Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 304309 .

Woord van de Pastoor

Kuifje, een katholieke held

Samen met een medeparochiaan ben ik onlangs naar de bioscoop geweest om de kijken naar de nieuwe Kuifje-film, “Het geheim van de eenhoorn”. Velen van ons kennen Kuifje als stripheld en nu is er dus een film. We mogen in België fier zijn dat van deze stripheld, een Belgische journalist, door niemand minder dan Steven Spielberg een film werd gemaakt.


 


Niet alleen de pastoor van Galmaarden is gaan kijken, ook in het Vaticaan zijn ze de film gaan bekijken. De krant van het Vaticaan, de Osservatore Romano, beschrijft Kuifje als een katholieke held en een symbool van het christelijk humanisme.


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111108_108


Wie de film heeft gezien, voelt aan dat er een vervolg kan komen op de film. De schrijver van het artikel in de Vaticaanse krant hoopt dat in de volgende Kuifje-film het christelijke humanisme waarvoor Kuifje symbool staat verder wordt uitgediept. De Vaticaanse krant citeert een artikel van de Franse schrijver en journalist Denis Tillinac “"Een katholieke held" waarin wordt Kuifje beschreven als "een onberispelijke ridder die openstaat voor het mysterie en de zwakken beschermt". Kuifje, een held van het katholicisme, doordrenkt met het ideaal van de scouts. Het artikel is voor hen die het Engels wat machtig zijn, de moeite waard om te lezen.  http://www.news.va/en/news/a-catholic-hero


 


Om nog even terug te komen op de film. We volgen daar Kuifjes zoektocht naar de schat van de Eenhoorn. Het brengt hem op vele plekken en het laat hem een grote reis maken. Het einde van de film geeft ons als christenen eigenlijk een heel mooie gedachte. De schat ligt op een onverwachte plaats, dichter dat men vermoedde, eigenlijk dicht bij huis. Na wat zoeken vinden ze het in de eigen omgeving, op de plek waar ze begonnen te zoeken, bij het beeld van de apostel en evangelist Johannes. Dat mag dat einde van de film ons ook eens in herinnering brengen. Wij gaan soms onze antwoorden ver zoeken bij goeroes en mediums uit verre landen, bij vreemde bronnen en op verre afgelegen plaatsen. Sommige mensen denken al dat als een wijsheid uit het Oosten komt, dat die waarheid wel de juiste zal zijn maar raken achteraf dan weer zoekend naar meer. Maar dichtbij kunnen we het vinden. We hoeven eigenlijk niet de hele wereld af te reizen om de antwoorden te vinden op onze diepste vragen over geluk, vrede in ons hart, vergeving en bemind zijn, sterven, dood en eeuwig Leven. Die schat ligt dicht bij ons voor het grijpen. Die antwoorden kunnen we vinden bij onze christelijke geloofsgemeenschap, dicht bij ons in de buurt. In het Evangelie vinden we het antwoord op al onze vragen. In Jezus Christus krijgen wij het antwoord op alles wat storm, wind, koude en hitte in ons leven kan veroorzaken. Hij zegt ons: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”.


 


Vorige week waren al meer dan zeshonderdduizend Belgen naar de Kuifje-film gaan kijken. http://www.hln.be/hln/nl/945/Film/article/detail/1345090/2011/11/08/Kuifje-film-lokte-al-612-000-Belgen.dhtml Ik hoop dat ze die gedachte van die schat die dichtbij te vinden is mogen ontdekken. In die zin is deze film ook een goede film op weg naar Kerstmis. De schat van ons leven is te vinden bij het Kind wat met Kerstmis in de kribbe zal gelegd worden.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne


www.priesterpenne.be


 


VERSLAG 11 NOVEMBER: http://www.editiepajot.be/regios/4/articles/21946


VERSLAG LEONARDUSVIERING: http://www.editiepajot.be/regios/6/articles/21924