Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 398623 .

Woord van de Pastoor

Aangereden meisje

Op internet is een filmpje te zien uit het Chinese Foshan City. Een aantal mensen zal het filmpje zeker niet durven bekijken. http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1335726/2011/10/18/Overreden-Chinese-peuter-vecht-voor-leven-in-ziekenhuis.dhtml


Wat laat het filmpje zien ? Het filmpje laat beelden zien van een bewakingscamera, opgenomen enkele weken geleden. De 2 jarige Yueyue was aan het spelen op een markt toen zij werd overreden door een bestelwagen. De eigenaar dacht waarschijnlijk dat hij over een blikje was gereden want hij ging er vandoor zonder te kijken wat er aan de hand was. Het werd nog erger. Er liepen 3 mensen voorbij die geen van allen een helpende hand hebben geboden. Even later werd het kleine meisje nog eens overreden door een tweede bestelwagen. In de vijf minuten daarna kwamen er 15 mensen voorbij die allemaal naar dat kleine overreden meisje keken maar geen hulp boden en voorbij liepen. Uiteindelijk was het de vrouwelijke vuilnisophaler die, zeven minuten nadat Yueyue was aangereden door het eerste busje, hulp bood. Het meisje was hersendood, heeft nog enkele dagen gestreden voor haar leven maar is ondertussen overleden. http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1337107/2011/10/21/Overreden-Chinese-peuter-overleden-in-ziekenhuis.dhtml


 


Het filmpje is ondertussen op internet flink verspreid en vele mensen hebben hun commentaar erop gegeven. Op de radio hoorde ik een Chinakenner die zei dat mensen daar bang zijn om heel hun leven schadevergoeding te moeten betalen en dat mensen zich daar liever niet bemoeien met leed en problemen van mensen buiten de eigen kring. Wat binnen de familie gebeurt is belangrijker dan wat buiten de familie gebeurt, zolang het een vreemde is heerst er onverschilligheid en laat het hen koud. Chinezen voelen zich minder betrokken bij hen buiten de eigen kring en doen of hun neus bloedt.


 


Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld en ik hoop dat niemand van ons zo een aangereden kind zou laten liggen vanuit het idee dat het een kind is waar ik niets mee te maken heb. Gaan wij soms niet diezelfde weg uit als we ons hoofd wegdraaien voor mensen in nood die niet tot onze familie, buurt of kennissenkring horen ?


 


Bij dit verhaal moest ik onmiddellijk denken aan de parabel van de barmhartige Samaritaan, uit het Lucasevangelie, hoofdstuk 10. Een heel bekende parabel die Jezus vertelt over een man die op weg is van Jeruzalem naar Jericho. Hij wordt overvallen en hij ligt daar halfdood langs de weg. Een joodse priester en een leviet, een tempeldienaar komen voorbij maar ze laten de man liggen want ze willen zich niet vuil maken en niet onrein worden door die bloedende man te helpen en ze lopen vlug door. De volgende die voorbijkomt is een Samaritaan, iemand van een door de joden geminacht volk. Die ziet daar die bloedende man en stopt wel, verzorgt hem en brengt hem naar een herberg. Hij laat het hem tijd, moeite en geld kosten om die mens in nood te helpen. Jezus vraagt op het einde aan zijn toehoorders wie nu de naaste is geweest van die man in nood. “Die hem barmhartigheid betoond heeft”, antwoorden ze en Jezus antwoordt: “Doe dan voortaan net als hij”. Elke mens die in nood is en op ons levenspad komt, al is het onze grootste vijand, is onze naaste. Kijk nooit weg op dat moment want het is dan zeker God die je vraagt om Zijn Handen te zijn in die ogenblikken.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne


www.priesterpenne.be