Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 297954 .

Woord van de Pastoor

Lelijkste vrouw ter wereld

Heel wat kranten brachten een tijd geleden het verhaal van Lizzie Velasquez. Deze vierentwintigjarige Amerikaanse vrouw lijdt aan een zeldzame ziekte, ze is heel mager, blind aan een oog, klein van gestalte. Op een bepaald moment was ze op het internet aan het surfen toen ze een filmpje met beelden van zichzelf vond onder de titel: de lelijkste vrouw van de wereld. Het zal je maar gezegd worden. Maar haar ziekte en haar titel krijgen deze vrouw niet klein. De kranten brachten in hun berichten het beeld van een vrouw die niet bij de pakken gaat neerzitten en die duidelijk laat zien dat echte schoonheid ergens anders in zit. Ze laat haar leven niet bepalen door wat anderen over haar beweren. Met humor bestrijdt ze pestgedrag. Ze zegt er zelf van: “Wanneer we vrede hebben met wie we zijn of hoe we er uit zien, trekken pestkoppen altijd aan het kortste eind. Ik ben wie ik ben door de doelen die ik aan mezelf stel, niet door mijn uiterlijk”. In onze wereld waar heel veel belang wordt gehecht aan uiterlijkheid, aan er goed en atletisch uitzien, geeft deze vrouw een ander signaal in haar boeken en in voordrachten die ze geeft en daardoor inspireert ze miljoenen mensen. Zie: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/1771239/2014/01/09/Lelijkste-vrouw-ter-wereld-toont-ware-schoonheid.dhtml


 


We zijn allemaal geschapen naar Gods Beeld en Gelijkenis, lezen we in de Schrift. In elke mens mogen we Gods Beeld en Gelijkenis zien, ook in hen van wie wij overtuigd zijn dat ze nooit een Missverkiezing zouden winnen. Uiterlijke schoonheid is meestal ook wel van korte duur; mensen die er in hun jonge jaren soms goed uit hebben gezien kunnen er later minder goed uit zien. Daar gaat het in het leven ook niet om. In de eerste Petrusbrief kunnen we dat trouwens heel mooi lezen: “De mens is als gras en zijn schoonheid als een bloem in het veld: het gras verdort en de bloem valt af, maar het woord van de Heer blijft eeuwig bestaan”. (1 Petrus 1,24-25) Onze zorg moet niet zijn of we in de ogen van de mensen er goed uitzien maar of God ons een mooie mens vindt. De apostel Petrus schrijft daar ook over: “Uw schoonheid moet niet gelegen zijn in uiterlijkheden, zoals kunstig gevlochten haar, gouden sieraden of elegante kleding, maar in wat verborgen ligt in uw hart, in een zacht en stil gemoed. Dat is een onvergankelijk sieraad dat God kostbaar acht”. (1 Petrus 3,3-4).


Sommige mensen schijnen elke dag nogal wat tijd door te brengen voor een spiegel, in de badkamer en voor de kleerkast want men wil er goed uitzien. Allemaal goed en wel maar besteden we ook zoveel tijd en aandacht om er goed uit te zien in de ogen van God ? Niet het feit dat we er uiterlijk goed uitzagen zal ons laten verder leven in de gedachten van de mensen en in de Eeuwigheid bij God. Wel hoe we een mooi mens geweest zijn in Gods ogen door onze toewijding aan Hem en aan de mensen die Hij op ons levenspad heeft gezet.


 


Hoe we er ook uitzien, we mogen altijd rekenen op Zijn Woord uit de Heilige Schrift: “Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en Ik houd zo veel van jou”. (Jesaja 43,4) Vanuit die zekerheid leven, laat ons grote dingen doen. Dat met voeten treden maakt ons lelijk in de ogen van de Heer. In Matteüs 18 zegt Jezus tot de knecht die geen vergeving wilde schenken dat hij lelijk is: “Jij lelijke knecht, heel die schuld heb ik je kwijtgescholden omdat jij mij erom gesmeekt hebt. Had jij dan ook geen medelijden moeten hebben met je mededienaar zoals ik met jou medelijden heb gehad?”  Hoe zijn wij in de ogen van de Heer ?


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be