Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 270432 .

Nieuws > Parochienieuws Sint-Pieters-Rode

SINT-PIETERS-RODE

zaterdag 19 mei
17.30 u: Eucharistieviering
Intenties:
Herbert Struys en Ieteke van der Heyden (zielenschaal)
José Simon (zielenschaal)
Erik Vits (zielenschaal)
Lector: Godelieve Nys
Misdienaars: Eduardo Verissimo en Kaat Bourgoing

maandag 21 mei
19.00 u: Eucharistieviering
Feest Maria, Moeder van de Kerk
H. Mis voor Clementine Noynaert

zaterdag 26 mei
14.00 u: Huwelijksviering
van Raf Smets en Liesbeth Vermeiren

17.30 u: Eucharistieviering
Intentie:
voor een overledene uit Stichting
Lector: Hugo Wets
Misdienaars: Jan en Karen De Bent

maandag 28 mei
19.00 u: Eucharistieviering
H. Mis voor Clementine Noynaert

FEDERATIEBEDEVAART
Drieëndertig parochianen uit de Federatie Holsbeek gingen op vrijdag 11 mei naar twee Oost-Vlaamse bedevaartsoorden: Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg (op de Muur) in Geraardsbergen en Onze-Lieve-Vrouw in Nazareth. Voor de meesten was het een ontdekking van twee bijzondere plekken van Mariaverering in Oost-Vlaanderen.

MEIMAAND MARIAMAAND
Nog een laatste maal deze maand bidden we het rozenkransgebed, op maandag 28 mei om 20.00 uur aan de kapel van de Boerinnenbond in de Hollestraat in Kortrijk-Dutsel.

COMMUNIE AAN HUIS
Ter gelegenheid van Pinksteren dat we vorige zondag mochten vieren, breng ik op donderdag 24 mei de communie bij onze zieke en bejaarde medeparochianen in Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode. U mag mij verwachten tussen 9.00 en 12.00 uur. Wie omwille van ziekte en/of leeftijd graag de communie aan huis ontvangt neemt best even contact met mij op.
Godelieve Nys, pastoraal werkster - tel: 016 62 13 85EERSTE COMMUNIEVIERINGEN
Op zondag 6 mei waren er Eerste Communievieringen in Nieuwrode en Kortrijk-Dutsel. In Nieuwrode ging het om 22 kinderen; in Kortrijk-Dutsel 7 kinderen uit Sint-Pieters-Rode en 13 uit Kortrijk-Dutsel.
Van harte proficiat aan deze Communicanten en hun familie.

MEIMAAND MARIAMAAND
Het is een oude Vlaamse traditie om in de meimaand bij Mariakapellen te bidden. We sluiten aan bij die oude traditie door in de vier parochies van onze Federatie Holsbeek bij een aantal kapellen het rozenkransgebed bidden. De komende dagen zijn er nog gebedsstonden op:
 op donderdag 17 mei om 20.00 uur aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Nieuwrode;
 op vrijdag 18 mei om 19.00 uur aan de Lourdesgrot in de tuin van het WZC Sint-Margaretha in Holsbeek;
 op maandag 28 mei om 20.00 uur aan de kapel van de Boerinnenbond in Kortrijk-Dutsel.
Langs Maria naar Jezus!

ENKELE BEDEVAARTEN MET DE PASTOOR
Op Pinksteren, zondag 20 mei, mag ik om 17.00 uur de Mis opdragen in de buitenkapel naast de basiliek van Scherpenheuvel. Ik doe dit al sinds 2003 voor oud-parochianen uit het Nederlandse Luyksgestel die dan een voetbedevaart van meer dan 50 km achter de rug hebben. Iedereen is er van harte welkom.

Op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei, is er in Zoutleeuw de jaarlijkse Sint-Leonardusprocessie. De Heilige Leonardus was een Franse kluizenaar, bevrijder van gevangenen, bevrijder van allerlei ziekten, in het bijzonder van mensen met reuma en jicht, en beschermer van kinderen en toeverlaat van zwangere vrouwen. De Eucharistieviering begint er om 10.00 uur en daarna is er de processie. Ik zal er concelebreren met vele priesters. Ook al onze parochianen zijn van harte welkom.

Op woensdag 23 mei zal ik om 11.30 uur de Eucharistieviering opdragen in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker bij Gent. In Oostakker gebeurde het eerste wonder buiten Lourdes op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Ook hier is iedereen welkom.
Pastoor A. Penne

OPEN KERKENDAGEN
Op voorstel van federatiepastoor Andy Penne nemen de vier parochies van onze parochiefederatie tijdens het eerste weekend van juni deel aan de Open Kerkendagen.
In de Sint-Lambertuskerk van Nieuwrode zal er op zondag 3 juni van 13.00 tot 18.00 uur een beperkte tentoonstelling zijn van religieuze voorwerpen en symbolen. Om 14.00 en 16.30 uur zullen er rondleiding gegeven worden met uitleg over de kerk en het meubilair.
Ook in Holsbeek Sint-Maurus zijn er in de loop van de namiddag rondleiding in de kerk.
De Sint-Catharinakerk van Kortrijk-Dutsel zal zowel op zaterdag 2 als op zondag 3 juni open zijn van 11.00 tot 18.00 uur; tussen 14.00 en 18.00 uur zijn er gegidste rondleidingen van telkens ongeveer een half uur.
Op zondagmorgen is er om 09.50 uur een aparte rondleiding, aansluitend op de zondagmis van 09.00 uur, voor de dan aanwezige parochianen, maar ook voor eventuele andere geïnteresseerden.
In de kerk zullen enkele tentoonstellingen opgesteld worden rond:
 de bouwhistorie van de kerk;
 een reproductie van een uitzonderlijk schilderij van de processie van Kortrijk-Dutsel;
 enkele historische liturgische gewaden uit het bezit van onze kerk;
 de Heilige Catharina, patrones van onze parochie;
 het boek van de Broederschap van Sint-Catharina, Sint-Marcoen en Sint-Hatabrandus, in 1705 opgericht door pastoor Hadrianus De Vaddere;
 informatie over de geschilderde Kruisweg, de reeds uitgevoerde restauratiewerken, de Heilige Theresia van Lisieux en een projectie over enkele Bretoense parochies.
In Sint-Pieters-Rode tenslotte zal de kerk op zondag 3 juni open zijn van 10.00 tot 18.00 uur. Daar is om 10.30 uur eerst een aperitiefconcert door het instrumentaal ensemble Spectrum, met een keuze uit zowel een klassiek- als een jazzrepertoire. Dit ensemble bestaat uit: Frederik Buelens (Bugel, Trompet, Cornet), Niels Smeets (Alt Sax, Bariton Sax), Wim Vrinssen (Euphonium, Tenor Sax) en Jean-Pierre Buelens (Bassoon, Trompet, Cornet).
Verder zal er in de kerk aandacht zijn voor:
 het te restaureren Van Peteghem – orgel;
 de kruisweg, rond 1960 op metaalplaat geschilderd door de toenmalige pastoor Paul Vos;
 een stralenmonstrans in verguld zilver uit 1717;
 een neogotische Calvariebeeldengroep;
 de verering van de Heilige Wivina, 2e patroonheilige van deze parochie.
In het hele land zijn er dat weekend bijna 600 gebedshuizen toegankelijk; een overzicht daarvan is te vinden op www.openkerken.be.VORMSELVIERING 28 APRIL
Op zaterdag 28 april waren velen in de kerk van Sint-Pieters-Rode getuigen van de hernieuwing van de doopbeloften van 19 jongeren uit Nieuwrode. Zij ontvingen die dag van Deken Dirk De Gendt ook het sacrament van het vormsel.

VORMSELVIERING 21 APRIL
Op zaterdag 21 april waren velen in de kerk van Sint-Pieters-Rode getuigen van de hernieuwing van de doopbeloften van 29 jongeren uit Holsbeek Sint-Maurus, Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode. Zij ontvingen die dag van Deken Dirk De Gendt ook het sacrament van het vormsel.
De jongeren uit Nieuwrode kwamen op 28 april aan de beurt; hun foto publiceren we volgende week.

GEBEDSMOMENTEN TIJDENS DE MEIMAAND

Het is een oude Vlaamse traditie om in de meimaand bij Mariakapellen te bidden. We willen aansluiten bij die oude traditie en in de vier parochies van onze Federatie Holsbeek bij een aantal kapellen het rozenkransgebed bidden. We hebben 7 gebedsstonden voorzien:
 op maandag 14 mei om 20.00 uur aan het kapelletje aan de Vredesvlam in Sint-Pieters-Rode;
 op donderdag 17 mei om 20.00 uur aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Nieuwrode;
 op vrijdag 18 mei om 19.00 uur aan de Lourdesgrot in de tuin van het WZC Sint-Margaretha in Holsbeek;
 op maandag 28 mei om 20.00 uur aan de kapel van de Boerinnenbond in Kortrijk-Dutsel.
Deze gebedsstonden worden hier in het parochieblad en in de kerken aangekondigd, en de parochieploegen zullen ook uitnodigingen bezorgen in de huizen in de buurt van de kapellen.
Langs Maria naar Jezus!

UITZENDINGEN OP RADIO MARIA VANUIT HOLSBEEK
Sinds begin september vorig jaar worden de Missen op dinsdag- en vrijdagmorgen om 9.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek uitgezonden op Radio Maria Vlaanderen. Heel wat parochianen uit onze federatie luisteren regelmatig. Met een de DAB+-radio is het goed te beluisteren en ook via www.radiomaria.be.
Wie televisie kijkt met een decorder van Telenet kan via kanaal 912 ook luisteren.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur bidt Pastoor Penne ook het kerkelijk ochtendgebed voor op Radio Maria.
Voor veel mensen is Radio Maria (met als studio in de kerk van Egenhoven) een grote rijkdom voor hun geloofsleven. Probeer het ook eens.

DURF UW KERKELIJKE UITVAART VASTLEGGEN!
In de afgelopen tijd was er in elk van onze parochies wel eens verontwaardiging omdat mensen van wie bekend was dat ze gelovig en kerkelijk waren geen kerkelijke uitvaart kregen van hun nabestaanden. Dikwijls was het zo dat het een weduwe of weduwnaar was van wie de partner wel een kerkelijke uitvaart had gekregen en nu de laatste van het echtpaar overleed, kreeg deze van de nabestaanden geen kerkelijke uitvaart. Heel dikwijls hoor je dan: “Dat kan toch niet de wens geweest zijn van die overledene”. Heel wat gelovige mensen vragen zich af: ga ik van mijn kinderen of familieleden nog een kerkelijke uitvaart krijgen?
Als u zeker wil zijn dat er na uw overlijden gebeurt wat uw wens is, dan is het gemakkelijk op te lossen. U gaat naar het gemeentehuis en u laat gewoon vastleggen dat u een kerkelijke uitvaart wil, of u begraven of gecremeerd wilt worden en op welke begraafplaats u wilt begraven of bijgezet worden. Wanneer u het daar vastlegt, dan zal er gebeuren wat u het wilt. Leg uw wensen daarrond duidelijk vast, ook al vermoedt u dat uw familieleden het wel weten en zullen doen. Heel wat mensen zijn in de afgelopen tijd al naar het gemeentehuis gegaan en hebben dat gedaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het stelt mensen gerust.
Gewoon doen!

NOVEENKAARSEN
Veel mensen branden graag een noveenkaars, een kaars die negen dagen brandt. Vanaf Lichtmis zullen er in onze kerken overal noveenkaarsen voorzien worden. Voor elke parochie is er een eigen noveenkaars gemaakt:
 Voor Holsbeek Sint-Maurus met een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Holsbeek, zoals ze ook in het gemeentewapen staat;
 voor Kortrijk-Dutsel met de afbeelding van “ons” beeld van de heilige Catharina;
 voor Sint-Pieters-Rode met de afbeelding van het Mariabeeld uit de kerk en van “ons” beeld van de heilige Wivina;
 voor Nieuwrode met de afbeelding van het beeld van de heilige Lambertus dat vooraan in de kerk staat.
Tijdens de vieringen van 3 en 4 februari zullen we de kaarsen voorstellen en vanaf dan zijn ze ook beschikbaar, aan 3,50 euro per stuk. Misschien ook mooi om eens weg te geven, zo een kaars met de afbeelding van iets uit het eigen dorp.

DOOPSEL
Op zondag 1 oktober doopte diaken Achilles Sente zijn achtste achterkleinkind Nina Van Bael. Zij is de schattige dochter van Simon Van Bael en Livia Alen en de kleine zus van Sofia. Zij wonen in de Langestraat. Peter en meter zijn Tim Van Bael en Sarah Ronse.
Op zondag 29 oktober werd in onze Sint-Pieterskerk door Pastoor Penne gedoopt: Fee Paenhuys, dochter van Freek Paenhuys en Ilse Pauwels;zij wonen in het Kerkebos (Nieuwrode). Peter en meter zijn Wim Pauwels en Mathilde Abts.
Gods Zegen voor dit gezin.

OKRA 55+ - Sint-Pieters-Rode
Op de woensdag 16 mei: fietstocht van ongeveer 40 km. Vertrek om 13:00 uur aan de kerk van Sint-Pieters-Rode.
Inlichtingen: Gilbert Janssens - tel : 0497 389 813.

Op dinsdag 15 mei: ledenvergadering in het Kloosterhof om 12:30 uur, met een maaltijd en nadien tijd om te ontspannen.
Inlichtingen bij Marleen Van Bael - marleenvanbael@hotmail.com - tel: 016 622921 - of bij een van de bestuursleden.

Op woensdagen 16 mei: fietstocht van ongeveer 40 km. Vertrek om 13:00 uur aan de kerk van Sint-Pieters-Rode.
Inlichtingen: Gilbert Janssens - tel : 0497 389 813.

KERKELIJK HUWELIJK
Bereiden zich voor op een kerkelijk huwelijk: Raf Smets en Liesbeth Vermeiren van de Schubbeekstraat. Ze trouwen in onze kerk op zaterdag 26 mei om 14.00 uur.
We dragen hen mee in onze gebeden.

OKRA 55+ - Sint-Pieters-Rode
Op woensdag 16 mei: fietstocht van ongeveer 40 km. Vertrek om 13:00 uur aan de kerk van Sint-Pieters-Rode.
Inlichtingen: Gilbert Janssens - tel : 0497 389 813.

Op dinsdag 12 juni is er een OKRA - gewestreis naar Doornik. Inschrijven hiervoor kan tot 25 mei.

Op dinsdag 26 juni bezoekt OKRA ’Het Moment‘ in Averbode. De rondleiding met gids en proevertjes start er om 14:00 uur. Bezoek aan de bakkerij, de kaasrijperij, de huisbrouwerij en de abdijsite. Ook hiervoor moet op voorhand ingeschreven worden.

Inlichtingen Marleen Van Bael - marleenvanbael@hotmail.com / tel: 016 622921 of bij een van de bestuursleden.


MEUBELTJES NIEUW MAKEN
Op woensdag 30 mei houdt KVLV – Sint-Pieters-Rode een workshop ‘meubeltjes nieuw maken met krijtverf’, om 19.00 uur in het Kloosterhof.
Inlichtingen; Conny Deroost – 016 62 14 46 - conny.deroost@skynet.be.