Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 304309 .

Woord van de Pastoor

Wat heb ik voor God en Kerk over ?

Valt het u ook wel eens op dat zaken die met God en de Kerk te maken hebben dikwijls in een heel ander licht gezet worden dan andere zaken ? De zaken die met God en Kerk te maken hebben, moeten voor veel mensen maar heel snel afgehandeld worden en goedkoop zijn terwijl andere zaken heel veel tijd in beslag mogen nemen en veel meer geld mogen kosten.


 


Als een Mis een uurtje duurt dan is dat voor sommige mensen al heel lang, terwijl ze aan andere zaken heel veel tijd kunnen besteden. Ik heb in mijn jeugd mensen gekend die twintig minuten ver naar een andere parochie naar de Mis gingen omdat de Mis daar tien minuten korter duurde dan in de eigen parochie. Voor sommige mensen lijkt het de hemel op aarde als de pastoor niet zou preken en in 20 minuten de zondagmis zou doen. Ik kende in mijn jeugd een parochie waar de zondagsmis geen half uur duurde en daar werd over gezegd: “Daar duurt de Mis zo kort, ze gaan er alleen nog met de schaal rond”.


 


Ook wat geld betreft is dat zo. Als ik zie hoeveel mensen kopermuntjes in de collecteschaal gooien, dan vraag je je wel eens af of mensen weten wat het allemaal kost om een kerkgebouw in stand te houden, voor eredienst te zorgen en de verwarming aan te zetten. Als mensen weinig kunnen missen, is het kleine muntje zeker van grote betekenis (ik denk aan de penning van de arme weduwe in het evangelie) maar bij de meesten is het geen kwestie van armoede. Het zit voor een stuk  in ons denken. Je moet er maar eens op letten. Als een man naar de Mis gaat, dan zegt zijn vrouw: “Heb je klein geld bij je ?”. Als diezelfde man naar het café gaat, dan zegt zijn vrouw: “Heb je genoeg geld bij je ?”


 


Wat mogen de zaken van God en de Kerk mij kosten aan tijd, moeite en geld ?


 


Op internet vond ik volgende tekst die ons allemaal eens mag laten nadenken daarover. “Vreemd, dat 100 euro zó veel lijkt als je naar de KERK gaat , maar zo weinig als je ermee gaat shoppen. Vreemd, hoe lang het duurt God een uur te dienen, maar hoe snel 90 minuten voetbal omgaan. Vreemd, hoe lang een paar uur in de KERK duurt , en hoe kort dat is, als je naar een film kijkt. Vreemd, dat we vaak niet weten wat we bidden moeten,  maar dat we onze vriend of vriendin altijd wel wat te vertellen hebben. Vreemd, dat het zo spannend is als de voetbalwedstrijd in de verlenging gaat, en hoe we zuchtend op ons horloge kijken als de kerkdienst langer duurt dan anders. Vreemd, hoe moeilijk het is om een hoofdstuk uit de HEILIGE BOEK te lezen, maar hoe makkelijk het is om 100 bladzijden van een bestseller te verslinden. Vreemd, hoe mensen bij een concert dolgraag op de voorste rij willen zitten, en zich in de kerk om een plaats op de achterste rij verdringen. Vreemd, dat we 2 tot 3 weken nodig hebben om een kerkelijke aangelegenheid in ons drukke schema in te passen, maar een andere aangelegenheid op het laatste moment ingepland kan worden. Vreemd, hoe moeilijk het is voor de mensen om het Goede Nieuws te vertellen, maar hoe makkelijk het is om de laatste roddels te vertellen. Vreemd dat zich de grappen over internet razendsnel verspreiden, maar als iemand begint nieuws te verzenden waarin God verheerlijkt wordt,  denken mensen wel twee keer na of ze het door zullen sturen.”


 


Wat heb ik voor God en de Kerk over ?


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be