Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 309041 .

Woord van de Pastoor

Onze Vader op nummer 1

Bij huisbezoeken kwam de afgelopen dagen enkele keren het feit ter sprake dat zanger Christoff een nieuwe nummer 1-hit te pakken had. Niet dat ik met mensen standaard de top 50 ga bespreken bij een huisbezoek, wees gerust... Maar verschillende mensen vroegen me toch wat ik er van vond dat in de hitlijst van Vlaanderen op nummer 1 het door Christoff gezongen “Onze Vader” stond. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=OIU3ucvV78o Dan de vermelding erbij dat het “Onze Vader” uit het niets op nummer 1 kwam in de Vlaamse Ultratop 50. Het geeft me een wat vreemd gevoel maar anderzijds kan ik er ook blij mee zijn dat het Gebed van de Heer ook in 2014 nog zo door velen gesmaakt en gehoord wordt.


 


Ik zag en las in de afgelopen tijd verschillende interviews met de zanger die getuigt dat hij gelovig is en dat bidden er helemaal bij hoort. Als Kerkgemeenschap kunnen we het alleen maar toejuichen als mensen deze boodschap oppikken en ze daardoor ook voor zichzelf het gebed van Jezus gaan leren. Paus Franciscus zei onlangs nog dat we het Woord van God op alle manieren moeten verkondigen; met het uitbrengen van dit lied maakt die zanger het in elk geval heel concreet.


 


Elke keer als we het “Onze Vader” horen, mogen we Jezus Zelf horen bidden en elke keer als we het zelf bidden, dan spreken we de woorden van Jezus Zelf uit. Zowel in het evangelie van Matteüs als in dat van Lucas kunnen we lezen hoe Jezus dit gebed aan Zijn leerlingen leert. In het zesde hoofdstuk van Matteüs leert Jezus aan de leerlingen het Onze Vader nadat Hij hen eerst zegt: “Gebruik bij het bidden geen omhaal van woorden zoals de heidenen, want die menen dat ze vanwege hun talrijke woorden verhoord zullen worden. Neem daar geen voorbeeld aan, want jullie Vader weet wat je nodig hebt, voordat je het Hem vraagt.”. En in het elfde hoofdstuk van het Lucasevangelie leert Jezus de leerlingen het Onze Vader nadat de leerlingen hem vroegen: “Heer, leer ons bidden, zoals ook Johannes het zijn leerlingen geleerd heeft.”  Het revolutionaire aan het gebed dat Jezus aan de leerlingen leert is dat we God vertrouwvol Vader mogen noemen. God is geen schrikwekkende of heel afstandelijke en verre God maar we mogen met Hem spreken als een kind dat met zijn liefdevolle vader spreekt.


 


Deze week vertelde bij een huisbezoek een vrouw dat ze bijna nooit het Onze Vader bad. Ze bad altijd met haar eigen woorden. Alleen wanneer ze geen woorden vond om het nu precies te zeggen wat ze bedoelde, bad ze het Onze Vader en daar legde ze dan alles in en God zou wel weten wat ze wilde zeggen. Ik heb haar gezegd dat het precies daarom is dat de Heer ons dat gebed heeft geleerd. Ook als we in de liturgie in de kerk of met meerderen samen het Onze Vader bidden, beperken we de omhaal van woorden, bidden we samen en de Vader weet met die woorden wat we nodig hebben. Zo mag ook elke keer ons bidden van het Onze Vader zijn.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be