Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 297967 .

Nieuws > Parochienieuws Kortrijk-Dutsel

SINT-CATHARINA
KORTRIJK-DUTSEL

zondag 11 augustus
09.00 u: Eucharistieviering
Intenties:
Lucienne Ponsaerts
Jeanne Dewez

zondag 18 augustus
09.00 u: Eucharistieviering
Intentie:
Jef Stas

zondag 25 augustus
09.00 u: Eucharistieviering
met zegening van het nieuwe Mariabeeld
Intentie:
Willy De Greef (eerste jaargetijde)

12.00 u: Heilig Doopsel
van Lize Beullens en Hanne Verhage

zondag 1 september
09.00 u: Eucharistieviering
Intenties:
Roza Schellekens
'Als dank voor een bijzondere gebeurtenis'

BOEKENTASSENZEGENINGEN
Volgende week begint het nieuwe schooljaar. Daarom zullen we in het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 september in al onze parochies een viering hebben met boekentassenzegening.
Leerlingen, maar ook leerkrachten, mogen hun boekentassen meebrengen, we zullen deze zegenen maar ook bidden om veel wijsheid in het nieuwe schooljaar. Geef dit bericht alvast door aan kinderen en kleinkinderen…

BEDEVAART NAAR BANNEUX
Op maandag 7 oktober gaat Radio Maria Vlaanderen op bedevaart naar Banneux. Daar sluiten wij graag vanuit onze Federatie Holsbeek bij aan.
Er is een algemeen programma:
10u30: Gebedsweg (vertrek aan de verschijningskapel)
11u00: Eucharistie met offeren van bedevaartskaars en toewijdingsgebed
12u00: Middagmaal in de hospitaliteit, gevolgd door vrije tijd
14u00: Lezing door priester Karlo, de programmadirecteur van Radio Maria
15u00: Eucharistische aanbidding met zegening van de zieken
16u00: Geleide kruisweg (facultatief)
Er is ook een avondprogramma: Bezoek aan het graf van Moeder Martha in Tienen en een licht avondmaal.
De kostprijs bedraagt 40 €, inbegrepen: busreis, warm middagmaal en licht avondmaal.
Om in te schrijven, gelieve de inschrijvingsstrook van het foldertje achterin de kerk of uw gegevens op te sturen naar: Radio Maria, Sint-Reneldisplein 23 - 3001 Egenhoven of te bezorgen aan de lokale verantwoordelijke. Inschrijven kan ook telefonisch bij: Radio Maria: 016 41 47 47, Pr. A. Penne: 0468 323 817 of Jozef Abts: 016 48 84 54.
De inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs van 40,00 € op het rekeningnummer van Radio Maria: BE49 7333 7333 7771 met vermelding ‘Banneux’. Indien de kostprijs een belemmering zou vormen om deel te nemen aan de bedevaart, aarzel niet om dit te melden.
De bus voor de Regio Leuven heeft als opstapplaatsen: 7.30 uur Veltem - Sint-Laurentiuskerk, 7.40 uur Winksele - Onze-Lieve-Vrouwekerk, 8.00 uur Holsbeek - Sint-Mauruskerk, 8.15 uur Radio Maria - St.-Reneldisplein Egenhoven.

FEDERATIEPLOEG
Op vrijdag 23 augustus komt de Federatieploeg om 14 uur samen op de Pastorij aan de Rotselaarsebaan en zo is dit weer de eerste vergadering van het nieuwe werkjaar.

COMMUNIE AAN HUIS
Ter gelegenheid van O.L.-Vrouw-ten-Hemelopneming brengt pastoraal werkster Godelieve Nys op woensdag 14 augustus de communie aan huis bij zieke en bejaarde medeparochianen in Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode. U mag haar verwachten tussen 9.00 en 12.00 uur. Wie omwille van ziekte en/of leeftijd graag de communie thuis ontvangt, neemt best even contact op met Godelieve Nys, pastoraal werkster, tel: 016 62 13 85.

VIERINGEN MARIA TENHEMELOPNEMING
Op 15 augustus vieren we het grootste Mariafeest, de tenhemelopneming van Maria. In onze Federatie Holsbeek voorzien we drie Eucharistievieringen om dit Hoogfeest te vieren.
Op de vooravond – woensdag 14 augustus – zal er een Eucharistieviering zijn, om 19.00 uur in de kerk van Sint-Pieters-Rode. Op donderdag 15 augustus zelf is er om 09.00 uur een viering in de kerk van Nieuwrode en om 10.30 uur in Holsbeek Sint-Maurus. In deze Mis vertrouwen we bijzonder onze parochianen toe aan de zorgen van Moeder Maria. Na de Mis is er in de tuin van de pastorij (of bij slecht weer in de grote zaal van de pastorij) voor alle aanwezigen een receptie en gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Van harte welkom.

UITZENDINGEN OP RADIO MARIA VANUIT HOLSBEEK
Sinds begin september 2017 worden de Missen op dinsdag- en vrijdagmorgen om 9.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek uitgezonden op Radio Maria Vlaanderen. Heel wat parochianen uit onze federatie luisteren regelmatig. Met een de DAB+-radio is het goed te beluisteren en ook via www.radiomaria.be.
Wie televisie kijkt met een decorder van Telenet kan via kanaal 912 ook luisteren.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur bidt Pastoor Penne ook het kerkelijk ochtendgebed voor op Radio Maria.
Voor veel mensen is Radio Maria (met als studio in de kerk van Egenhoven) een grote rijkdom voor hun geloofsleven. Probeer het ook eens.

DURF UW KERKELIJKE UITVAART VASTLEGGEN!
In de afgelopen tijd was er in elk van onze parochies wel eens verontwaardiging omdat mensen van wie bekend was dat ze gelovig en kerkelijk waren geen kerkelijke uitvaart kregen van hun nabestaanden. Dikwijls was het zo dat het een weduwe of weduwnaar was van wie de partner wel een kerkelijke uitvaart had gekregen en nu de laatste van het echtpaar overleed, kreeg deze van de nabestaanden geen kerkelijke uitvaart. Heel dikwijls hoor je dan: “Dat kan toch niet de wens geweest zijn van die overledene”. Heel wat gelovige mensen vragen zich af: ga ik van mijn kinderen of familieleden nog een kerkelijke uitvaart krijgen?
Als u zeker wil zijn dat er na uw overlijden gebeurt wat uw wens is, dan is het gemakkelijk op te lossen. U gaat naar het gemeentehuis en u laat gewoon vastleggen dat u een kerkelijke uitvaart wil, of u begraven of gecremeerd wilt worden en op welke begraafplaats u wilt begraven of bijgezet worden. Wanneer u het daar vastlegt, dan zal er gebeuren wat u het wilt. Leg uw wensen daarrond duidelijk vast, ook al vermoedt u dat uw familieleden het wel weten en zullen doen. Heel wat mensen zijn in de afgelopen tijd al naar het gemeentehuis gegaan en hebben dat gedaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het stelt mensen gerust.
Gewoon doen!

BIJ ONS GEDOOPT
Op zondag 22 oktober 2017 werd in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt: Mirthe Verheyden, dochter van Jonas Verheyden en Lore Kennis; zij wonen op de Roostweg. Peter en meter zijn Paul Verheyden en Els Verhoogen.
Op zondag 10 december werden in onze Sint-Catharinakerk gedoopt: Amélie en Enora De Glas, dochters van Yves De Glas en Lieselot Awouters uit de Geremtestraat. Peter en meter van Amélie zijn Daan De Glas en Anneleen Awouters. Peters van Enora zijn Bert Van de Vorst en Sascha Mispoulier.
Op zondag 18 februari was het druk in onze Sint-Catharinakerk: pastoor Penne doopte er niet minder dan drie kinderen!
Eerst was er Clara Snaet, dochter van Joris Snaet en Valérie Herremans; zij wonen op de Houwaartsebaan. Peter en meter zijn Steven Snaet en Anne De Groof.
Ook Vic Bosteels werd er gedoopt; hij is de zoon van Kristof Bosteels en Katrien Verbeek, van de Geremtestraat. Peters zijn Dave Bosteels en Geert Verbeek.
En tenslotte was er ook Cisse Elsen, zoon van David Elsen en Cindy Janssens, van Gobbelsrode. Peters en meter zijn Luc Elsen, Rudy Elsen en Greta Van Orshoven.
Op zaterdag 29 september 2018 werden Margot en Andreas Fierens in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Zij zijn de kinderen van Geert Fierens en Katrien Beerten uit de Dutselstraat. Peter en meter van Margot zijn Jonathan Platteau en Katleen Van Baelen. Peter en meter van Andreas zijn Dieter Rypens en Tina Rayner.
Op zondag 28 oktober werden Nena en Nolan Baets in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Zij zijn de kinderen van Bram Baets en Leen Dormaels uit de Dutselstraat. Peter en meter van Nena zijn Tom Dormaels en Tine Baets; peter en meter van Nolan zijn Stijn Baets en Jill Stroobants.
Op zondag 17 februari 2019 werd Gaël Nieling in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Gaël is de zoon van Kay Nieling en Erin Schlingmann. Peter en meter zijn Bob Schlingmann en Kiki Nieling.
Op zondag 24 februari werd Leon Thuys door Pastoor Penne in onze Sint-Catharinakerk gedoopt. Leon is de zoon van Piet Thuys en Astrid Kempenaars, zij wonen op Gobbelsrode. Peters zijn Jan Thuys en Jeroen Kempenaars.
Op zondag 7 april werd Lucas Timmermans in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Lucas is de zoon van Xavier Timmermans en Tine Deceuninck van op Gobbelsrode. Peter en meter zijn Kristof Deceuninck en Katrien Timmermans.
Op zondag 28 april werd Feliz Wyseur in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Feliz is de dochter van Frederik Wyseur en Joke Decanniere uit de Sint-Catharinastraat. Meters zijn Inge Serneels en Evelien Rabau.
Op zondag 7 juli werd Lynne van den Broeck in onze Sint-Catharinakerk door Pastoor Penne gedoopt. Lynne is de dochter van Matthias van den Broeck en An Donné uit de Gravenstraat. Peter en meter zijn Peter van den Broeck en Joke Donné.
Gods Zegen voor deze gezinnen.

BIJ ONS GETROUWD
Op zaterdag 16 juni 2018 gaven Tim Lahey en Liesbeth Massagé in onze Sint-Catharinakerk tijdens een eenvoudige plechtigheid elkaar het ja-woord in een kerkelijk huwelijk. Getuigen waren Goeroen Maaruf, Caroline Franck, Laura Geuens en Stijn Horemans.
Op zaterdag 23 juni hebben in onze Sint-Catharinakerk Roel Scheys en Evelyn Minet uit Wilsele elkaar het ja-woord gegeven in het Sacrament van het kerkelijk huwelijk. Getuigen waren Hilda Van den Broeck en Magali Minet.
Op zaterdag 4 mei gaven Xavier Defrère en Patricia Luyten in onze Sint-Catharinakerk elkaar het ja-woord in het Sacrament van het kerkelijk huwelijk. Zij wonen op de Bruul. Getuigen waren Michael Vits en Nicole Luyten.
Gods Zegen voor hun toekomst.

KORTRIJK-DUTSEL OP YOUTUBE
Wist je dat er op YouTube een en ander terug te vinden is over onze parochie? Ga eens naar www.youtube.com en tik ‘alfcoo’ in. En je zult filmpjes terugvinden over o.a. de restauratie van de kerk in 2013-2014, over Palmzondag en Pasen 2017, over Ziekenzorg, enz.
Met dank aan Alfred Coosemans die hiervoor zorgde!

RESTAURATIE VAN DE SINT-CATHARINAKERK (fase 2)
De uitvoering van de tweede fase van de restauratie van onze kerk, waarbij de buitenmuren en de glasramen aan bod komen, werd toegewezen aan de firma Monument Vandekerckhove NV uit Ingelmunster. Dit is een groot gespecialiseerd restauratiebedrijf met 600 werknemers, dat permanent meerdere werven in uitvoering heeft en kan steunen op een decennialange ervaring. Het bedrijf heeft o.a. een eigen steenkapperij en een zeer deskundig glasatelier.

Op dinsdag 12 februari werd in verband met de komende restauratie een eerste werkvergadering gehouden in de sacristie van de kerk. Als actieve partijen waren hierbij aanwezig: architect Bart Macken, Tine Schotte, uitvoeringsdirecteur bij de firma Monument NV en werfleider voor de werken aan onze kerk, Raf Schoonvliet, stafmedewerker openbare werken bij de gemeente Holsbeek, Achilles Frooninckx en Leon Thuys voor de kerkfabriek, als geïnteresseerde partij. De bevoegde schepen was verontschuldigd.
Met de effectieve uitvoering van de werken zal gestart worden na de paasvakantie, in principe dus vanaf dinsdag 23 april. Einde maart reeds zal de werfinrichting gebeuren; de kerk zal daarbij rondom in de steigers worden gezet.
Vooraf dienen nog een paar belangrijke werken te gebeuren:
1. Er moet een asbestinventaris worden opgesteld; Monument zal daarvoor beroep doen op een gespecialiseerd studiebureau;
2. Vooraleer de stellingen geplaatst worden zal de kerk rondom volledig in gescand worden, zodat bij de werken de locatie van zelfs elke steen nauwkeurig gekend is;
3. Twee weken voor het begin van de werken zal Monument een plaatsbeschrijving opstellen.
Aangezien de werken uitsluitend de buitenkant van de kerk betreffen zullen de misvieringen en de andere activiteiten hiervan normaal gezien geen hinder ondervinden.

Wat betreft de glasramen is het de bedoeling dat ze in hun geheel worden uit de muur genomen en met nieuw materiaal worden hersteld in het glasatelier, waarbij alleen het oorspronkelijke (= huidige) glas wordt behouden; beschadigde glasplaatjes worden uiteraard vervangen. De raamopeningen zullen tot de herplaatsing afgedicht worden. (Deze werkwijze voor de glasramen geven we met enig voorbehoud omdat daarover nog geen volledige zekerheid bestaat.)

Volgens de planning zijn voor de uitvoering van de werken 200 werkdagen voorzien. Als alles volgens plan kan verlopen, dan zal onze Sint-Catharinakerk volgend voorjaar schitteren als nieuw.
Vanaf dan is het weer even geduld oefenen tot de uitvoering van de derde en laatste fase van de restauratie: het interieur van de kerk. Deze fase omvat tevens de restauratie of conservatie van de schilderijen en de belangrijkste beelden. Architect Bart Macken heeft het dossier hiervoor klaar, het werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 november 2018 en de gemeente heeft in december 2018 de subsidieaanvraag verstuurd naar de dienst Onroerend Erfgoed. Op die manier kunnen we nog genieten van 80% subsidie, want vanaf 1 januari 2019 is de subsidiereglementering gewijzigd van 80% naar slechts 60%. Nu is het enkel nog wachten op groen licht van de dienst Onroerend Erfgoed om ook voor deze derde fase een aannemer te zoeken. Dit is waarschijnlijk nog een lange administratieve weg. Maar we leven op hoop.
(L.T.)

FILMPJES OVER KORTRIJK-DUTSEL
Op www.youtube.com vind je allerlei oude filmpjes over Kortrijk-Dutsel: zet in het
zoekvak: "Kortrijk-Dutsel" en je krijgt misschien je ouders, grootouders of jezelf te zien!
Een greep uit het aanbod:
 een processie uit 1947, met heel veel volk;
 een historische stoet uit 1952, het jaar waarin priester Constant Noppen de brochure "Wel en wee van Kortrijk-Dutsel" schreef;
 aanleg van de ‘nieuwe baan’ op Gobbelsrode (1952 – 1953);
 inhuldiging burgemeester Jaak Smet in 1964;
 enzovoort …
Veel kijkplezier!

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
Ook tijdens de vakantie houden we jullie op de hoogte van onze activiteiten.
Onze zomerzoektocht doorheen Landen is vanwege de te hoge temperatuur even uitgesteld. Een latere datum is nog te bepalen. Wil je graag mee op verkenningstocht, dan hadden we graag dat je Greet even verwittigt.

Staat er op woensdag 21 augustus een groot kruis op je kalender? Goed zo, want dan is er onze jaarlijkse barbecue. Nodig familie, buren en vrienden uit. Samen eten geeft een speciale boost aan jullie relatie met elkaar en de zomermaand
is daar zeker speciaal door. Wel eerst inschrijven bij Greet.

Op vrijdag 6 september houden we een receptie ter ere van 50 jaar OKRA 66+ - Kortrijk - Dutsel. Moest iemand van jullie nog een foto hebben van vroeger of een artikel i.v.m. deze vereniging, dan mag je dat ook laten weten aan onze huidige voorzitster Greet Van Inthout – tel.: 016 62 29 51.
Geniet van deze mooie dagen en tot binnenkort.
(Ivdb)

EEN NIEUW MARIABEELD VOOR ONZE KERK
Een anonieme schenker zorgde er voor dat onze parochie een nieuw Mariabeeld kreeg. Het is een nieuw, groot beeld die voorstelt “Notre-Dame-des-Victoires”, zoals we die in de Basiliek Notre-Dame-des-Victoires in Parijs vinden. Het beeld stelt Maria met het Kind Jezus voor; zowel Jezus als Maria dragen een kroon. Het beeld zal een plaats krijgen in de linkerzijbeuk van onze Sint-Catharinakerk.
Op zondag 25 augustus, tijdens de Mis van 9.00 uur, zullen we het nieuwe beeld zegenen. We zijn als parochiegemeenschap de anonieme schenker oprecht dankbaar voor deze aanwinst voor onze parochie.

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
We vieren feest bij OKRA 55+ - Kortrijk – Dutsel!
In 1969 werd de gepensioneerdenbond opgestart en 50 jaar later proberen we nog steeds om onze leden gezellige, creatieve namiddagen aan te bieden. Ook dank aan de vrijwilligers die samen met het bestuur hun beste capaciteiten bovenhalen.
Het bestuur wil haar leden uitnodigen en verwennen met een feestelijke receptie op vrijdag 6 september. Moest iemand van jullie nog een foto hebben van vroeger of een artikel i.v.m. hiermee, dan mag je dat laten weten aan onze huidige voorzitster Greet Van Inthout – tel.: 016 62 29 51.
Tot een volgende keer. Nog enkele dagen vakantie, dus GENIET!
(Ivdb)

OKRA 55+ - Kortrijk-Dutsel
De maand augustus loopt ten einde en stilaan komt september in zicht. Op vrijdag 6 september houden we onze receptie voor het 50-jarig bestaan van OKRA Kortrijk - Dutsel. Leden en oud-leden worden uitgenodigd en deze verjaardag zullen we zeker feestelijk vieren.
Op woensdag 18 september is er een regio-uitstap gepland naar de stad Namen. De inschrijvingen zijn reeds afgesloten maar we zullen jullie zeker een beknopt verslag brengen.
Geniet van de mooie zomerdagen en tot een volgende keer.
(Ivdb)