanneer we Gods Weg gaan, moeten we nooit bang zijn. Hij zal voor ons de juiste wegen banen.


 


De vijfde gedachte is dat Mozes van God de Tien geboden kreeg, 3 wegwijzers voor onze relatie met God en 7 wegwijzers voor onze relatie met onze medemensen. Laten we voldoende aandacht hebben voor onze verticale en onze horizontale lijn en dat zal ons tot gelukkige mensen maken, mensen zoals God ons bedoeld heeft.


 


Die vijf gedachten zullen van 2015 zeker een gezegend jaar maken.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


PAUWEL KWAM OP BEZOEK: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-galmaarden/pauwel-op-bezoek-bij-pastoor-penne-a2160628/


 


NIEUWJAARSRECEPTIE: http://www.priesterpenne.be/nieuws/nieuwsdetails.php?n_ID=1017


 


NIEUWJAARSGESCHENK: http://www.editiepajot.be/regios/6/articles/41139