Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Archief
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 342798 .

Woord van de Pastoor

Eerste Communie

YOUTUBE-FILMPJE OVER DE EERSTE COMMUNIE: https://www.youtube.com/watch?v=9ls7P2liKXA&ab_channel=AndyPenne

In onze eigen Federatie Holsbeek maar ook op heel wat plaatsen in Vlaanderen ontvangen heel wat kinderen in september en oktober hun eerste Heilige Communie. Eindelijk kunnen de uitgestelde vieringen van april en mei plaats vinden. In de contacten met de kinderen merk ik dat ze er echt naar uitkijken om net als de grote mensen een Hostie te kunnen halen en zo Jezus te kunnen ontvangen.
Elke viering van de Eerste Communie laat ons ongetwijfeld denken aan onze eigen Eerste Communie maar mag ons ook uitnodigen of wij ons nog realiseren Wie we ontvangen wanneer we ter communie gaan. Bij elke eerste communieviering ben ik zelf gesticht hoe vroom die kinderen naar voren komen en de communie ontvangen. We zouden dat verlangen en die vroomheid van een eerstecommunicant altijd moeten bewaren. Stel je maar eens de vraag: als ik in de Mis naar voren ga om de Communie te ontvangen, wat leeft er dan in mij ? Het ter communie gaan zou voor elk van ons elke keer weer opnieuw een bijzonder moment moeten blijven, een ontmoeting met de Heer waar we naar uitkijken.
In de afgelopen tijd vertelden mij enkele bewoners van rusthuizen hoe bijzonder ze het ervaren hadden om na lange maanden dat er geen Mis was geweest in hun rusthuis opnieuw de Communie te kunnen ontvangen. Ter Communie gaan mag nooit een vanzelfsprekendheid worden maar moet altijd een bewuste ontmoeting met Jezus blijven. Dat geldt voor alle christengelovigen maar dat geldt ook voor alle priesters. De Eucharistie mag nooit iets alledaags worden, ook al vieren we ze dagelijks en dikwijls ook meerdere keren per dag. Een oude priester heeft me eens gezegd: “Vier de Heilige Mis alsof het uw eerste, uw enige en uw laatste is”. Met zo een gesteltenis zullen we altijd de kern van de Eucharistie voor ogen houden.
Toen Paus Franciscus in 2019 Bulgarije bezocht ging hij ook voor in een Eucharistieviering waarin 253 kinderen de eerste communie ontvingen. Een kerk vol eerstecommunicanten ! Paus Franciscus nodigde toen die kinderen uit: “Beste jongens en meisjes, nu zul je Jezus ontvangen. Denk nergens anders aan. Kom naar het altaar met stilte in je hart. Bedenk hoe Jezus tot je hart komt en hoe Hij hetzelfde elke keer zal doen. Denk aan je ouders, je catechisten, je grootouders, je vrienden. En als je ruzie met iemand hebt gehad, vergeef hem dan vanuit het hart. Nader dicht bij Jezus.” Mooie woorden van Paus Franciscus en zo mag ook ons ter Communie gaan altijd zijn.
Ik heb vroeger een pastoor gekend die het zo erg vond dat zovele kinderen na de dag van hun Eerste Communie jaren niet meer in de Eucharistievieringen te zien waren. Hij noemde het wel eens spottend “eerste comedie”. Veel catechisten en veel priesters worstelen daarmee en vragen zich af of hun voorbereiding wel geslaagd is als je achteraf zo weinig resultaat ziet.
Bij die eerste Communieviering in Bulgarije zei de Paus tot de kinderen: “Ik hoop dat vandaag het begin is van vele communies, zodat jullie harten altijd zijn zoals ze vandaag zijn: vieren, vol vreugde en dankbaarheid. Onthoud, zoals ik al zei, dat dit het sacrament van uw Eerste Communie is, niet van uw Laatste. Onthoud dat Jezus altijd op je wacht”.
Wanneer ik ter Communie ga, is dat voor mij dan ook echt de ontmoeting met Jezus ?

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.