Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 294104 .

Nieuws > Parochienieuws Kortrijk-Dutsel

SINT-CATHARINA
KORTRIJK-DUTSEL

zondag 23 juni
09.00 u: Eucharistieviering
Intenties:
Victor Vrancken
Theo Van Cauwenbergh

zondag 30 juni
09.00 u: Eucharistieviering
Intenties:
Elza Van Meensel
Jaargetijde voor Guiliëlmus Van Kriekingen en Berta Weets
Jaargetijde voor Frederik Weets en Philomena De Keyzer.

zondag 7 juli
Viering van de H. Hatabrandus
09.00 u: Eucharistieviering
Intentie:
Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle voor een bijzondere intentie
12.00 u: Heilig Doopsel
van Lynne van den Broeck

zondag 14 juli
09.00 u: Eucharistieviering
Intenties:
Clementine Schrevens en Frans Nijs
Lucienne Ponsaerts
Jeanne Dewez

HOOGFEEST VAN HET HEILIG HART
Op vrijdag 28 juni vieren we in de Kerk het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus. In al onze kerken hebben we gedurende de maand juni het beeld van het Heilig Hart van Jezus bijzondere aandacht gegeven.
Er zal op vrijdag 28 juni in onze Federatie één Eucharistieviering zijn, om 9 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek. We vieren het Hoogfeest in verbondenheid met de luisteraars van Radio Maria Vlaanderen.

VORMELINGEN NAAR SCHERPENHEUVEL
Een flinke groep van 30 parochianen, vormelingen en hun begeleiders, ging met Pinksteren te voet van Nieuwrode naar Scherpenheuvel. Onderweg picknickten ze eerst in het Tienbundersbos en rusten ze nog even uit ten huize Kamiano aan het Groenhof. Bij aankomst in Scherpenheuvel werd er samen met nog andere parochianen de Eucharistieviering gevierd in de Koepelkapel naast de Basiliek.
Proficiat aan alle deelnemers!

FEDERATIEBEDEVAART
Op vrijdag 31 mei ging een mooie groep van 35 parochianen mee op onze federatiebedevaart naar twee Mariabedevaartsplaatsen in ons vicariaat: naar Halle en Alsemberg.

INSCHRIJVING VORMSEL
De kinderen geboren in het jaar 2008 komen in aanmerking om in 2020 hun Vormsel te ontvangen en hun Doopbeloften te hernieuwen. Graag nodigen wij geïnteresseerde ouders uit op de informatieavond in het Kloosterhof in Sint-Pieters-Rode op vrijdag 21 juni 2019 om 20.00 uur.
Het catechesejaar wordt ingezet met de Missiodag op zaterdag 5 oktober 2019 in Leuven met als thema "Damiaan lig(ch)t in Leuven!".
In 2020 hebben de vieringen van de plechtige Hernieuwing van de Doopbeloften en het Vormsel plaats in de kerk van Sint-Pieters-Rode op zaterdag 2 mei en zaterdag 9 mei 2020, telkens om 15.00 uur.
Mogen wij u vragen een kopie van "bewijs van het doopsel" mee te brengen, te vinden in het trouwboekje of een uittreksel van het doopboek van de parochie waar uw kind gedoopt werd? Wij hopen van harte vele ouders te mogen verwelkomen op 21 juni.
Pastoor Andy Penne en de vormselwerkgroep.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met: Godelieve Nys, pastoraal werkster,
GSM: 0478 38 57 54 - e-mail: godelieve.nys@gmail.com.

AUTOZEGENING
Op zaterdag 22 juni zal er aan de kerk van Kortrijk-Dutsel van 15.30 uur tot 16.30 uur gelegenheid zijn om je auto of ander voertuig te laten zegenen. Voor we op vakantie vertrekken is het een mooi gebruik om de auto te laten zegenen. Vorig jaar zijn er heel wat mensen uit onze Federatie en daarbuiten gekomen, van harte welkom.

OPEN INFOAVOND PASTORALE REGIO’S
Vanaf 1 september worden de huidige dekenaten van het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen herverdeeld in vier pastorale regio’s: Halle, Mechelen, Leuven en Tienen. Elke regio zal gestuurd worden door een regioploeg.
Op dinsdag 18 juni stelt hulpbisschop Koen Vanhoutte de regioploeg van de Pastorale Regio Leuven voor op een open infoavond, om 20.00 uur in de Sint-Jacobskerk, Goudbloemstraat 28 - 3000 Leuven.
Parkeren kan op het Sint-Jacobsplein.
Inschrijven hiervoor kan via www.vlbm.be of via telefoon 015 29 84 51.

VORMSELVIERINGEN
Op zaterdag 11 mei ontvingen 22 jongens en meisjes uit de parochies Sint-Pieters-Rode, Nieuwrode en Kortrijk-Dutsel het Heilig Vormsel. Deken Stefaan Callebaut uit Bierbeek diende namens onze bisschop het Heilig Vormsel toe.
Op zaterdag 18 mei ontvingen 17 jongens en meisjes uit de Holsbeekse geloofsgemeenschap het Heilig Vormsel. Deken De Gendt uit Leuven diende het Heilige Vormsel toe.
Proficiat voor onze vormelingen en hun families.

YOUTUBE
N.a.v. het bericht van vorige week i.v.m. de filmpjes over Kortrijk-Dutsel die op www.youtube.com te zien zijn – als je ‘Kortrijk-Dutsel’: in het zoekvak intikt - laat pastoor Penne weten dat ook zijn aanstellingsviering van 15 augustus 2017 op zijn Youtube-kanaal kan bekeken worden. De link daarvoor is:
https://www.youtube.com/watch?v=TvxPZrUFTS4.

UITZENDINGEN OP RADIO MARIA VANUIT HOLSBEEK
Sinds begin september vorig jaar worden de Missen op dinsdag- en vrijdagmorgen om 9.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek uitgezonden op Radio Maria Vlaanderen. Heel wat parochianen uit onze federatie luisteren regelmatig. Met een de DAB+-radio is het goed te beluisteren en ook via www.radiomaria.be.
Wie televisie kijkt met een decorder van Telenet kan via kanaal 912 ook luisteren.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur bidt Pastoor Penne ook het kerkelijk ochtendgebed voor op Radio Maria.
Voor veel mensen is Radio Maria (met als studio in de kerk van Egenhoven) een grote rijkdom voor hun geloofsleven. Probeer het ook eens.

DURF UW KERKELIJKE UITVAART VASTLEGGEN!
In de afgelopen tijd was er in elk van onze parochies wel eens verontwaardiging omdat mensen van wie bekend was dat ze gelovig en kerkelijk waren geen kerkelijke uitvaart kregen van hun nabestaanden. Dikwijls was het zo dat het een weduwe of weduwnaar was van wie de partner wel een kerkelijke uitvaart had gekregen en nu de laatste van het echtpaar overleed, kreeg deze van de nabestaanden geen kerkelijke uitvaart. Heel dikwijls hoor je dan: “Dat kan toch niet de wens geweest zijn van die overledene”. Heel wat gelovige mensen vragen zich af: ga ik van mijn kinderen of familieleden nog een kerkelijke uitvaart krijgen?
Als u zeker wil zijn dat er na uw overlijden gebeurt wat uw wens is, dan is het gemakkelijk op te lossen. U gaat naar het gemeentehuis en u laat gewoon vastleggen dat u een kerkelijke uitvaart wil, of u begraven of gecremeerd wilt worden en op welke begraafplaats u wilt begraven of bijgezet worden. Wanneer u het daar vastlegt, dan zal er gebeuren wat u het wilt. Leg uw wensen daarrond duidelijk vast, ook al vermoedt u dat uw familieleden het wel weten en zullen doen. Heel wat mensen zijn in de afgelopen tijd al naar het gemeentehuis gegaan en hebben dat gedaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het stelt mensen gerust.
Gewoon doen!

BIJ ONS GEDOOPT
Op zondag 22 oktober werd in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt: Mirthe Verheyden, dochter van Jonas Verheyden en Lore Kennis; zij wonen op de Roostweg. Peter en meter zijn Paul Verheyden en Els Verhoogen.
Op zondag 10 december werden in onze Sint-Catharinakerk gedoopt: Amélie en Enora De Glas, dochters van Yves De Glas en Lieselot Awouters uit de Geremtestraat. Peter en meter van Amélie zijn Daan De Glas en Anneleen Awouters. Peters van Enora zijn Bert Van de Vorst en Sascha Mispoulier.
Op zondag 18 februari was het druk in onze Sint-Catharinakerk: pastoor Penne doopte er niet minder dan drie kinderen!
Eerst was er Clara Snaet, dochter van Joris Snaet en Valérie Herremans; zij wonen op de Houwaartsebaan. Peter en meter zijn Steven Snaet en Anne De Groof.
Ook Vic Bosteels werd er gedoopt; hij is de zoon van Kristof Bosteels en Katrien Verbeek, van de Geremtestraat. Peters zijn Dave Bosteels en Geert Verbeek.
En tenslotte was er ook Cisse Elsen, zoon van David Elsen en Cindy Janssens, van Gobbelsrode. Peters en meter zijn Luc Elsen, Rudy Elsen en Greta Van Orshoven.
Op zaterdag 29 september 2018 werden Margot en Andreas Fierens in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Zij zijn de kinderen van Geert Fierens en Katrien Beerten uit de Dutselstraat. Peter en meter van Margot zijn Jonathan Platteau en Katleen Van Baelen. Peter en meter van Andreas zijn Dieter Rypens en Tina Rayner.
Op zondag 28 oktober werden Nena en Nolan Baets in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Zij zijn de kinderen van Bram Baets en Leen Dormaels uit de Dutselstraat. Peter en meter van Nena zijn Tom Dormaels en Tine Baets; peter en meter van Nolan zijn Stijn Baets en Jill Stroobants.
Op zondag 17 februari werd Gaël Nieling in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Gaël is de zoon van Kay Nieling en Erin Schlingmann. Peter en meter zijn Bob Schlingmann en Kiki Nieling.
Op zondag 24 februari werd Leon Thuys door Pastoor Penne in onze Sint-Catharinakerk gedoopt. Leon is de zoon van Piet Thuys en Astrid Kempenaars, zij wonen op Gobbelsrode. Peters zijn Jan Thuys en Jeroen Kempenaars.
Op zondag 7 april werd Lucas Timmermans in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Lucas is de zoon van Xavier Timmermans en Tine Deceuninck van op Gobbelsrode. Peter en meter zijn Kristof Deceuninck en Katrien Timmermans.
Op zondag 28 april werd Feliz Wyseur in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Feliz is de dochter van Frederik Wyseur en Joke Decanniere uit de Sint-Catharinastraat. Meters zijn Inge Serneels en Evelien Rabau.
Gods Zegen voor deze gezinnen.

BIJ ONS GETROUWD
Op zaterdag 16 juni gaven Tim Lahey en Liesbeth Massagé in onze Sint-Catharinakerk tijdens een eenvoudige plechtigheid elkaar het ja-woord in een kerkelijk huwelijk. Getuigen waren Goeroen Maaruf, Caroline Franck, Laura Geuens en Stijn Horemans.
Op zaterdag 23 juni hebben in onze Sint-Catharinakerk Roel Scheys en Evelyn Minet uit Wilsele elkaar het ja-woord gegeven in het Sacrament van het kerkelijk huwelijk. Getuigen waren Hilda Van den Broeck en Magali Minet.
Op zaterdag 4 mei gaven Xavier Defrère en Patricia Luyten in onze Sint-Catharinakerk elkaar het ja-woord in het Sacrament van het kerkelijk huwelijk. Zij wonen op de Bruul. Getuigen waren Michael Vits en Nicole Luyten.
Gods Zegen voor hun toekomst.

KORTRIJK-DUTSEL OP YOUTUBE
Wist je dat er op YouTube een en ander terug te vinden is over onze parochie? Ga eens naar www.youtube.com en tik ‘alfcoo’ in. En je zult filmpjes terugvinden over o.a. de restauratie van de kerk in 2013-2014, over Palmzondag en Pasen 2017, over Ziekenzorg, enz.
Met dank aan Alfred Coosemans die hiervoor zorgde!

RESTAURATIE VAN DE SINT-CATHARINAKERK (fase 2)
De uitvoering van de tweede fase van de restauratie van onze kerk, waarbij de buitenmuren en de glasramen aan bod komen, werd toegewezen aan de firma Monument Vandekerckhove NV uit Ingelmunster. Dit is een groot gespecialiseerd restauratiebedrijf met 600 werknemers, dat permanent meerdere werven in uitvoering heeft en kan steunen op een decennialange ervaring. Het bedrijf heeft o.a. een eigen steenkapperij en een zeer deskundig glasatelier.

Op dinsdag 12 februari werd in verband met de komende restauratie een eerste werkvergadering gehouden in de sacristie van de kerk. Als actieve partijen waren hierbij aanwezig: architect Bart Macken, Tine Schotte, uitvoeringsdirecteur bij de firma Monument NV en werfleider voor de werken aan onze kerk, Raf Schoonvliet, stafmedewerker openbare werken bij de gemeente Holsbeek, Achilles Frooninckx en Leon Thuys voor de kerkfabriek, als geïnteresseerde partij. De bevoegde schepen was verontschuldigd.
Met de effectieve uitvoering van de werken zal gestart worden na de paasvakantie, in principe dus vanaf dinsdag 23 april. Einde maart reeds zal de werfinrichting gebeuren; de kerk zal daarbij rondom in de steigers worden gezet.
Vooraf dienen nog een paar belangrijke werken te gebeuren:
1. Er moet een asbestinventaris worden opgesteld; Monument zal daarvoor beroep doen op een gespecialiseerd studiebureau;
2. Vooraleer de stellingen geplaatst worden zal de kerk rondom volledig in gescand worden, zodat bij de werken de locatie van zelfs elke steen nauwkeurig gekend is;
3. Twee weken voor het begin van de werken zal Monument een plaatsbeschrijving opstellen.
Aangezien de werken uitsluitend de buitenkant van de kerk betreffen zullen de misvieringen en de andere activiteiten hiervan normaal gezien geen hinder ondervinden.

Wat betreft de glasramen is het de bedoeling dat ze in hun geheel worden uit de muur genomen en met nieuw materiaal worden hersteld in het glasatelier, waarbij alleen het oorspronkelijke (= huidige) glas wordt behouden; beschadigde glasplaatjes worden uiteraard vervangen. De raamopeningen zullen tot de herplaatsing afgedicht worden. (Deze werkwijze voor de glasramen geven we met enig voorbehoud omdat daarover nog geen volledige zekerheid bestaat.)

Volgens de planning zijn voor de uitvoering van de werken 200 werkdagen voorzien. Als alles volgens plan kan verlopen, dan zal onze Sint-Catharinakerk volgend voorjaar schitteren als nieuw.
Vanaf dan is het weer even geduld oefenen tot de uitvoering van de derde en laatste fase van de restauratie: het interieur van de kerk. Deze fase omvat tevens de restauratie of conservatie van de schilderijen en de belangrijkste beelden. Architect Bart Macken heeft het dossier hiervoor klaar, het werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 november 2018 en de gemeente heeft in december 2018 de subsidieaanvraag verstuurd naar de dienst Onroerend Erfgoed. Op die manier kunnen we nog genieten van 80% subsidie, want vanaf 1 januari 2019 is de subsidiereglementering gewijzigd van 80% naar slechts 60%. Nu is het enkel nog wachten op groen licht van de dienst Onroerend Erfgoed om ook voor deze derde fase een aannemer te zoeken. Dit is waarschijnlijk nog een lange administratieve weg. Maar we leven op hoop.
(L.T.)

FILMPJES OVER KORTRIJK-DUTSEL
Op www.youtube.com vind je allerlei oude filmpjes over Kortrijk-Dutsel: zet in het
zoekvak: "Kortrijk-Dutsel" en je krijgt misschien je ouders, grootouders of jezelf te zien!
Een greep uit het aanbod:
 een processie uit 1947, met heel veel volk;
 een historische stoet uit 1952, het jaar waarin priester Constant Noppen de brochure "Wel en wee van Kortrijk-Dutsel" schreef;
 aanleg van de ‘nieuwe baan’ op Gobbelsrode (1952 – 1953);
 inhuldiging burgemeester Jaak Smet in 1964;
 enzovoort …
Veel kijkplezier!

BIDDEN BIJ DE KAPEL AAN DE GANZEPOEL
Op donderdagavond 23 mei kwamen 13 mensen samen rond de kapel aan de Ganzepoel. Met elkaar en voor elkaar hebben we gebeden bij de mooie kapel.
Meimaand, Mariamaand.

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
Even een verslag over onze uitstap naar Maastricht. De busmaatschappij bracht ons feilloos tot vrijwel in het centrum van deze mooie stad. Het miezerde een weinig, maar ieder kent het gezegde: "Sommige mensen voelen de regen, anderen worden gewoon nat." (K.G.)
Het was vrijdag en dat is marktdag in Maastricht. Vele kramen stonden opgesteld en er was zeker voor elk wat wils. Een kop koffie achteraf verwarmde ons afgekoeld zieltje. In de ontwijde kerk van de Dominicanen is er een boekhandel gevestigd; daar konden we rondneuzen en een keuze maken uit verschillende onderwerpen.
Wat later genoot ieder van een smakelijke maaltijd en de nog resterende uren mocht iedereen vrij invullen. Sommigen gingen graag wat winkelen, anderen beslisten om even een ommetje te maken op een eco-vriendelijke rondrit door het hart van Maastricht. We reden langs de Maas, de markt, de boekhandel, het Vrijthof (waar het kermis was), de universiteit, de berenkuil, de basiliek van Onze Lieve Vrouw en we eindigden terug op de Kesselskade. We wandelden toen verder over de Maas waar we nog een dampende kop koffie of een heerlijke muntthee dronken. In de bus op de terugweg werd nog wat nagepraat over de uitgezochte aankopen.

Nog even melden dat we met het gewest Winge op dinsdag 11 juni een uitstap maken naar Roermond en de Maasplassen. En dat wijzelf op vrijdag 21 juni naar Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg gaan, o.l.v. gids Peter Van Grunderbeek.
Inlichtingen en inschrijvingen voor deze uitstappen via greetinthout@gmail.com.

PAROCHIEPLOEG
Op maandag 17 juni vergadert de parochieploeg van Kortrijk-Dutsel om 20 uur, samen met de parochieploeg van Holsbeek-Sint-Maurus, in de pastorij van Holsbeek. Wie wil aansluiten bij de parochieploeg en zijn of haar bijdrage wil leveren aan het parochieleven is van harte welkom.

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
Staat het bezoek aan Sint-Jans-Molenbeek reeds genoteerd op jullie kalender?
Op vrijdag 21 juni reizen we met de trein naar ginder waar onze gids Peter Van Grunderbeek voor een rondleiding zorgt. We middagmalen in het sociale tewerkstellingsproject "Bel Mundo". Na de middag bezoeken we de Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg. Deze werd gebouwd tussen 1905 en 1970. Een enorme basiliek, waar plaats is voor 3500 personen, is gebouwd in art-decostijl door een Belgisch architect Albert Van Huffel. Ze werd ingewijd op 14 oktober 1951 door Kardinaal Van Roey.
Na onze daguitstap kunnen we jullie hierover iets meer vertellen.

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
Donkere wolken, stralende zon. Op dinsdag 4 juni organiseerden CM, OKRA en Samana een wandeling ‘Ziek en Gezond, samen het WZC rond’. We maakten een wandeling door enkele straten van Holsbeek, in de buurt van het WZC Sint-Margaretha. De zon bleef gedurende onze uitstap aanwezig, een weinig wind maakte geen indruk op ons. We telden wel honderd senioren en ook de kleuters van de Klimopschool, die ons vergezelden, waren erg talrijk. Nadien kregen zij een ijsje als toemaat, maar ook de anderen lieten het zich zeker smaken.
Na de wandeling trokken de rusthuisbewoners naar de Koepelzaal en de andere senioren naar de Sint-Mauruszaal. De organisatoren bezorgden de mensen daar een hartelijke ontvangst met koffie en taart.
Weer een geslaagde namiddag waar vele mensen kennissen ontmoetten en over vroegere tijden konden praten.

De grote vakantie nadert en wij eindigen met onze laatste bijeenkomst op woensdag 26 juni. Op deze ledenbijeenkomst worden de activiteiten besproken voor tijdens de vakantie. Zo trekken wij er op vrijdag 26 juli nog eens op uit, om mee te doen aan de zoektocht van OKRA in Landen. Wil je deze uitstap meemaken, dan geef je maar een seintje aan Greet, onze voorzitster. Met de trein kan iedereen mee en dan willen we graag dit mooie dorp ontdekken. Hier is zeker het gezegde van toepassing dat "meedoen belangrijker is dan winnen".
Tot een volgende keer, geniet van de mooie dagen.
(Irène vdb)

CORTELLEKE FEEST!
Dit jaar bestaat het Harmonieorkest De Ware Vrienden uit Kortrijk-Dutsel 190 jaar. Dat wordt o.a. gevierd op zaterdag 29 juni, met een dorpsfeest aan de kerk en aan de Chirolokalen.
Er is een luxe-brunch, een rommelmarkt, een ambachtenmarkt met doorlopend randanimatie en optredens van verschillende bands.
De rommelmarkt start om 08.00 uur aan de kerk, in de Gildestraat en de Dreef; de brunch om 09.30 uur in De Tromp en de Ambachtenmarkt om 14.00 uur op het Chiroplein.
Meer info op www.dewarevrienden.info of via feest@dewarevrienden.info.

KERKRAAD
Op donderdag 11 juli vergadert de kerkraad van Kortrijk-Dutsel om 20.00 uur op de pastorij van Kortrijk-Dutsel.

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
Voorzien van paraplu, regenjas en een warme pullover stonden we op dinsdag 11 juni, met onze groep van Kortrijk-Dutsel en Holsbeek, te wachten op de bus die ons naar Nederlands Limburg zou brengen. Onze jaarlijkse gewestuitstap werd door mevrouw Magda Pauwels prima aangebracht. We reden zeer vlot tot in Roermond waar koffie en een stuk cake reeds klaar stonden. Wat later werden we uitgenodigd om het retromuseum te bezoeken. Prachtig, daar zal iedereen het over eens zijn: oldtimers, vele huishoudtoestellen uit vroegere jaren, speelgoed, fototoestellen … .een enorme zaal met vele verzamelobjecten. Wat we daar aantroffen was verrassend en heel uitgebreid. Wie door dit museum liep haalde verloren herinneringen weer in gedachten. We vielen van de ene verbazing in de andere.
Terug in de bus reden we naar Neer waar we met z'n allen inscheepten. De bemanning deed haar uiterste best om ons, we waren met meer dan 100 personen, op een snelle manier van eten te voorzien. Het buffet, dat vele schotels telde, voorzag iedereen van een lekkere lunch.
Vermits deze tocht vier uren duurde, begaven we ons naar het bovendek waar we van de zon konden genieten. De vele paraplus en regenjassen waren in de bus achter gebleven. We hebben ook tweemaal geschut in een sluis met een verval van 6 meter. 't Was best een gezellige namiddag en rond 17 uur werden we terug verwacht in Roermond. Daar werd nog wat nagepraat over de voorbije uren en wat later kregen we "kip stroganoff " met frietjes geserveerd. Onze buschauffeur bracht ons vlot en snel terug naar huis. 't Was zeker een prachtige dag.
Schrijf ook onze wandelzoektocht op 26 juli in Landen reeds op jullie kalender. Maak er fijne vakantiedagen van en dan zien we elkaar snel terug.
(Irène vdb)