Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 398619 .

Woord van de Pastoor

Woord van het jaar 2009

Ieder jaar is er een verkiezing van het woord van het jaar, men kiest dan het woord wat in het afgelopen jaar vaak het nieuws heeft gehaald. Tussen 7 en 16 december kon men weer de keuze maken voor het woord van het jaar. http://www.telegraaf.nl/binnenland/5589747/__Ontvrienden_woord_2009__.html?p=19,1 Aan de hand van de top drie van dit jaar wil ik enkele wensen rond oud- en Nieuwjaar uitspreken.

Op de derde plaats, met 15 procent van de stemmen, in de top 3 van het Woord van het Jaar staat Hypotheekleed. Als u niet mocht weten wat Hypotheekleed is, het woord wordt in direct verband gebracht met DSB Bank en bijvoorbeeld de woekerpolissen. Van Dale heeft er al een definitie aan gegeven: "Sociaaleconomische ellende die het gevolg is van de onmogelijkheid de rente (en aflossing) voor een hypotheek te voldoen." Nadenken over dit woord mag er ons bij stil laten staan of we zien wat de ware rijkdom in ons leven is. Wat maakte mij in het afgelopen jaar tot een rijk mens? Of nog anders: zie ik in dat mijn door-God-gewild-en-bemind-zijn mijn rijkdom is, zie ik in dat mijn echte rijkdom is dat mensen van mij houden en dat ik van medemensen mag houden? Dat wens ik u voor 2010.

Op de tweede plaats, met 18 procent van de stemmen, in de top 3 van het Woord van het Jaar staat Mexicaanse griep. Wat zijn we er toch bang van geweest? Sinds eind april konden we het bijna in elke krant lezen. Wat zijn we bang geweest dat er veel mensen aan dood zouden gaan. Er werd massaal ingeënt. Nu zien we dat het allemaal meegevallen is. Wat kunnen we ons toch bang laten maken. Waar ben ik in het afgelopen jaar bang voor geweest en waar ben ik voor het komende jaar al bang voor? Iemand schijnt het geteld te hebben en heeft het in de Bijbel 365 keer gevonden: “Wees niet bang”. Ook nu, in deze dagen van oud- en Nieuwjaar fluistert God ons toe: “Wees niet bang”. Hij blijft met ons meegaan. Hij zal altijd met ons meegaan, zelfs door de donkerste dagen en ook eens door de dood. Dat vertrouwen wens ik u voor 2010.

Op de eerste plaats, met bijna een op vijf van de stemmen, in de top 3 van het Woord van het Jaar staat ontvrienden. De definitie is: het dumpen van virtuele vrienden door deze te schrappen uit vriendenlijstjes op vriendensites Veel mensen hebben op Hyves, op Facebook, op Netlog heel veel zogenaamde vrienden. Na een tijdje gaan mensen kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en gooien een hele hoop van die zogenaamde vrienden uit hun lijst. Misschien zijn we bij sommige mensen in het afgelopen jaar ook uit vriendenlijstje geschrapt. Echte vrienden heeft een mens niet zoveel, een paar die je nooit laten vallen. Laten we ook voor die kwaliteit gaan. Wie zijn onze echte vrienden ? Laten we er ook nooit aan twijfelen dat God ons zou ontvrienden. Hij schrapt ons nooit uit Zijn Lijst, Zijn vriendenfamilie wordt nooit te lang. Die zekerheid, die wens ik u voor 2010.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne
www.rk-bergeijk.nl

VERJAARDAG PASTOOR PENNE
Op donderdag 14 januari 2010 viert Pastoor Penne zijn 38ste verjaardag. Om 10 uur zal hij de Mis opdragen in de Sint-Luciakapel, Kerkstraat te Luyksgestel (naast de pastorie). Daarna is het de hele dag “open pastorie”. U bent de hele dag welkom op de pastorie, Kerkstraat 96 te Luyksgestel, om pastoor Penne te komen feliciteren onder het genot van een kop koffie of iets sterkers.