Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 304191 .

Woord van de Pastoor

Mooie voornaam ?

Vorige week ging mijn aandacht in de krant naar een artikel waarin werd aangekondigd dat in Kasterlee een Harley Davidson werd gedoopt. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G132U73I3 Dan denk je: ze zullen wel bedoelen dat er een motor wordt gezegend maar de titel klopte toch. In de parochiekerk van Kasterlee werd wel degelijk een kind gedoopt met de naam Harley Davidson. Vader is een echte motorfreak en daarom kreeg het kind die naam. Een week eerder stond in de krant al een soortgelijk artikel. Ouders gaven hun pasgeboren kindje de naam Barca naar hun favoriete voetbalclub Barcelona. http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2010-08-10/baby-barca-geboren-in-vlaanderen

Wanneer mensen mij bellen om een doop af te spreken, dan moet ik soms wel twee keer vragen hoe de voornaam is en vooral duidelijk vragen hoe je het schrijft. De tijd dat de meeste kindjes Jan, Piet of Maria heetten, ligt lang achter ons. Had vroeger bijna iedereen dezelfde voornaam – wat in een dorp met zich meebracht dat de mensen gemakkelijk een bijnaam kregen om de ene van de andere te onderscheiden – nu heeft bijna iedereen een andere voornaam, de ene al origineler dan de andere. Er zijn voornamen die ons doen denken aan vogels: Mees, Merel, Arend. Er zijn voornamen die ons doen denken aan de natuur: Lente, Winter, Storm. Soms vragen mensen zich wel eens af: kan dat allemaal wel ? Vroeger was er een lijst waar men volgens de wet moest moest voldoen. Een naam die niet op die lijst stond, werd door de ambtenaar niet ingeschreven. Nu men die lijst heeft losgelaten, wordt men steeds origineler.

De Kerk is er tamelijk voorzichtig in. De naam voor een kind is belangrijk. Bij het Doopsel is een van de eerste dingen die de priester vraagt: “Iedere mens draagt een naam bij God en de mensen. Welke naam hebben jullie aan jullie kind gegeven ?” De ouders noemen dan de naam en met die naam zal het kind voortaan bij God en de mensen bekend zijn. De Kerk weigert geen namen, tenzij dat ze ingaan tegen het geloof. Bijvoorbeeld als iemand zijn kind “Satan” of “Lucifer” of “Hel” zou noemen. Ik ben die namen nog nooit tegen gekomen maar toch denk je soms: “Ocharme, moet dat kind met die naam door het leven…”

Vanouds werden in onze kerk aan kinderen de naam gegeven van een heilige. Er zat een mooie gedachtegang achter: men wilde aan het pasgeboren kind die heilige als voorbeeld voor het leven geven. Er zat natuurlijk ook het vrome verlangen bij dat men aan de heilige, naar wie het kind werd vernoemd, vroeg om voorspraak bij God voor het kind. Iemand wees mij er op dat de naam Harley Davidson wel eens kon verwijzen naar de heilige Harlindis en de heilige David maar ik vermoed dat dit niet klopt…

Bij veel ouders leeft het idee van voorspraak toch nog. Ik doop nog steeds een groot aantal kinderen die als tweede of derde naam Maria meekrijgen. Misschien mag dit woordje een uitnodiging zijn om eens na te denken over onze naam. Waarom hebben onze ouders ons die naam gegeven ? Wat is de betekenis van die naam ? Op welke heilige is die naam terug te brengen en kan ik iets met het voorbeeld van het leven van die heilige ?

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.