Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 372142 .

Nieuws > Parochienieuws Holsbeek-Sint-Maurus

SINT-MAURUS
HOLSBEEK

Zaterdag 21 januari – Eucharistieviering – Derde zondag door het jaar

Sint-Pieters-Rode - 17.30 uur
Straatviering voor levende en overleden bewoners van Horststraat, Lozenhoek en Luttelkolen
Intentie:
Fam. Lontie - Goethuys

Holsbeek - 19 uur
Straatviering, voor levende en overleden bewoners van Bergestraat, Uithemmolenweg, Ramselberg, Bosstraat, Smisstraat, Tornooistraat, Schuttersveld en Bergeveld
H. Mis voor Achilles Smout (3/7)
H. Mis voor Jos Vanderheyden (3/7)
H. Mis voor Maria Hensmans (7/7)

Zondag 22 januari – Eucharistieviering – Derde zondag door het jaar

Kortrijk-Dutsel - 9 uur
Straatviering voor levende en overleden bewoners van Dalermstraat, Doelestraat, Ganzepoel, Hollestraat, Dreef en Gildestraat
Intentie:
Eerste jaargetijde voor Wiske Piette

Nieuwrode – 10.30 uur
Straatviering voor levende en overleden bewoners van Dorp, Sint-Lambertusstraat en Suikerhoek
Intenties:
Georges Vercammen
Paul Crabbé
André Decrick

Maandag 23 januari - Eucharistieviering – Sint-Pieters-Rode – 19 uur
Jaargetijde voor Paul Bellemans

Dinsdag 24 januari - Eucharistieviering – Holsbeek - 9 uur
Gedachtenis van de heilige Franciscus van Sales, bisschop en kerkleraar
Heilige Mis voor de overledenen van de familie Desmecht-Vander Roost

Woensdag 25 januari – Eucharistieviering – Sint-Pieters-Rode – 19 uur
Feest van de bekering van de bekering van de heilige apostel Paulus
Heilige Mis voor Anne-Marie Dirckx (1/12)

Donderdag 26 januari - Eucharistieviering – Sint-Pieters-Rode – uitzonderlijk 18 uur
Gedachtenis van de HH. Timoteus en Titus, bisschoppen
Heilige Mis voor het bekomen van een gunst (GR)

Vrijdag 27 januari – Eucharistieviering – Holsbeek – 9 uur
Gedachtenis van de heilige Sebastianus, martelaar
Jaargetijde voor Pastoor Karel Bruggeman

Zaterdag 28 januari – Eucharistieviering – Vierde zondag door het jaar

Sint-Pieters-Rode - 17.30 uur
Jaargetijde Hubert Van West
Remi Pasteels en Lea Pierre (zielenschaal)
Manske Van Aerschot en Marcel Van Horebeek (zielenschaal)

Holsbeek - 19 uur
Eerte Jaargetijde voor Pierre Rondas
Heilige Mis voor Rik Wittemans (3/5)
Heilige Mis voor August Van Roost (5/15)

Zondag 29 januari – Eucharistieviering – Vierde zondag door het jaar

Kortrijk-Dutsel - 9 uur
Heilige Mis voor Florent Vrancken

Nieuwrode – 10.30 uur
Heilige Mis voor Sylvain Storms en Augusta Meynaerts
Jaargetijde Mattheus Janssens, Irene Michiels en overleden familie

Maandag 30 januari - Eucharistieviering – Sint-Pieters-Rode – 19 uur
Heilige Mis voor de genezing van zware zieken en de wereldvrede

Dinsdag 31 januari - Eucharistieviering – Holsbeek - 9 uur
Gedachtenis van de heilige Johannes Bosco, priester
Heilige Mis voor Cyriel de Clercq en Helena van de Putte

Woensdag 1 februari – Eucharistieviering – Sint-Pieters-Rode – 19 uur
Heilige Mis uit dank voor bekomen gunsten door de voorspraak van Nieke uit Lummen

Donderdag 2 februari - Eucharistieviering – Sint-Pieters-Rode – 19 uur
Feest van de Opdracht van de Heer in de Tempel – Maria Lichtmis
Heilige Mis uit Stichting
Voor de Mis is er zegening van kaarsen

Vrijdag 3 februari – Eucharistieviering – Holsbeek – 9 uur
Gedachtenis van de heilige Blasius, bisschop en martelaar
Heilige Mis voor Julien Duytschaever en Elodie Van Uytvanck
Na de Mis is er gelegenheid om de Blasiuszegen te ontvangen.

VORMSELVOORBEREIDINGEN
Onze kandidaat-vormelingen maken dezer dagen kennis met de betekenis van de sacramenten. Pastoor Penne geeft hen daarover uitleg, o.a. op woensdag 25 januari om 17.30 uur in de Sint-Mauruskerk en op donderdag 26 januari om 17.45 uur in de Sint-Lambertuskerk.
De drie volgende woensdagen brengen zij in kleine groepen ook een bezoek aan de studio’s van Radio Maria. Te oordelen naar de verslagen daarover van de vormelingen van vorig jaar, is dat telkens een hele belevenis.

NIGHTFEVER IN LEUVEN
Iedere maand is er ‘Nightfever’ in de Sint-Antoniuskapel op het Damiaanplein in Leuven. Dat is een wake om de oneindige liefde van Jezus te ontmoeten in contemplatie, aanbidding en lofgezangen, doorheen gesprek en meditatie. Er is de mogelijkheid om een priester te spreken of om het sacrament van de verzoening te ontvangen tijdens heel de duur van de wake. In de crypte van de kapel kan je eveneens het graf van Pater Damiaan bezoeken.
Op donderdag 26 januari is er weer ‘Nightfever’. Om 20.00 uur is er de Eucharistieviering met pastoor Penne als hoofdcelebrant. Daarna is er tot 23.00 uur aanbidding van het Heilig Sacrament.
Welkom.

OPROEP VOOR LEDEN VOOR EEN UITVAARTKOOR
Iemand een waardig afscheid geven is het laatste wat je voor die persoon nog kunt doen. En daarom is het belangrijk dat dit met de nodige zorg en respect gebeurt. Hoewel pastoor Penne een goede zangstem heeft, voelt hij toch nood aan ondersteuning. Daarom stelt hij voor een “uitvaartkoor’ op te richten, liefst met zangers uit alle parochies van onze federatie (of daarbuiten), die ook de verplaatsing naar alle kerken van onze federatie willen doen, als er een uitvaart is. Het repertoire van een begrafenis staat min of meer vast; de Gregoriaanse Requiemmis en een selectie uit Zingt Jubilaté.

Met een groepje samen zingen, vergt toch enige voorbereiding. Daarom voorzien we een eerste samenkomst op dinsdag 31 januari 2023 om 14.30 uur in de pastorie, Rotselaarsebaan 10, Holsbeek. Iedereen die zich geroepen voelt is van harte welkom!

Wil je meezingen, maar past deze eerste datum niet, neem dan gerust contact op met de pastoor (0468 323 817 – e-mail: pastoorpenne@cs.com) of met Carine Vandeput (0474 825 803 – e-mail: parochiesintmaurus@gmail.com).

VIERINGEN VAN LICHTMIS EN KAARSENZEGENING
Op donderdag 2 februari, de veertigste dag na Kerstmis, vieren we het feest van Lichtmis, de Opdracht van de Heer. Op die dag vieren we om 19.00 uur Eucharistie in de kerk van Sint-Pieters-Rode en is er ook kaarsenzegening.

In het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 januari zullen we het feest van Lichtmis vieren met de eerstecommunicanten, in de kerken van Holsbeek Sint-Maurus, Kortrijk-Dutsel en Nieuwrode, op de gewone uren. in deze vieringen is er ook zegening van de kaarsen. Alle aanwezigen krijgen een gezegende kaars mee naar huis. Wie eigen kaarsen wil laten zegenen, mag die ook meebrengen en voor de Mis vooraan in de kerk neerleggen. De Eucharistieviering op zaterdag om 17.30 uur in Sint-Pieters-Rode is een ‘gewone’ viering voor de vierde zondag door het jaar.
Vergeet met Lichtmis ook niet pannenkoeken te bakken, in navolging van de spreuk: "Er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar panneke warm".

BLASIUSZEGEN
Op vrijdag 3 februari vieren we in de Kerk de Heilige Blasius. Hij wordt aangeroepen tegen keelziekten. Vanouds wordt op die dag de Blasiuszegen gegeven. De priester houdt dan twee gezegende kaarsen kruiselings tegen de keel van de gelovigen en bidt daarbij een gebed. Er zal gelegenheid zijn deze zegen te ontvangen na de mis van 09.00 uur in de Sint-Mauruskerk.

KINDERZEGEN
N.a.v. Lichtmis is er op zondag 5 februari om 15.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek een viering voor de dopelingen die in onze Federatie gedoopt zijn tussen Lichtmis 2022 en Lichtmis 2023. In deze korte viering ontvangen ze ook hun doopaandenken. Tevens zijn alle gezinnen natuurlijk van harte welkom om hun kinderen te laten zegenen. Na de viering is er nog tijd voor ontmoeting en zijn er poffertjes.
Welkom!

STERZINGEN
Op zaterdag 7 januari 2023 gingen onze vormelingen Sterzingen. In groepjes trokken ze zingend van huis tot huis door verschillende straten van onze parochies.
In Nieuwrode zamelden ze 233,53 euro in, in Sint-Pieters-Rode 316,20 euro en in Holsbeek Sint-Maurus 423,48 euro; ze kregen ook heel wat snoep.
Sterzingen is een wereldwijde versie van het Driekoningen zingen, maar dan ten voordele van kinderen wereldwijd. De opbrengst van hun zangtocht gaat immers naar Missio, om kinderprojecten wereldwijd te steunen. In 2015 erkende UNESCO (de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) Sterzingen als immaterieel cultureel erfgoed. Een mooie erkenning voor de duizenden Sterzangers wereldwijd.

STRAATVIERINGEN
Dit weekend zijn er in onze vier kerken opnieuw straatvieringen. Tijdens deze vieringen wordt er op een bijzondere manier gebeden voor de levende en overleden bewoners van enkele straten, voor hun families en dierbaren, voor alle persoonlijke intenties. Indien u wenst dat een overledene met name wordt genoemd, dan kunt u dat (gratis) opgeven bij de verantwoordelijke van uw parochie (zie op blz. 2 links) of in de sacristie voor of na een Mis. In het overzicht van de vieringen vindt u welke straten deze keer bijzonder uitgenodigd worden.

NIGHTFEVER IN LEUVEN
Iedere maand is er in Leuven ‘Nightfever’ in de Sint-Antoniuskapel op het Damiaanplein in Leuven.
‘Nightfever’ is een wake om de oneindige liefde van Jezus te ontmoeten in contemplatie, aanbidding en lofgezangen, doorheen gesprek en meditatie. Er is de mogelijkheid om een priester te spreken of om het sacrament van de verzoening te ontvangen tijdens heel de duur van de wake. In de crypte van de kapel kan je eveneens het graf van Pater Damiaan bezoeken.
Op donderdag 26 januari is er weer ‘Nightfever’. Om 20.00 uur is er de Eucharistieviering met pastoor Penne als hoofdcelebrant. Daarna is er tot 23.00 uur aanbidding van het Heilig Sacrament.
Welkom.

HOLSBEEK 2022 IN KERKELIJKE CIJFERS
Ieder jaar, bij de overgang van oud- naar nieuwjaar, worden ook de kerkelijke cijfers van de Federatie Holsbeek bekend gemaakt.

In de vier parochies van de Federatie Holsbeek werden er in 2022 62 kinderen gedoopt. 29 kinderen ontvingen de Eerste Communie, 49 jongeren ontvingen het Heilig Vormsel, er waren 8 kerkelijke huwelijken en 36 overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Iedere week zijn er minstens negen Eucharistievieringen.

In de Sint-Maurusparochie van Holsbeek werden er 21 kinderen gedoopt. Acht kinderen deden de Eerste Communie. Twintig jongeren ontvingen er het Heilig Vormsel. Er waren twee kerkelijke huwelijken. Dertien overledenen kregen een kerkelijke uitvaart. Elke zaterdag, dinsdag en vrijdag is er een Eucharistieviering in de Sint-Mauruskerk.

In de Sint-Catharinaparochie van Kortrijk-Dutsel waren er achttien doopsels en acht overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Er waren drie kerkelijke huwelijken. Acht kinderen uit Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode ontvingen in deze kerk de Eerste Communie. Elke woensdag (behalve tussen Allerheiligen en Pasen) en elke zondag is er een Eucharistieviering in de Sint-Catharinakerk.

In de Sint-Pietersparochie van Sint-Pieters-Rode werden er vijf doopsels in het doopboek ingeschreven, de parochie zorgde voor een gelovig afscheid voor zeven overledenen. Veertien jongeren uit Sint-Pieters-Rode en Kortrijk-Dutsel ontvingen in deze kerk samen het Vormsel. Er was één kerkelijk huwelijk. Elke maandag en zaterdag is er een Eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk, tussen Allerheiligen en Pasen ook op woensdag en donderdag.

In de Sint-Lambertusparochie van Nieuwrode ontvingen 18 kinderen het Heilig Doopsel, 13 kinderen ontvingen de Eerste Communie, 15 jongeren werden gevormd en 8 overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Er waren twee kerkelijke huwelijken. Elke donderdag (behalve tussen Allerheiligen en Pasen) en zondag is er een Eucharistieviering in de Sint-Lambertuskerk.

KERSTMIS IN BEELD
In de vier kerken van onze federatie werd er op kerstavond en kerstdag Kerstmis gevierd. In Holsbeek Sint-Maurus werd er op vrijdag 23 december in de namiddag ook al een kerstspel gebracht door de kleuterschool ‘Klim op’. Een tachtigtal kleuters brachten er het kerstverhaal met zang en dans. Er waren lichtjes, engeltjes, ezeltjes, herders en een schaapje, Jozef en Maria en ook de Driekoningen ontbraken niet. De kleuters mochten zich verheugen op een talrijk opgekomen publiek van ouders en grootouders.

WERKEN AAN ONZE KERKEN (deel 3)
De twee vorige weken kon u hier twee bijdragen lezen over de werken die er momenteel aan de kerken van Nieuwrode en Holsbeek Sint-Maurus bezig zijn.

U zult zich herinneren dat er een jaar geleden rond deze tijd ook gewerkt werd aan de kerk van Sint-Pieters-Rode; Daar werd immers – ter voorbereiding van de restauratie van het orgel – een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie met vloerverwarming geplaatst. Er kwam ook een nieuwe vloer, de kerk werd opnieuw geschilderd en de toegangswegen werden helemaal vernieuwd.

Met het oog op de verbetering van de isolatie werd ook de plaatsing van voorzetramen aan de buitenkant van de oorspronkelijke glasramen voorzien. Door problemen met de tijdige levering van de nodige materialen, is dit werk pas recent kunnen uitgevoerd worden; er moet alleen hier en daar nog wat afgewerkt worden, iets dat de komende dagen zal gebeuren.

Om al deze werken aan de kerken van Nieuwrode, Holsbeek Sint-Maurus en Sint-Pieters-Rode mogelijk te maken doet het Holsbeekse gemeentebestuur een belangrijke financiële en organisatorische inspanning, iets waar de betrokken kerkbesturen zeer dankbaar zijn.
(PG)

WERKEN AAN ONZE KERKEN
Wie al eens langs onze kerken passeert, kan er niet naast kijken: zowel de kerk van Holsbeek Sint-Maurus als de Sint Lambertuskerk van Nieuwrode staan in de stellingen. Ook in Sint-Pieters-Rode wordt er nog steeds aan de kerk gewerkt.

In dit nummer een bijdrage van de kerkraad van Nieuwrode i.v.m. de werken aldaar; volgende week komt de Sint-Mauruskerk aan de beurt en de week daarop krijgt u een stand van zaken van de werken in de Sint-Pieterskerk.

Na enkele maanden voorbereidend werk, zijn de renovatiewerken aan de Sint-Lambertuskerk in Nieuwrode in de week van 17 oktober gestart met het plaatsen van een stelling rond de toren en het beveiligen van de werf.

In een eerste fase wordt aan de toren gewerkt. De oude leien worden verwijderd, het schrijnwerk van de toren en rond de uurwerken wordt hersteld en daarna worden er nieuwe leien geplaatst. Ook aan de gevels van de toren zullen de nodige herstellingswerken uitgevoerd worden, zowel aan de buitenzijde als binnen in de toren, waar afbrokkelend metselwerk dient vervangen te worden.

De tweede fase van de werken – aan de kerk zelf - zal ergens in de loop van de maand januari 2023 starten. We houden u daarvan op de hoogte

Tijdens de werken zal de kerk toegankelijk blijven voor missen en diensten. Hiervoor worden de nodige afspraken gemaakt met de aannemer. Wij begrijpen dat dergelijke werken ook wat hinder met zich meebrengen. Wij trachten, samen met de aannemer, deze hinder zoveel mogelijk te beperken, en vragen hiervoor dan ook enig begrip.
(Kerkraad Sint Lambertus Nieuwrode)

WERKEN AAN ONZE KERKEN (deel 2)
Vorige week kon u hier een bijdrage van de Kerkraad Sint-Lambertus lezen over wat er momenteel aan de kerk van Nieuwrode aan het gebeuren is. Ook de kerk van Holsbeek Sint-Maurus staat momenteel in de steigers. Daarover deze bijdrage.

Het dak van de Sint-Mauruskerk dateert van na WO II. Tijdens de oorlog werd de rechtervleugel van de kerk en een groot gedeelte van het dak vernield en vervolgens weer opgebouwd. De dakbedekking is ondertussen aan vervanging toe. Leien verschilferen en geraken los, met waterinsijpeling tot gevolg. Bij hevige neerslag regende het gewoon binnen in de kerk.

De Sint-Mauruskerk is een beschermd monument. Werken dienen voorafgaand goedgekeurd te worden door Onroerend Erfgoed Vlaanderen en dat neemt tijd in beslag. De werken worden dan ook gedeeltelijk gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De Kerkfabriek is bouwheer en kan daarbij rekenen op steun van de gemeente.

In de eerste fase wordt de dakbedekking van de torenspits vervangen. De stellingen zijn reeds geplaatst. Afhankelijk van het weer zal dit gedeelte van de opdracht rond eind januari 2023 afgerond zijn. Tijdens deze periode kan er enige hinder zijn rond de inkom van de kerk, maar de toegang zal steeds gevrijwaard blijven. Vervolgens worden de stellingen verplaatst naar de hoofd- en de zijbeuken en het koor. Ook daar worden de oude leien vervangen door nieuwe. Tegelijkertijd worden de dakgoten van de kerk vernieuwd.

De planning voorziet dat de restauratie 100 werkdagen in beslag zal nemen. Dit betekent dat de kerk tot na de zomervakantie volgend jaar in de steigers zal staan.
(Kerkraad Sint-Maurus)

VERNIEUWING ABONNEMENT KERK en LEVEN
Vergeet niet nog deze week uw abonnement op het parochieblad te vernieuwen! Dat kan door de gegevens van de brief die u recent in de brievenbus kreeg te gebruiken. Mocht u die uitnodiging niet meer vinden, dan kunt u ook betalen door overschrijving van 46,00 euro op rekeningnr.: BE57 0682 2027 8135 van Stichting Vicariaat VLBM. Vergeet niet duidelijk naam en adres te vermelden als mededeling.
Contant betalen kan ook bij: Leon Thuys (Gobbelsrode 120), Rudy Janssens (Wingeweg 38), Adri Vissers (Kraaikant 41) of Paul Greveraars (Langestraat 49).
Wacht hiermee niet langer, anders mist u mogelijk de eerste nummers van 2023!

WEEKAVONDVIERINGEN
We herhalen nog even dat de avondmissen van maandag, woensdag en donderdag om 19.00 uur tot aan de Goede Week 2023 samengebracht worden in de kerk van Sint-Pieters-Rode. Zo hoeft er geen verwarming aangedaan te worden in Kortrijk-Dutsel en Nieuwrode en kunnen we toch elke dag een Eucharistieviering blijven aanbieden.

De Missen op dinsdag en vrijdag om 9.00 uur blijven in de kerk van Holsbeek Sint-Maurus vanwege de uitzending van die Missen op Radio Maria; we beperken daar ook wel de temperatuur. Op deze manier proberen we bij te dragen tot een beperking van de energiekosten.
(Pastoor A. Penne)

COMMUNIE AAN HUIS
Zieken, bejaarden en mensen die niet in de mogelijkheid zijn om naar de kerk te komen, kunnen thuis de Heilige Communie ontvangen. U kunt hiervoor bellen naar Pastoor Penne (0468 32 38 17) of naar pastoraal werkster Godelieve Nys (0478 38 57 54).

MISINTENTIES
U kan nog steeds een misintentie aanvragen voor een overleden familielid, vriend of kennis. Zolang het aantal aanwezigen in een eucharistieviering beperkt is tot 15, nemen we in principe maar één intentie per viering aan en raden we de families aan tijdig te reserveren. Een misintentie kost 15,00 €; u kunt zich daarvoor wenden tot de contactpersonen van uw parochie

AANDACHT!
Door herstructureringen bij bpost kan Kerk & Leven voortaan zowel op dinsdag, woensdag als donderdag in uw brievenbus vallen. En dat kan van week tot week verschillen.
Als u op donderdag uw parochieblad nog niet ontvangen hebt, dan kan u dat melden, ofwel via een online formulier op www.kerkenleven.be/nietontvangen, ofwel met een mail naar nietontvangen@kerknet.be. Vermeld steeds uw naam en adres, alsook uw abonneenummer (de 8 cijfers die boven uw adres staan afgedrukt).
Uw melding komt bij uitgeverij Halewijn terecht, die u een nummer nastuurt en een klacht indient bij de post.
U kunt ook telefoneren naar de dienst Parochiebladen op het nummer 03 210 08 30. Of naar de lokale contactpersoon van uw parochie natuurlijk (zie in de linker kolom op blz. 2).
Hou er rekening mee dat de post soms rare bokkensprongen maakt! Zo was het parochieblad van de Federatie Holsbeek vorige week een dag eerder bij de ouders van pastoor Penne in Oost-Vlaanderen, dan dat het hier in onze parochies verdeeld werd! Begrijpe wie kan!

VERSCHILLENDE VORMEN VAN KERKELIJKE UITVAART
De Orde van dienst voor de uitvaartliturgie kent verschillende vormen van afscheid nemen. De meest bekende vorm is een uitvaartmis of een gebedsviering in de parochiekerk.
Toch zijn er ook nog andere vormen mogelijk om gelovig afscheid te nemen. Voor die andere vormen kan men ook de pastoor vragen zodat het binnen het parochiekader een plaats heeft.
Er zijn families die er voor kiezen (met vooraf al dan niet een viering) om gelovig afscheid te nemen op de begraafplaats. Dan komt de pastoor naar de begraafplaats en bidt daar de afscheidsgebeden.
Nogal wat families willen met een eigen viering afscheid nemen in het crematorium of op een andere plaats. Ook hierbij kan men aan de pastoor vragen om de afscheidsgebeden uit te spreken.
Wanneer families de pastoor vragen om de afscheidsgebeden op de begraafplaats of een andere plaats te komen bidden, krijgen deze mensen ook een gedachteniskruisje in de parochiekerk en worden ze ook herdacht bij de Allerheiligenviering. Doordat men beroep deed op de pastoor is het dan ook een parochiaal gebeuren geworden. De begrafenisondernemingen zijn hiervan ook op de hoogte, zij bespreken deze mogelijkheden ook met de families.

WE ZIJN ALLEEN VOOR DE WET GETROUWD…
Onlangs vroeg mij iemand: “We zijn ooit alleen voor de wet getrouwd, zouden we in alle eenvoud ons huwelijk ook kerkelijk kunnen laten inzegenen?” Natuurlijk kan dat. Er hoeft voor een huwelijk geen grote plechtigheid gehouden te worden. In alle eenvoud met het bruidspaar, twee getuigen en de pastoor kan het Sacrament van het huwelijk plaats vinden. Aan zo een eenvoudige plechtigheid zijn ook geen kosten verbonden. Wie dit wenst, neemt contact op met de pastoor.

HET ANGELUS
Toen het rond Pasen duidelijk werd dat er enige tijd geen vieringen in onze kerken konden gehouden worden, werd binnen de federatie afgesproken de klokken in onze kerktorens wat meer te laten luiden, o.a. om 20.00 uur, samen met de dankbetuigingen die her en der gehouden werden voor het zorgpersoneel. Op sommige plaatsen werd daarvoor het Angelus ingeschakeld.
Ondertussen werd binnen de federatieploeg afgesproken vanaf 1 augustus in alle kerken het Angelus op dezelfde tijdstippen te luiden, nl. om 12.00 uur ’s middags en om 18.00 uur ’s avonds. Alleen in Kortrijk-Dutsel weerklinkt het Angelus ook nog om 08.00 uur ’s morgens; daar is dat immers al een jarenlange traditie. Het luiden om 20.00 uur valt weg.
Over Het Angelus vindt u een filmpje op het YouTubekanaal van Pastoor Penne:
https://www.youtube.com/watch?v=avBY62ciJY0.

MARIABEELDEN VOOR AAN DE GEVEL
Er zijn nog steeds enkele gietstenen Mariabeelden beschikbaar om buiten aan de gevel te hangen. In onze parochies zijn er al ruim 25 beelden verspreid. Ze kosten 18 euro. Wie er een wenst, neemt best contact op met de pastoor.

UITZENDINGEN OP RADIO MARIA VANUIT HOLSBEEK
Sinds begin september 2017 worden de Missen op dinsdag- en vrijdagmorgen om 9.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek uitgezonden op Radio Maria Vlaanderen. Heel wat parochianen uit onze federatie luisteren regelmatig. Met een de DAB+-radio is het goed te beluisteren en ook via www.radiomaria.be.
Wie televisie kijkt met een decorder van Telenet kan via kanaal 912 ook luisteren.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur bidt Pastoor Penne ook het kerkelijk ochtendgebed voor op Radio Maria.
Voor veel mensen is Radio Maria (met als studio in de kerk van Egenhoven) een grote rijkdom voor hun geloofsleven. Probeer het ook eens.

DURF UW KERKELIJKE UITVAART VASTLEGGEN!
In de afgelopen tijd was er in elk van onze parochies wel eens verontwaardiging omdat mensen van wie bekend was dat ze gelovig en kerkelijk waren geen kerkelijke uitvaart kregen van hun nabestaanden. Dikwijls was het zo dat het een weduwe of weduwnaar was van wie de partner wel een kerkelijke uitvaart had gekregen en nu de laatste van het echtpaar overleed, kreeg deze van de nabestaanden geen kerkelijke uitvaart. Heel dikwijls hoor je dan: “Dat kan toch niet de wens geweest zijn van die overledene”. Heel wat gelovige mensen vragen zich af: ga ik van mijn kinderen of familieleden nog een kerkelijke uitvaart krijgen?
Als u zeker wil zijn dat er na uw overlijden gebeurt wat uw wens is, dan is het gemakkelijk op te lossen. U gaat naar het gemeentehuis en u laat gewoon vastleggen dat u een kerkelijke uitvaart wil, of u begraven of gecremeerd wilt worden en op welke begraafplaats u wilt begraven of bijgezet worden. Wanneer u het daar vastlegt, dan zal er gebeuren wat u het wilt. Leg uw wensen daarrond duidelijk vast, ook al vermoedt u dat uw familieleden het wel weten en zullen doen. Heel wat mensen zijn in de afgelopen tijd al naar het gemeentehuis gegaan en hebben dat gedaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het stelt mensen gerust.
Gewoon doen!

BIJ ONS GEDOOPT
Op zaterdag 26 februari 2022 werd in onze Sint-Mauruskerk Rumia Holubova door Pastoor Penne gedoopt. Rumia is de dochter van Roman Holub en Maria Holubova uit Leuven. Peter en meter zijn Laslo Budai en Livia Turtakova.
Op zondag 10 april werd Senne Peeters in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Senne is de zoon van Kris Peeters en Ilse Bové uit Rotselaar. Peters en meters zijn Stijn en Stefaan Bové, Elien Janssens en Jasmien Enis.
Op zondag 1 mei werd Ayden Baeb in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Ayden is de zoon van Ivan Baeb en Jana Smout uit de Gebroeders Van Tiltstraat. Peters zijn Jimmy Smout en Gunther Peelaers en meters zijn Varinia Noppen en Manuella Verdeyen.
Op zaterdag 28 mei 2022 werd Anna Leemans in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Anna is de dochter van Olivier Leemans en Evelien Rabau uit de Kaeystraat. Peter en meter zijn Mathieu Vanherpe en Vanessa Leemans.
Op Pinksteren, zondag 5 juni 2022, werd Nina Wouters in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Nina is de dochter van Ludovic Wouters en Melissa Schots, uit het Bergeveld. Peters zijn Nick Wouters en Wim Vancauteren.
Op zondag 12 juni 2022 werden Jules Verheyden en Marit Pirard in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Jules is de zoon van Jonas Verheyden en Els Westelinck uit Beerzel. Peter en meter zijn Koen Verheyden en Veerle Westelinck. Marit is de dochter van Toon Pirard en Veerle Westelinck uit Kessel-Lo. Peter en meter zijn Dirk Pirard en Els Westelinck.
Op zondag 26 juni 2022 werd Felien Ameele in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Zij is de dochter van Wim Ameele en Ilse Steenwegen, van de Leuvensebaan. Meters zijn Martine Robberechts en Tine Bloemen.
Op zondag 7 augustus 2022 werd Oliver Nelissen in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Hij is de zoon van Bram Nelissen en Kirsten Janssen, uit de Kartuizersstraat. Peter en meter zijn Gert Nelissen en Cathelijne Janssen.
Op zondag 4 september 2022 werd Lily De Ridder in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Zij is de dochter van Thomas De Ridder en Jorien Quintens uit de Gebroeders Van Tiltstraat. Peter en meter zijn Tom De Ridder en Ilse Hendrickx.
Op zaterdag 29 oktober 2022 werd Thibo Meyhi in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Thibo is de zoon van Kevin Meyhi en Kim Chantillon, uit de Hulsbergweg. Meters zijn Bieke Meyhi en Nicole Marien.
Op zaterdag 26 november 2022 werd Rik Van Herck in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Rik is de zoon van Bert Van Herck en Ilse Verstraeten, van de Kortrijksebaan. Meters zijn Britta Van Dael en Katia Verbinnen.
Gods Zegen voor deze gezinnen.

BIJ ONS GEDOOPT EN GETROUWD
Op zaterdag 23 april 2022 werd Flo Dalcq in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Flo is de dochter van Philippe Dalcq en Silke Bossin uit Herent. Peter en meter zijn Stijn Bossin en Sarah Bossin.
In dezelfde viering hebben de ouders van de dopeling elkaar het ja-woord gegeven in het Sacrament van het huwelijk. Getuigen waren Michaël Noël en Annelies Bogaerts.
Gods Zegen voor dit gezin en hun toekomst.

BIJ ONS GETROUWD
Op zaterdag 10 december 2022 hebben Laszlo Budai en Livia Turtakova uit Rotselaar in onze Sint-Mauruskerk elkaar het ja-woord gegeven in het Sacrament van het Huwelijk. Getuigen waren Zoltan Horvath en Anita Horvath.
Gods Zegen voor hun toekomst.

GOUDEN HUWELIJK
Op zaterdag 24 september 2022 was er de jaarlijkse jubilarissenviering in onze Sint-Mauruskerk. In deze Eucharistie vierden Luc Uyttebrouck en Bertil Van Brusselen de vijftigste verjaardag van hun huwelijk.
Alle zegen voor het gouden bruidspaar.

OPDRAGEN HEILIGE MISSEN
Het is een oud en goed gebruik om te bidden voor de overledenen en Heilige Missen te laten opdragen voor hun zielenrust. Voor het opgeven van misintenties kan men terecht op de pastorij aan de Rotselaarse baan 10, voor of na de Missen in de sacristie of men kan een enveloppe met de misintentie en het stipendium (voor een weekendviering is dat 15 euro en voor een weekdagviering 11 euro) in de brievenbus van de pastorij stoppen.

EEN NIEUWE KERKRAAD
Onlangs had de verkiezing plaats voor een nieuwe kerkraad. Voorzitter blijft Irene Peeters, secretaris blijft Dries Vanysacker, penningmeester blijft Staf Vandenbergh, leden zijn Carine Vandeput en Xavier Defrere.

PAROCHIEZALEN HOLSBEEK
De vijf parochiezalen, gelegen op het grondgebied van de gemeente Holsbeek, hebben onlangs de vzw ‘Parochiezalen Holsbeek’ opgericht. Zo kan de uitbating en het beheer van deze zalen beter op elkaar afgestemd worden, wat de ondersteuning van het Holsbeekse gemeenschaps- en verenigingsleven in de verschillende parochies ten goede zal komen. Het gaat om het beheer en de uitbating van de Parochiecentra Sint-Maurus (Holsbeek-dorp), Gildezaal (Kortrijk-Dutsel), Kloosterhof (Sint-Pieters-Rode), Sint-Carolus (Holsbeek-Plein) en Sint-Lambertus (Nieuwrode). Zij bieden aan verenigingen en particulieren de mogelijkheid parochiale, culturele, sociale en familiale activiteiten te organiseren.

De informatie over deze zalen is voortaan gebundeld op de website www.parochiezalenHolsbeek.be. Deze website is momenteel nog ‘in ontwikkeling’; d.w.z. dat nog niet voor alle zalen de nodige gegevens voorhanden zijn. Er kan in elk geval al nagekeken worden wanneer de zalen beschikbaar zijn en hoe er gereserveerd kan worden.
Warm aanbevolen ... voor als er opnieuw gefeest kan worden natuurlijk!

OKRA 55+ - trefpunt Holsbeek Dorp
OKRA 55+ - Holsbeek laat weten dat zij terug gestart zijn met ledenbijeenkomsten, elke 2e donderdag van de maand, om 14.00 uur in de Sint-Mauruszaal..
Wie zin heeft om eens een babbeltje te slaan, nieuwe mensen te leren kennen en een koffie te drinken, is welkom.
Voor inlichtingen kun je terecht bij een van de bestuursleden: Godelieve Thomas (016 44 71 73), Mariette Verhaegen, Gerry Debrun en Agnes Vanderweyen.

EENZAAMHEID
Naar aanleiding van de woorden van pastoor Penne bij het begin van dit parochieblad, wou ik toch ook even een woordje vertellen over eenzaamheid.

Het lot van Fré heeft me sterk aangegrepen. Hoe is het mogelijk dat er in deze tijd nog mensen zijn die aan hun lot worden overgelaten. Fré was een eenzaat, zocht niemand op, wou geen hulp van buitenaf, trok z’n plan tot hij niet meer kon en men hem dood aantrof in zijn huis.

Iedereen voelt zich wel eens alleen, eenzaam of verlaten. Geen prettig gevoel, maar het gaat meestal vanzelf weer over. Iemand is eenzaam, wanneer die een verdrietig, leeg gevoel heeft omdat hij of zij mensen om zich heen mist. Of de persoon heeft mensen om zich heen, maar mist een emotionele band. Eenzaamheid is een probleem van deze tijd, onze samenleving is verandert. Is het niet zo dat we allemaal een beetje in onze eigen cocon leven, dat we weinig tijd maken voor onze naasten? Het leven is zo hectisch, we moeten werken, hebben kinderen die we verzorgen, die naar allerlei hobby’s gaan, het huishouden doen, op reis gaan, enz. De TV, GSM, allerlei videospelletjes houden ons in de ban van druk bezet zijn.

Eenzaamheid is een probleem van alle leeftijden en komt voor in alle lagen van de bevolking, maar ouderen zijn er meer kwetsbaar voor. Als je eenzaam bent, voel je je niet verbonden met anderen, met de omgeving, met de wereld. Dit kan veroorzaakt worden door een verdrietig, leeg, machteloos gevoel, verlegenheid, onzekerheid, moeilijk contact leggen. Verlies door overlijden is ook een heel gevoelig onderwerp, zeker als je al zovele jaren samen bent met je partner en je alleen achterblijft. Je geraakt niet over je verdriet heen en kwijnt stilaan weg. Eenzaamheid neemt ook toe met de leeftijd. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid (minder contact met andere mensen dan je zou willen). Het percentage mensen dat zich emotioneel eenzaam voelt, neemt vooral toe vanaf 75 jaar.

Ik hoor mijn eigen mama soms droevige verhalen vertellen over ouderen die in een rusthuis verblijven. Mensen die soms dagen niemand van de familie zien, een opa die al jaren zijn klein- of achterkleinkinderen niet meer gezien heeft, een bedlegerige dame die niemand meer ziet en zo tevreden is als mama haar hoofd eens om de deur steekt en even zwaait. Kleine handelingen die het verschil maken, een glimlach toveren op een verdrietig gezicht. Mensen zijn sociale wezens. Ze hebben elkaar praktisch en emotioneel nodig. Eenzaamheid geeft een gevoel van leegte en algemene ontevredenheid over het leven. Iemand die eenzaam is zorgt vaak minder goed voor zichzelf, waardoor een negatieve spiraal ontstaat.

Daarom, lieve mensen, laten we samen het verschil maken door even een oogje in het zeil te houden als je iemand kent die alleen is, zoals een oudere die nog alleen woont. Door gewoon een goedendag te zeggen, even te vragen hoe het gaat, of eens een boodschap te doen, ook al hebben we weinig tijd. Het geeft jezelf een warm gevoel van binnen, een voldoening.

Samana is erom bekend ouderen en zieke mensen regelmatig een bezoek te brengen. Deze mensen zijn altijd zo blij als je ze zien; maak er tijd voor en ga niet snel, snel even in en uit. Als je weggaat, zeggen ze dikwijls: ‘Kom maar gauw terug’ of ‘Niet te lang wegblijven’. Het doorbreekt hun dag, want meestal kunnen deze mensen niet veel meer doen in hun huishouden en zijn ze op hulp aangewezen. Ook hulpverleners doorbreken de eenzaamheid van deze mensen, maar je moet willen hulp aanvaarden, ook al doet ieder persoon het op zijn eigen manier, anders dan jezelf gewoon bent.

Bij deze sluit ik af met de woorden die onze priester aanhaalde uit Matteüs 25,40 waarbij Jezus zei: “Alles wat je voor één van deze minste broeders van Mij hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan.”. “Want Ik had honger en jullie hebben Me te eten gegeven, Ik had dorst en jullie hebben Me te drinken gegeven. Ik was vreemdeling en jullie hebben Me opgenomen. Ik was naakt en jullie hebben Me gekleed.”
(MAC)

PAROCHIE HOLSBEEK SINT-MAURUS
Oproep door de aangestelde verantwoordelijke van de parochie tot kandidaten voor het lidmaatschap van de kerkraad (KR-I).

Overeenkomstig artikel 7 § 1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, wordt aan alle belangstellenden meegedeeld dat er 2 vacatures zijn binnen de kerkraad van de kerkfabriek Sint-Maurus te Holsbeek (gemeente Holsbeek).
Enkel de personen die beantwoorden aan de hierna volgende voorwaarden, komen in aanmerking om lid te zijn van de kerkraad:
1° rooms-katholiek zijn;
2° de volle leeftijd van 18 jaar hebben bereikt op het ogenblik van de verkiezing;
3° in de bevolkingsregisters ingeschreven zijn van de gemeente van de gebiedsomschrijving van de parochie (voor de parochie Sint-Maurus te Holsbeek betreft het de gemeente Holsbeek).

Uitsluitend schriftelijke kandidaturen komen in aanmerking. Zij moeten vóór 8 februari 2023 ingediend zijn bij: Kerkfabriek Sint-Maurus Holsbeek, t.a.v. Eerwaarde Pastoor Penne Andy, Rotselaarsebaan 10 - 3220 Holsbeek. De poststempel of de datum van ondertekening voor ontvangst geldt hierbij.

Kandidaturen dienen vergezeld te zijn van een kopie van de identiteitskaart (voor- en achterzijde of zo het om een elektronische identiteitskaart gaat, een afdruk ervan met adresgegevens), dit met het oog op de controle van de voorwaarden 2° en 3°.
Na 8 februari 2023 zullen de naam, voornaam en volledig adres van de kandidaten bekendgemaakt worden door uithanging in de parochiekerk van de betreffende parochies.

Opgemaakt op 7 januari 2023 te Holsbeek
EH Pastoor Penne Andy, door de bisschop aangestelde verantwoordelijke van de parochie Sint-Maurus te Holsbeek (gemeente Holsbeek)

ZELFZORG VOOR MANTELZORGERS
Mantelzorger zijn is niet altijd gemakkelijk. Natuurlijk neem je graag de zorg op voor de speciale persoon uit jouw omgeving die extra hulp nodig heeft. Maar Mantelzorger zijn vraagt ook heel wat van je. Het is daarom als mantelzorger belangrijk om de balans tussen je draaglast en draagkracht zo optimaal mogelijk te houden. Hoe kan je goed voor jezelf zorgen en zo je draagkracht vergroten?

Daarover organiseren Samana en Buurtzorg De Sprankel op vrijdag 20 januari 2023 van 19.30 tot 21.30 uur een workshop in LDC De Sprankel, Kortrijkse baan 8 - 3220 Holsbeek. De deelname is gratis, maar om praktische redenen is het best je komst op voorhand te melden bij Frieda Depuydt (tel. 016 62 00 18 - frieda.depuydt@gmail.com).

Aansluitend op de workshop is er ruimte om andere mantelzorgers te ontmoeten en na te praten over je ervaringen.
Van harte aanbevolen!

OKRA 55+ - Trefpunt Holsbeek Sint-Maurus
Op donderdag 12 januari kwamen we samen om het nieuwe jaar goed in te zetten, met een lekkere warme maaltijd en drank(jes). Nadien dansten we de calorieën er weer af.

En wat staat er de komende maanden zoal op het programma? Op donderdag 9 februari is er onze maandelijkse samenkomst in de parochiezaal Sint-Maurus. En op donderdag 9 maart komt Stefan Wolput vertellen over zijn reizen en belevenissen als bergbeklimmer en bij de invictus games. Op dinsdag 14 maart geeft Urbain Radelet om 19.00 uur in het zaaltje van de bibliotheek een opfrisbeurt over de nieuwe verkeersregels. Hij zal ook al uw vragen beantwoorden. Deze activiteit gebeurt in samenwerking met de seniorenraad.

We hopen van harte u op één van deze activiteiten te mogen ontmoeten.
Namens het bestuur,
Godelieve Thomas

PASTOOR PENNE
De geboorte van Jezus vormt een centraal thema in ons christendom. Elk jaar herinneren de kerststal en het verhaal errond aan deze geboorte. We vieren het dan ook heel opvallend met een kerstboom, lekker eten en cadeautjes. Zo vieren wij ook, als gewone mensen, ieder jaar opnieuw onze verjaardag of herinneren we ons aan de dag dat we geboren zijn.

Zo zag op 14 januari 1972 - de feestdag van het Heilig Paterke van Hasselt - een lief klein jongentje het levenslicht in de Heilig Hartkliniek van Ninove. 51 jaar later kwamen heel wat parochianen hem in de pastorie van Holsbeek een gelukkige verjaardag wensen. Het werd een warme en gezellige namiddag. En, terwijl een ‘gewone’ jarige vaak een kroon opgezet wordt, werd de pastoor door zijn ‘fanclub’ passend met een verjaardagsmijter vereerd.
(MAC)