Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 270432 .

Nieuws > Parochienieuws Holsbeek-Sint-Maurus

SINT-MAURUS
HOLSBEEK

dinsdag 15 mei
09.00 u: Eucharistieviering
H. Mis voor Theophile Leybaert, Leontine Fauconnier en Louis Hannotier

vrijdag 18 mei
9.00 u: Eucharistieviering
H. Mis voor Pastoor Frans Dedobbeleer, Pater Bavo Matthys, Kapelaan Jan Pornel en hun overleden familie
19.00 u: Rozenkransgebed
aan de Lourdesgrot in de tuin van het WZC Sint-Margaretha

zaterdag 19 mei
19.00 u: Eucharistieviering
Intentie:
1e Jaargetijde voor Willy Vandeput
Lector: Geerda Verschoore

zondag 20 mei
14.00 u: Heilig Doopsel van Floor Hendrickx

maandag 21 mei
19.00 u: Gebedsmoment
aan de kapel van de Wingeweg

dinsdag 22 mei
09.00 u: Eucharistieviering
Gedachtenis van de Heilige Rita
H. Mis voor Leonie Van den Dijck, zuster Gabrielle Capiau, Zuster Reinildis Servranckx en hun overleden familie

vrijdag 25 mei
9.00 u: Eucharistieviering
H. Mis voor Jozef Cops en Maria Lieven

zaterdag 26 mei
19.00 u: Eucharistieviering
Intenties:
Eerste Jaargetijde voor Jos Labro
H. Mis voor Rachel Delauré namens de parochie
Lector: Guido Vanherle

maandag 28 mei
19.00 u: Gebedsmoment
aan de kapel van de Wingeweg

dinsdag 29 mei
09.00 u: Eucharistieviering
H. Mis voor Rachel Delauré

FEDERATIEBEDEVAART
Drieëndertig parochianen uit de Federatie Holsbeek gingen op vrijdag 11 mei naar twee Oost-Vlaamse bedevaartsoorden: Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg (op de Muur) in Geraardsbergen en Onze-Lieve-Vrouw in Nazareth. Voor de meesten was het een ontdekking van twee bijzondere plekken van Mariaverering in Oost-Vlaanderen.

COMMUNIE AAN HUIS
Ter gelegenheid van Pinksteren dat we vorige zondag mochten vieren, breng ik op donderdag 24 mei de communie bij onze zieke en bejaarde medeparochianen in Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode. U mag mij verwachten tussen 9.00 en 12.00 uur. Wie omwille van ziekte en/of leeftijd graag de communie aan huis ontvangt neemt best even contact met mij op.
Godelieve Nys, pastoraal werkster - tel: 016 62 13 85

MEIMAAND MARIAMAAND
Het is een oude Vlaamse traditie om in de meimaand bij Mariakapellen te bidden. We sluiten aan bij die oude traditie door in de vier parochies van onze Federatie Holsbeek bij een aantal kapellen het rozenkransgebed bidden. De komende dagen zijn er nog gebedsstonden op:
 op donderdag 17 mei om 20.00 uur aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Nieuwrode;
 op vrijdag 18 mei om 19.00 uur aan de Lourdesgrot in de tuin van het WZC Sint-Margaretha in Holsbeek;
 op maandag 28 mei om 20.00 uur aan de kapel van de Boerinnenbond in Kortrijk-Dutsel.
Langs Maria naar Jezus!

ENKELE BEDEVAARTEN MET DE PASTOOR
Op Pinksteren, zondag 20 mei, mag ik om 17.00 uur de Mis opdragen in de buitenkapel naast de basiliek van Scherpenheuvel. Ik doe dit al sinds 2003 voor oud-parochianen uit het Nederlandse Luyksgestel die dan een voetbedevaart van meer dan 50 km achter de rug hebben. Iedereen is er van harte welkom.

Op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei, is er in Zoutleeuw de jaarlijkse Sint-Leonardusprocessie. De Heilige Leonardus was een Franse kluizenaar, bevrijder van gevangenen, bevrijder van allerlei ziekten, in het bijzonder van mensen met reuma en jicht, en beschermer van kinderen en toeverlaat van zwangere vrouwen. De Eucharistieviering begint er om 10.00 uur en daarna is er de processie. Ik zal er concelebreren met vele priesters. Ook al onze parochianen zijn van harte welkom.

Op woensdag 23 mei zal ik om 11.30 uur de Eucharistieviering opdragen in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker bij Gent. In Oostakker gebeurde het eerste wonder buiten Lourdes op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Ook hier is iedereen welkom.
Pastoor A. Penne

OPEN KERKENDAGEN
Op voorstel van federatiepastoor Andy Penne nemen de vier parochies van onze parochiefederatie tijdens het eerste weekend van juni deel aan de Open Kerkendagen.
In de Sint-Lambertuskerk van Nieuwrode zal er op zondag 3 juni van 13.00 tot 18.00 uur een beperkte tentoonstelling zijn van religieuze voorwerpen en symbolen. Om 14.00 en 16.30 uur zullen er rondleiding gegeven worden met uitleg over de kerk en het meubilair.
Ook in Holsbeek Sint-Maurus zijn er in de loop van de namiddag rondleiding in de kerk.
De Sint-Catharinakerk van Kortrijk-Dutsel zal zowel op zaterdag 2 als op zondag 3 juni open zijn van 11.00 tot 18.00 uur; tussen 14.00 en 18.00 uur zijn er gegidste rondleidingen van telkens ongeveer een half uur.
Op zondagmorgen is er om 09.50 uur een aparte rondleiding, aansluitend op de zondagmis van 09.00 uur, voor de dan aanwezige parochianen, maar ook voor eventuele andere geïnteresseerden.
In de kerk zullen enkele tentoonstellingen opgesteld worden rond:
 de bouwhistorie van de kerk;
 een reproductie van een uitzonderlijk schilderij van de processie van Kortrijk-Dutsel;
 enkele historische liturgische gewaden uit het bezit van onze kerk;
 de Heilige Catharina, patrones van onze parochie;
 het boek van de Broederschap van Sint-Catharina, Sint-Marcoen en Sint-Hatabrandus, in 1705 opgericht door pastoor Hadrianus De Vaddere;
 informatie over de geschilderde Kruisweg, de reeds uitgevoerde restauratiewerken, de Heilige Theresia van Lisieux en een projectie over enkele Bretoense parochies.
In Sint-Pieters-Rode tenslotte zal de kerk op zondag 3 juni open zijn van 10.00 tot 18.00 uur. Daar is om 10.30 uur eerst een aperitiefconcert door het instrumentaal ensemble Spectrum, met een keuze uit zowel een klassiek- als een jazzrepertoire. Dit ensemble bestaat uit: Frederik Buelens (Bugel, Trompet, Cornet), Niels Smeets (Alt Sax, Bariton Sax), Wim Vrinssen (Euphonium, Tenor Sax) en Jean-Pierre Buelens (Bassoon, Trompet, Cornet).
Verder zal er in de kerk aandacht zijn voor:
 het te restaureren Van Peteghem – orgel;
 de kruisweg, rond 1960 op metaalplaat geschilderd door de toenmalige pastoor Paul Vos;
 een stralenmonstrans in verguld zilver uit 1717;
 een neogotische Calvariebeeldengroep;
 de verering van de Heilige Wivina, 2e patroonheilige van deze parochie.
In het hele land zijn er dat weekend bijna 600 gebedshuizen toegankelijk; een overzicht daarvan is te vinden op www.openkerken.be.


UITZENDINGEN OP RADIO MARIA VANUIT HOLSBEEK
Sinds begin september vorig jaar worden de Missen op dinsdag- en vrijdagmorgen om 9.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek uitgezonden op Radio Maria Vlaanderen. Heel wat parochianen uit onze federatie luisteren regelmatig. Met een de DAB+-radio is het goed te beluisteren en ook via www.radiomaria.be.
Wie televisie kijkt met een decorder van Telenet kan via kanaal 912 ook luisteren.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur bidt Pastoor Penne ook het kerkelijk ochtendgebed voor op Radio Maria.
Voor veel mensen is Radio Maria (met als studio in de kerk van Egenhoven) een grote rijkdom voor hun geloofsleven. Probeer het ook eens.

DURF UW KERKELIJKE UITVAART VASTLEGGEN!
In de afgelopen tijd was er in elk van onze parochies wel eens verontwaardiging omdat mensen van wie bekend was dat ze gelovig en kerkelijk waren geen kerkelijke uitvaart kregen van hun nabestaanden. Dikwijls was het zo dat het een weduwe of weduwnaar was van wie de partner wel een kerkelijke uitvaart had gekregen en nu de laatste van het echtpaar overleed, kreeg deze van de nabestaanden geen kerkelijke uitvaart. Heel dikwijls hoor je dan: “Dat kan toch niet de wens geweest zijn van die overledene”. Heel wat gelovige mensen vragen zich af: ga ik van mijn kinderen of familieleden nog een kerkelijke uitvaart krijgen?
Als u zeker wil zijn dat er na uw overlijden gebeurt wat uw wens is, dan is het gemakkelijk op te lossen. U gaat naar het gemeentehuis en u laat gewoon vastleggen dat u een kerkelijke uitvaart wil, of u begraven of gecremeerd wilt worden en op welke begraafplaats u wilt begraven of bijgezet worden. Wanneer u het daar vastlegt, dan zal er gebeuren wat u het wilt. Leg uw wensen daarrond duidelijk vast, ook al vermoedt u dat uw familieleden het wel weten en zullen doen. Heel wat mensen zijn in de afgelopen tijd al naar het gemeentehuis gegaan en hebben dat gedaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het stelt mensen gerust.
Gewoon doen!

NOVEENKAARSEN
Veel mensen branden graag een noveenkaars, een kaars die negen dagen brandt. Vanaf Lichtmis zullen er in onze kerken overal noveenkaarsen voorzien worden. Voor elke parochie is er een eigen noveenkaars gemaakt:
 Voor Holsbeek Sint-Maurus met een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Holsbeek, zoals ze ook in het gemeentewapen staat;
 voor Kortrijk-Dutsel met de afbeelding van “ons” beeld van de heilige Catharina;
 voor Sint-Pieters-Rode met de afbeelding van het Mariabeeld uit de kerk en van “ons” beeld van de heilige Wivina;
 voor Nieuwrode met de afbeelding van het beeld van de heilige Lambertus dat vooraan in de kerk staat.
Tijdens de vieringen van 3 en 4 februari zullen we de kaarsen voorstellen en vanaf dan zijn ze ook beschikbaar, aan 3,50 euro per stuk. Misschien ook mooi om eens weg te geven, zo een kaars met de afbeelding van iets uit het eigen dorp.


BIJ ONS GEDOOPT
Op zondag 15 oktober werden in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek twee kindjes gedoopt.
Eerst was er het Heilig Doopsel van Elise Lemmens, dochter van Steve Lemmens en Bie Schierhout; zij wonen aan de Kortrijksebaan. Peter en meter zijn Cedric Lemmens en Marlies Schierhout.
En dan het doopsel van Liv Vuerinckx, dochter van Kris Vuerinckx en Karen Buisset van de Dutselstraat. Peter en meter zijn Steve De Keyzer en Sofie Scheys.
Op zaterdag 28 oktober werd in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt: Louis Boogaerts, zoon van Willem Boogaerts en Inge Lahey; zij wonen in de Dutselhoek. Peters zijn Jurgen Lahey en Pieter Boogaerts.
Op zaterdag 18 november werd Seppe Bolsens in de Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Seppe is de zoon van Paul Bolsens en Greet Bloemen; zij wonen op de Leuvensebaan. Peter en meter zijn Gerard Bloemen en Martine Vanclair.
Op zaterdag 2 december werd in onze Sint-Mauruskerk Daan Piron gedoopt, zoontje van Inge Piron. Peters zijn Kevin Piron en Michael Piron.
Op zaterdag 9 december werd in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt: Elise Vuegen, dochter van Roel Vuegen en Nohaleen Vanderleenen uit de Dellestraat. Peter en meter zijn Kris Vuegen en Julie Van der Straeten.
Op zondag 18 maart 2018 werd in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek Stien Hendrickx gedoopt door Pastoor Penne. Ze is de dochter van Ria Hendrickx; samen met zus Janne wonen ze aan de Leuvensebaan. Peters zijn Koen Hendrickx en Geert Driesen en meters zijn Els Willems en Annick Holvoet.
Op zaterdag 7 april werd in onze Sint-Mauruskerk Nathan Pieters door Pastoor Penne gedoopt. Hij is de zoon van Ken Pieters en Geraldine Parys; ze wonen aan het Asseltveld. Peter en meter zijn Marco Chessa en Nadine Dirven.
Op zaterdag 14 april werd in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne Hasse Goris gedoopt. Hasse is de dochter van Kris Goris (+) en Sigrid Maene, van de Chartreuzenberg. Peter en meter zijn Hugo Goris en Sara De Wever.
Op zondag 29 april werd in onze Sint-Mauruskerk Eden Peeters door Pastoor Penne gedoopt. Eden is de zoon van William Peeters en Dorien Sellekaerts, uit de Kartuizerstraat. Peter en meter zijn Pieter Sellekaerts en Inge Puttemans.
Gods Zegen voor deze gezinnen.

OPDRAGEN HEILIGE MISSEN
Het is een oud en goed gebruik om te bidden voor de overledenen en Heilige Missen te laten opdragen voor hun zielenrust. Voor het opgeven van misintenties kan men terecht op de pastorij aan de Rotselaarse baan 10, voor of na de Missen in de sacristie of men kan een enveloppe met de misintentie en het stipendium (voor een weekendviering is dat 15 euro en voor een weekdagviering 11 euro) in de brievenbus van de pastorij stoppen.

BIDDEN BIJ MARIA IN DE MEIMAAND
Zoals we het al enkele jaren gewoon zijn is er ook dit jaar de mogelijkheid om samen te komen voor een bezinnings - en gebedsmoment met Maria, aan de kapel van de Wingeweg. De komende weken kan dat nog op de maandagen 21 en 28 mei om 19.00 uur. Aan de Lourdesgrot van het WZC Sint- Margaretha komen we samen op vrijdag 18 mei om 19.00 uur.
Altijd welkom!

DE HOLSBEEKSE WERELDWINKEL SLUIT EEN HOOFDSTUK AF
Op de zonnige zondagmorgen van 22 april keken de talrijke joggers en mountainbikers in het Chartreuzenbos in Holsbeek raar op. Aan het Jagershuisje merkten ze immers een bont ontbijtend gezelschap op.
Dat bestond uit ‘oudere’ en ‘jongere’ vrijwilligers van de Holsbeekse Wereldwinkel die Stan Moons in de bloemetjes aan het zetten waren.
Na ontelbare jaren trouwe dienst stopt Stan immers zijn medewerking aan de Wereldwinkel. Het woord ‘medewerking’ staat hier niet helemaal op zijn plaats, want Stan wàs jaren de Wereldwinkel!
Het begon allemaal op het einde van de jaren 1970 / begin 1980, met de oprichting van de Holsbeekse Werkgroep Vrede en Ontwikkeling. Dat was een samenwerkingsverband van mensen uit de vier deelgemeenten – vrij uniek, zo kort na de fusie – die allerlei activiteiten deden rond de Derde Wereldwerking en de Vredesproblematiek.
De huidige Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) kwam trouwens in 1989 tot stand ‘onder impuls van de Werkgroep Vrede en Ontwikkeling’; zo stond het in de oprichtingsakte.
Binnen zowel de Werkgroep als de Raad groeide geleidelijk aan het idee om ook in Holsbeek met een Wereldwinkel te starten. En daar zette Stan, samen met Marie, voor 100 % de schouders onder: eerst met een gelegenheidswereldwinkel rond het jaareinde, in de toen leegstaande winkel van de familie Claes in Kortrijk-Dutsel, later met een Eindejaarsgeschenkenbeurs in wat nu Het Convent in het WZC Sint-Margaretha is. En nog later met de opening van een vaste Wereldwinkel in de vergaderzaal van de Sportschuur.
Deze winkel was uniek in de wereld, want hij zat helemaal opgeborgen in een kast, die alleen tijdens de openingsuren van de winkel geopend werd. Zo kon de zaal ook op andere momenten voor andere activiteiten dienst doen.
En daaruit groeide tenslotte de huidige Wereldwinkel in de Sint-Maurusstraat.
Al die jaren was Stan de drijvende kracht achter zowel de vaste wereldwinkel als de eindejaarsgeschenkenbeurzen die sindsdien gehouden worden.
En daarvoor werd hij dus op passende wijze bedankt, met een poëziewandeling en een ontbijt in het Chartreuzenbos.
Bedankt Stan, vanwege alle oudere en jongere wereldwinkelvrijwilligers!
(PG)

BIDDEN BIJ MARIA
Op woensdag 2 mei kwam een groepje gelovigen samen bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de Wingeweg voor het bidden van de rozenkrans. En zo werd de Meimaand-Mariamaand in Holsbeek geopend
De komende weken zijn er aan deze kapel nog gebedsmomenten op de maandagen 21 en 28 mei om 19.00 uur.
De rozenkrans wordt ook nog gebeden aan de Lourdesgrot van het WZC Sint- Margaretha op vrijdag 18 mei om 19.00 uur.
Altijd welkom!

EERSTE COMMUNIE IN HOLSBEEK
Op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, ontvingen 14 kinderen de Eerste Communie.in onze Sint-Mauruskerk.
Proficiat aan Sander Aerts, Arwen Bruelemans, Amélie De Glas, Robbe D'Huys, Mathis Geeraerts, Hasse Goris, Fee Govaerts, Michael Janssens, Simon Kreemers, Leon Maes, Cas Mathys, Caro Tesseur, Ina Verheyden en Lukas Vervloessem.