Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 308739 .

Woord van de Pastoor

WK voetbal en bidden

Je kunt er in deze dagen niet om heen: Nederland neemt deel aan het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Vele dingen kleuren in deze dagen oranje, ook in onze parochie zie ik honderden oranje vlaggetjes. Ik was deze week op huisbezoek bij parochianen en daar beluisterde ik dat het voetbal hen ook aanzette tot…bidden. De man vertelde mij dat tijdens de matchen van Nederland altijd een kaarsje aangaat bij het Mariabeeldje wat hij ooit van zijn moeder had gekregen. En hij beweerde bij hoog en bij laag dat het helpt. Want elke keer als zijn kaarsje aan was, dan wonnen ze. Die keren dat hij het niet deed, was de uitslag blijkbaar minder gunstig.

Deze goeie man uit Bergeijk is blijkbaar niet de enige die bidt tijdens het WK voetbal. Bij de nieuwsberichten las ik dat de Engelse Kerk drie gebeden heeft gepubliceerd bij gelegenheid van dit wereldkampioenschap. In de gebeden wordt gevraagd of het voetbaltoernooi in juni een bron van vreugde mag zijn. Ook wordt gebeden om sportief gedrag en voor degenen die zelf het wereldkampioenschap voetbal niet volgen, maar wel meeleven met de gevoelens van hun familie of vrienden. Bisschop Nick Baines, een van de opstellers van de gebeden, zegt dat bijna iedereen op de een of andere manier bij het voetbalevenement betrokken is. „Het is dus zinvol als er voor de deelnemers gebeden wordt. Dit evenement gaat niet slechts over voetbal, het gaat over de regenboog van volken die samen met de Zuid-Afrikaners feest vieren.”

Sommigen zullen er zich wel vragen bij stellen. Maar waarom zouden mensen bij iets als het voetbal, waar ze zo helemaal in opgaan, niet mogen bidden om een voor hen goede uitslag ? Ik moet dan denken aan wat er in het Lucasevangelie hoofdstuk 18 vers 1 staat: “Hij vertelde hun een gelijkenis over de noodzaak om altijd te bidden en niet op te geven”. We denken dikwijls dat er alleen moet gebeden worden voor echte noden maar ons bidden om Gods nabijheid en om Zijn Licht mag er ook zijn voor alles wat er in onze wereld gebeurt. Bidden bij iets als het Wereldkampioenschap van het voetbal laat zien dat we niet wereldvreemd zijn.

Ook de Zuid-Afrikaanse Rooms-Katholieke Kerk heeft een gebedsboekje ter beschikking. Het boekje 'Playing and Praying' is samengesteld door de organisatie Church on the Ball die voor het wereldkampioenschap in het leven is geroepen. De aartsbisschop van Johannesburg geeft in het voorwoord aan dat voetbal niet per se religieus is, maar een perfecte gelegenheid om 'het geloof te vieren met mensen uit de hele wereld!' In het boekje staat ook een speciaal WK-gebed. In dit gebed wordt opgeroepen om de Zuid-Afrikanen goede gastheren te laten zijn en de spelers in goede gezondheid te houden. Eind mei kwamen al duizenden Zuid-Afrikanen bijeen in een township buiten Sasolburg om te bidden voor een succesvol WK. Daar was ook president Jacob Zuma bij.

Dit bidden bij het WK voetbal mag ons bevragen waar en wanneer wij bidden, hopelijk meer dan alleen in een kerk of kapel of bij bijzondere noden.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.