Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 309173 .

Woord van de Pastoor

Echte rijkdom

Mijn oma lag in de afgelopen week enkele dagen in het ziekenhuis van Gent en daardoor bracht ik wat uren in het ziekenhuis door. Familiebezoek in een ziekenhuis is toch anders dan parochianen bezoeken, je merkt dan ineens veel mee… Een van oma’s kamergenoten was een rijke vrouw, een echte dame. Met de kamergenoten sprak ze Nederlands maar wanneer de dokter kwam, sprak ze Frans. Je zag aan alles dat ze rijk was maar bezoek zag ik er niet en toen ze naar huis kon, moest ze een taxi bellen want er waren geen dierbaren die haar kwamen ophalen. In zo’n momenten denk ik: dan is mijn grootmoeder toch veel rijker met kinderen en kleinkinderen die haar al die tijd omringen en nabij zijn. Je gaat in zo’n momenten echt begrijpen wat Jezus in het evangelie bedoelt als Hij spreekt over echte schatten verzamelen.

Het ziekenhuisgebeuren liet me denken aan het volgende verhaal. Een vrouw kwam uit haar huis en zag drie oude mannen met witte baarden in haar voortuin. Ze zei: “Ik denk dat ik jullie niet ken maar jullie moeten hongerig zijn. Kom aub binnen en eet een kleinigheid”. “Is uw echtgenoot thuis ?”, vroegen ze haar. “Nee, hij is weg”, antwoordde ze. “Dan kunnen wij niet binnenkomen”, reageerden ze. ’s Avonds, toen haar man thuiskwam, vertelde ze hem wat er gebeurd was. “Ga hen zeggen dat ik thuis ben en nodig hen uit om binnen te komen”. “Wij komen niet samen binnen”, was hun antwoord. “Waarom dan niet “, vroeg ze. Een van de oude mannen legde uit: “Zijn naam is Rijkdom”, zei hij, “hij is Succes en ik ben Liefde. Overleg nu met uw echtgenoot wie van ons je in huis wil”. De vrouw vertelde haar man wat er gezegd was. Haar echtgenoot was enthousiast. “Fantastisch. Als dat zo is, laat ons Rijkdom uitnodigen. Laat hem binnenkomen en ons huis vullen met rijkdom”. Zijn vrouw was het er niet mee eens. “Waarom nodigen wij Succes niet uit ?”. Hun schoondochter luisterde vanuit de andere hoek van de kamer mee. Ze kwam tussenbeide met haar voorstel. “Zou het niet beter zijn om Liefde uit te nodigen ? Ons huis zal dan vol liefde zijn”. “Wel, laat ons de raad van onze schoondochter opvolgen”, zei de man tot zijn vrouw. “Ga naar buiten en nodig Liefde uit om onze gast te zijn”. De vrouw ging naar buiten en vroeg de drie oude mannen: “Wie van jullie is Liefde ? Kom aub binnen en wees onze gast”. Liefde stond op en ging in de richting van het huis. De andere mannen stonden ook op en volgden hem. Verrast vroeg de vrouw aan Rijkdom en Succes: “Ik nodigde alleen Liefde uit, waarom komen jullie ook binnen ?” De oude mannen antwoordden samen: “Indien je Rijkdom of Succes had uitgenodigd, dan zouden beide anderen buiten blijven, maar je hebt Liefde uitgenodigd en waar die ook gaat, daar gaan wij ook. Om het even waar Liefde is, daar is ook Rijkdom en Succes”.

Wat maakt mij rijk ? We kunnen veel geld en bezittingen hebben maar als we niet voelen dat God van ons houdt en dat er medemensen van ons houden. Zijn we dan niet heel arm ? Wat maakt mij echt rijk ?

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

DIT WOORD WEKELIJKS OP RADIO MARIA
Dit woord is elke week te beluisteren op Radio Maria/Nederland en Vlaanderen op AM 675 (middengolf) of via www.radiomaria.be of www.radiomaria.nl op zaterdag om 6 uur ’s morgens en 12 uur en 17 uur ’s middags na het Angelusgebed en de Liturgische Kalender.